Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Σε μια παλιά ελληνική κωμωδία, ο Κώστας Βουτσάς, με δανεικό επίθετο, τσέπη και σκάφος, επαναλάμβανε συνεχώς την γνωστή ατάκα «έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;» νομίζοντας ότι παριστάνοντας τον ζάμπλουτο βιομήχανο θα? «έριχνε» όποιο θηλυκό του έμπαινε στο μάτι. Την ίδια αντίληψη φαίνεται ότι έχουν αρκετοί συνέλληνες οι οποίοι νομίζουν ότι μπορεί να παρουσιάζονται «κοτερούχοι», ρίχνοντας (ξεγελώντας) συνεχώς την? Εφορία του τόπου κατοικίας τους, κυκλοφορώντας στην Μεσόγειο με πολυτελή γιοτ, τα οποία παρουσίαζαν ως επαγγελματικά, ή ως ιδιοκτησίες off shore εταιρειών ή με σημαίες χωρών-φορολογικών παραδείσων, απολαμβάνοντας φορολογικών απαλλαγών με δυνατότητα αγοράς (και γιατί όχι λαθρεμπορίου) αφορολόγητων (τράνζιτ) καυσίμων, τσιγάρων ποτών κ.λπ. Για να επαληθευτεί η ρήση του πρωθυπουργού ότι «λεφτά υπάρχουν», αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΔΟΕ, κάθε χρόνο χάνονται φόροι που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ (!) και ότι η αξία καθενός από αυτά τα περίπου 8.500 σκάφη, μπορεί να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέχρι και να ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ?!!
Οι ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων είναι πρώην ανατολικοί, ή οι ενοικιαστές τους, τις ζεστές μέρες, καληώρα σαν αυτές που περνούμε, παίρνουν τα πολυτελή γιοτ τους και ανοίγονται στα πέλαγα με συνοδεία καλλίγραμμων γυναικών και σωματοφυλάκων οργανώνοντας δροσερά πάρτι εις υγεία των κορόιδων. Αυτές τις μέρες όμως, στις μαρίνες που προσεγγίζουν επιστρέφοντας, τους περιμένει ο επικεφαλής της ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης με τους υπάλληλος του και τους κάνει την ερώτηση: «Έχετε και κότερο; Για περάστε μια βόλτα? από την Δ.Ο.Υ». Μποφόρια?
ΑΕΣ

Σάουνα?!

Ξένοι υπουργοί και τεχνοκράτες στις συναντήσεις τους με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητή κ. Γ. Ζαννιά επιμένουν ότι: «Μπορείτε να γίνετε Φινλανδία του Νότου». Πάει και τελείωσε, το είπαν. Το ίδιο δήλωσε και ο επικεφαλής της τρόικας κ. Πόουλ Τόμσεν στις συζητήσεις που έχουν γίνει στην πλατεία Συντάγματος (υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών) με θέμα το «καλό σενάριο» για την Ελλάδα. Όπως έχει αναφέρει, σύμφωνα με το «φινλανδικό σενάριο» η Ελλάδα καλείται να κάνει σήμερα όσα και ό,τι έκαναν η Φινλανδία και η Σουηδία τη δεκαετία του 1990. Τι περιλαμβάνει αυτό το σενάριο; Τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη της Φινλανδίας χρηματοδοτήθηκε μέσω της εκτίναξης του δανεισμού, (εν αντιθέσει με εμάς που δανειστήκαμε για κατανάλωση) οπότε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν υπό το βάρος των χρεών τους, η ανεργία από 4% έφτασε στο 20%, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13% και για να αποτραπεί η κατάρρευση των τραπεζών τις κρατικοποίησαν. Ακολούθησαν μειώσεις δαπανών και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, ανάλογες με αυτές που δρομολογούνται σήμερα στην Ελλάδα, οι οποίες σε συνδυασμό με τη βελτίωση της διεθνούς οικονομίας ξανάβαλαν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Παιδιά μας τα λέτε καλά ή να βάλουμε τις φωνές ; Μήπως μας «συργουλεύεται» ότι τα πάμε καλά για να μας έρθει κατακούτελα κανένα καινούργιο πακέτο μέτρων να μας αποτελειώσει ; Γιατί αν δεν μας «δουλεύετε», τσιμπήστε μας για να ξυπνήσουμε. Όχι βέβαια για να σπεύσουμε να παραγγείλουμε, ως αθεραπεύτως καταναλωτικοί τύποι? Φινλανδική σάουνα?!
ΑΕΣ

Καρφώματα
Δυο «καρφώματα» που διάβασα πρόσφατα παίρνουν άριστα: Το πρώτο από τον κ. Γ. Κουλιεράκη: «Είμαι ο Ιωάννης των Χανίων, όχι η Ιωάννα της Λωραίνης» είπε, εννοώντας ότι κάποιος άλλος ακούει φωνές από το προεκλογικό υπερπέραν. Το δεύτερο από τον κ. Γ. Πρετεντέρη ο οποίος αναφερόμενος στους κυβερνητικούς που δεν δουλεύουν γράφει: «Ας κάνουν τη δουλειά τους και ας αφήσουν την κουβέντα για κάποιους άλλους. Οι οποίοι (άλλοι) ούτως ή άλλως, δεν τραβούν κανένα ζόρι: Ακόμη κι αν δεν τους κάτσει? η σοσιαλιστική επανάσταση, μπορούν ανέτως να καταλήξουν? πρόεδροι στον Παναθηναϊκό»! Καθόλου ξεκάρφωτα τα καρφώματα των Γιάννηδων! Βέβαια στο κάρφωμα του κ. Κουλιεράκη υπήρξε? αντικάρφωμα ότι και αυτός δεν είναι «των Χανίων» αλλά «του Πασόκ» και είναι λογικό η ιδιοποίηση με καθολικό τρόπο τοπωνυμικών ή άλλων προσδιορισμών να εγείρει αντιρρήσεις, αν και είναι δικαίωμα του καθενός να διαθέτει τον εαυτό του όπου και όπως εκείνος θέλει και δηλώνει. Προσοχή πάντως, τώρα που εισερχόμεθα στην εποχή των προεκλογικών λόγων και υποσχέσεων διότι, εκτός των αλληλοκαρφωμάτων μεταξύ υποψηφίων και των «θα» που θα εκπέμπουν, ενδέχεται κάποια κεραμίδια να είναι? ξεκάρφωτα?!
ΑΕΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα