Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ

Καμπούλ
Ένας στρατιώτης του ΝΑΤΟ σκοτώθηκε χθες σε βομβιστική επίθεση στο νότιο Αφγανιστάν και τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας στην ανατολική Καμπούλ, λίγο πριν τη διεθνή διάσκεψη της Καμπούλ.
Η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF), η οποία δεν ανέφερε το όνομα ή την εθνικότητα του στρατιώτη, δήλωσε μόνο πως η επίθεση διενεργήθηκε με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.
Στη δεύτερη επίθεση, τουλάχιστον τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας στην ανατολική Καμπούλ. Ο βομβιστής, που επέβαινε σε ποδήλατο, πυροδότησε τα εκρηκτικά του στη Μακρόριαν Σαρ, μία αστική περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Τρεις πολίτες, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι 45 πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, τραυματίστηκαν κατά την επίθεση», δήλωσε ο Γκόλαμ Σαχί Καργκάρ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Τα περισσότερα θύματα ήταν σπουδαστές που έβγαιναν από μία σχολή όταν έγινε η επίθεση, δήλωσε ο Καργκάρ, προσθέτοντας πως οι τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους φέρουν ελαφρά τραύματα, μεταφέρθηκαν σε τρία νοσοκομεία της πόλης.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως στόχος ήταν μία στρατιωτική φάλαγγα του ΝΑΤΟ, όμως ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, στρατηγός Τζόζεφ Μπλοτζ, δήλωσε πως δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των στρατιωτών της συμμαχίας.
Η επίθεση διενεργήθηκε ενώ ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας για μία σημαντική διεθνή διάσκεψη, την επονομαζόμενη Διάσκεψη της Καμπούλ. Περισσότεροι από 70 διεθνείς αντιπρόσωποι, περιλαμβανομένης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και σχεδόν 40 υπουργοί Εξωτερικών άλλων χωρών, θα συμμετάσχουν στη μονοήμερη διάσκεψη, η οποία αναμένεται να μεταβιβάσει περισσότερη χρηματική βοήθεια και ευθύνες στην αφγανική κυβέρνηση.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Περισσότερα από 40 άτομα σκοτώθηκαν έπειτα από την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στη δυτική Βαγδάτη, εναντίον σουνιτικής πολιτοφυλακής.
Η έκρηξη σημειώθηκε στη Ραντουανίγια, σουνιτική συνοικία της Βαγδάτης, όταν ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε πάνω του ανάμεσα σε άνδρες της πολιτοφυλακής.
Σύμφωνα με το Associated Press, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τουλάχιστον έξι στρατιώτες, ενώ υπάρχουν και 41 τραυματίες.
Η “Σάγια” αποτελείται από σουνίτες μαχητές που στο παρελθόν είχαν συμμαχήσει με την αλ Κάιντα, αλλά το 2006 – 2007 στράφηκαν εναντίον της και βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις. Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σε σουνιτικές περιοχές της Βαγδάτης μία σειρά επιθέσεων εναντίον ανδρών της “Σάγια”, οι περισσότερες από τις οποίες αποδίδονται σε αντίποινα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα