Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Αθήνα
Περισσότερα από 8.000 στρέμματα έκαψε η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα στη Βορειοανατολική Αττική, ενώ οι πυροσβέστες κατάφεραν να τη θέσουν χθες υπό πλήρη έλεγχο, παραμένοντας όμως σε επιφυλακή.
Όπως ανακοινώθηκε χθες από την Πυροσβεστικής Υπηρεσία, δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα και οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που βρίσκονται στην περιοχή έθεσαν υπό έλεγχο μικροεστίες, όπου υπήρχαν. Ο ακριβής απολογισμός θα γίνει μετά την πλήρη κατάσβεση, με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, οι φλόγες απείλησαν αρκετές κατοικίες, οι οποίες σώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων. Από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε χθες η αποτέφρωση ενός ξενώνα 40 τ.μ..
Η τελευταία αναζωπύρωση σημειώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αλλά αντιμετωπίσθηκε άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις και κυρίως, από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.
Το πρωί της Κυριακής, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρήψεις νερού σε όλη την έκταση, που κάλυψε η πυρκαγιά. Στο έδαφος, εξάλλου, επιχειρούσαν 327 πυροσβέστες και 61 οχήματα, 122 στρατιώτες, 22 υδροφόρες των δήμων, 20 υδροφόρες της πολιτικής προστασίας και μεγάλος αριθμών εθελοντών.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα FM”, ο κοινοτάρχης Βαρνάβα Νίκος Βούλγαρης τόνισε ότι η πυρκαγιά κατέστρεψε πολλές καλλιέργειες, ενώ κατήγγειλε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των πυροσβεστικών δυνάμεων και των τοπικών αρχών. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για εμπρησμό.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για εμπρησμό, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να εντοπιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς.
Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος έχει εντολή να διακριβώσει εάν οι φωτιές οφείλονται σε αμέλεια ή σε πρόθεση και σε κάθε περίπτωση να εντοπίσει τους υπαίτιους.
Για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς, αναμένεται έρευνα και από την Πυροσβεστική. Έχουν κληθεί, εξάλλου, εμπειρογνώμονες να εξετάσουν κολόνα της ΔΕΗ μέσης τάσης με μετασχηματιστή, που βρέθηκε πεσμένη στο σημείο απ΄όπου ξεκίνησε η φωτιά, στην περιοχή μεταξύ Μικροχωρίου και Αγκόνας. Ωστόσο, θα ληφθούν καταθέσεις, καθώς ερευνώνται όλες οι εκδοχές.
Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, παρατηρήθηκε ένταση ανέμου, γεγονός που κρατά τις δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή της πυρκαγιάς.
Οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε γενική επιφυλακή, σε Αττική και Εύβοια, καθώς οι χάρτες δίνουν πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (4) και για τη σημερινή μέρα.
Συνολικά το Σάββατο εκδηλώθηκαν περισσότερες από 50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην περιοχή του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας στον Πάρνωνα, στα όρια Λακωνίας – Αρκαδίας. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Τρίπολη, τη Σπάρτη και το Αστρος και δύο αεροσκάφη “πεζετέλ” κάνουν ρίψη νερού, ενώ συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα