Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Παράνομες οι ενισχύσεις μέσω ΤΕΜΠMΕ
Αθήνα
Μη σύννομο έκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση το επιχειρησιακό πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του ΤΕΜΠΜΕ, με την εγγύηση του οποίου το 2009 χορηγήθηκαν άτοκα δάνεια συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, και τώρα ζητεί να της επιστραφούν κοινοτικοί πόροι ύψους 230 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα Νέα, η απόφαση – κόλαφος ελήφθη στις 18 Ιουνίου από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής η οποία εποπτεύει το σύνολο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται από την ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η πρωτοβουλία που έλαβε στα τέλη του 2008 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) υπήρξε εν πολλοίς πρόχειρη και αποσπασματική, κυρίως όμως μη συμβατή με το κανονιστικό πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ουσιαστικά, η χώρα μας κατηγορείται ότι «βάπτισε» ως κεφάλαια κίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.
Στην επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) Ντιρκ Αχνερ υπογραμμίζει πως η οικονομική ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν εμπίπτει στους σκοπούς και στους στόχους του ΕΤΠΑ.
Καθιστά δε σαφές ότι η προσπάθεια της χώρας να παρακάμψει τους κοινοτικούς κανόνες, εκμεταλλευόμενη τη χρονική συγκυρία και τις προσωρινές αποφάσεις της ΕΕ για την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, τούτη τη φορά δεν πρόκειται να έχει καμία τύχη.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τεκμαίρεται από την απάντηση του κ. Αχνερ, αναγνωρίζει μόνον ως προσωρινό μέτρο τη σχετικά πρόσφατη απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε κρατικές ενισχύσεις των ευπαθών και ευάλωτων παραγωγικών τους κλάδων.
ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
Φορολογικά κίνητρα
αντί επιδοτήσεων
Προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο θέτει μέσα στις επόμενες ημέρες η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τον νέο αναπτυξιακό νόμο.
Σύμφωνα με “Το Βήμα της Κυριακής”, ο νόμος θα περιλαμβάνει κίνητρα μέσω ισχυρών φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων αρχικού κεφαλαίου για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και τη διάσωση μέσω σχεδίων αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών μονάδων και κλάδων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
Ο νόμος θα προβλέπει ακόμα τη δυνατότητα απαλλαγής φόρου από το σύνολο των πραγματοποιούμενων κερδών ως τη συμπλήρωση του ισόποσου της ενίσχυσης που θα λάμβανε η επένδυση αν εντασσόταν στο καθεστώς της απλής επιχορήγησης.
Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η υπουργός Οικονομίας είναι να ψηφιστεί ο νόμος και να εκδοθούν όλες οι αποφάσεις τους επόμενους μήνες και να προετοιμαστούν οι επιχειρηματίες οι οποίοι θα πριμοδοτηθούν στα νέα τους σχέδια στις αρχές του 2011.
Η καταβολή των ενισχύσεων θα πραγματοποιείται σε τέσσερις φάσεις:
1) Προκαταβολή μέχρι 25% με την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου.
2) Καταβολή μέχρι 25% επιπλέον με την ολοκλήρωση του 50% της συνολικής επένδυσης.
3) Καταβολή επιπλέον 40% (και ό,τι δεν έχει εισπραχθεί κατά τις πρώτες δύο φάσεις) μετά τον έλεγχο ολοκλήρωσης του έργου.
4) Το υπόλοιπο 10% καταβάλλεται μετά το πέρας της τριετίας από την ολοκλήρωση και εφόσον έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα.
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΩΝ
Ελαφρά
υποχώρηση
παγκόσμιας
οικονομίας
Λονδίνο
H παγκόσμια οικονομία θα υποχωρήσει ελαφρώς τους επόμενες μήνες, λόγω της επιβράδυνσης των δύο μεγαλύτερων παγκοσμίως οικονομιών, της Κίνας και των ΗΠΑ, ωστόσο ο κίνδυνος «διπλής ύφεσης» ειναι περιορισμένος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Reuters, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν 600 οικονομολόγοι.
Ωστόσο, ορισμένες ασιατικές οικονομίες, όπως η Ινδία και η Ν. Κορέα, αναμένεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις φέτος, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο, μειώθηκαν οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ τα επόμενα τρίμηνα, ενώ δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων της Fed μέχρι το 2011.
Οι οικονομολόγοι παραμένουν, ωστόσο, αισιόδοξοι για τις προοπτικές του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης.
Προβλέπουν αύξηση 4,2% του ΑΕΠ φέτος και 4% το 2011, οριακά υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που έγινε πριν από τρεις μήνες.
Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης, σε συνδυασμό με έναν ηπιότερο πληθωρισμό, σημαίνει ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η ΕΚΤ, που διατηρούν τα επιτόκιά τους σε χαμηλά επίπεδα, θα τα διατηρήσουν σταθερά έως το επόμενο έτος.
Ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο, ασκώντας πιέσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών.
«Θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη για να αρχίσει να κινείται η οικονομία σε μια αποδεκτή βάση», είπε οικονομολόγος της Credit Suisse.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης, οικονομολόγος της Citi είπε ότι «με αξιοπρεπή ανάπτυξη στις βασικές οικονομίες -κυρίως τη Γερμανία- μια ύφεση τύπου double dip παραμένει απλώς ένας κίνδυνος και όχι βασικό σενάριο».
Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη στη δημοσκόπηση, η πιθανότητα διπλής ύφεσης είναι μία στις πέντε, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στη Βρετανία.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ
Οικονομικές συμφωνίες
Γερμανίας – Κίνας
Με «γεμάτες τις βαλίτσες» από τουλάχιστον 10 σημαντικές οικονομικές συμφωνίες, ολοκλήρωσε Κυριακή την τετραήμερη επίσκεψή της στην Κίνα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Οι διμερείς συμφωνίες έγιναν στα πεδία του εμπορίου, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Παράλληλα η κα Μέρκελ επισκέφτηκε κινεζικές και γερμανικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και το εργοστάσιο της Siemens στην Κίνα, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις της, αποτελεί ένδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών και των προοπτικών που υπάρχουν. Δύσκολα βέβαια μια τέτοια δήλωση θα γίνονταν επί ελληνικού εδάφους με την υπόθεση της Siemens να απασχολεί για το ποινικό της μέρος.
Δεν έλειψε όμως και από τις δύο πλευρές, η κριτική για εμπόδια στην υλοποίηση των οικονομικών τους κατευθύνσεων. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες, θεωρούν ότι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, που λόγω των διαστάσεών της αποτελεί μεγάλο οικονομικό μέγεθος. Από την άλλη πλευρά οι Κινέζοι, που δεν αποδέχονται τις αιτιάσεις των Γερμανών, δυσφορούν για τους αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας για Κινέζους υπηκόους που εφαρμόζει το Βερολίνο.
Μεταξύ των συμφωνιών που υπέγραψε η κ. Μέρκελ προβλέπεται και η δημιουργία ενός ταμείου 124 εκατ. ευρώ για την ενθάρρυνση της μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση ενέργειας από τις Κινεζικές εταιρείες.
Εκτός του αμιγούς οικονομικού πεδίου συνεργασίας, οι δύο χώρες συνυπέγραψαν ανακοινωθέν 28 σημείων για συνεργασία σε πολιτικά θέματα, όπως τις προσπάθειες πρόληψης της κλιματικής αλλαγής, στο επιχειρηματικό πεδίο, στον πολιτισμό αλλά και σε κοινωνικά θέματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα