Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΧΘΕΣ ΣΤΟ “ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ”

Εμπνευσμένη από την παιδική αθωότητα και το πώς φαντάζει ο κόσμος μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών, είναι η πρώτη προσωπική έκθεση ζωγραφικής της Αλεξάνδρας Μανουσάκη με τίτλο “Μεθυσμένη Πολιτεία”, η οποία εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στο “Μοναστήρι του Καρόλου”.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, καθώς μέρος των εσόδων από τα έργα θα διατεθεί για τις ανάγκες του Ιδρύματος στα Χανιά.
Χρώματα και σχέδια “μπερδεύονται” αρμονικά εκπέμποντας δύναμη και ελευθερία έκφρασης μέσα από είκοσι τέσσερα έργα που “παντρεύουν” την αφηρημένη τέχνη με τον σουρεαλισμό και τη μυθολογία. Πίνακες μικρών και μεγάλων διαστάσεων με νερομπογιά και mixed media, με επιρροές από Art Nouveau, Art Deco, Jackson Pollock, Joan Miro και Mark Rothko, συνθέτουν την πρώτη δουλειά της Χανιώτισσας ζωγράφου.
Όπως ανέφερε η Αλεξάνδρα Μανουσάκη “η έκθεση είναι εμπνευσμένη από μια ζωγραφιά που μου είχε δείξει ένα μικρό παιδί. Πάντα μου άρεσε η ελευθερία έκφρασης στις ζωγραφιές των παιδιών επειδή δεν φοβούνται να εκφράσουν αυτό που νοιώθουν πάνω σε ένα λευκό χαρτί. Ζωγραφίζουν αυτό που σκέφτονται χωρίς να φοβούνται και να διστάσουν να κάνουν αυτό που θέλουν χωρίς κανόνες ζωγραφικής. Και αυτό ακριβώς το αίσθημα ελευθερίας είναι που μου αρέσει”.
“Για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι μέρος των εσόδων θα δοθεί για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ. Είναι κάτι που με «αγγίζει» ιδιαίτερα διότι και εγώ έχω ένα πολύ στενό οικογενειακό μου πρόσωπο που είναι άτομο με ειδικές δεξιότητες. Κι αυτό είναι κάτι που έχω μέσα μου. Γι? αυτό μέχρι σήμερα προσπαθώ να είμαι κοντά σε αυτά τα παιδιά, θέλω να είμαι δίπλα τους και να τα βοηθάω όπως μπορώ. Διότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή”, ανέφερε η Αλεξάνδρα Μανουσάκη.
Από την πλευρά του ο αντινομάρχης κ. Μανώλης Φραγκάκης τόνισε ότι: “Είναι πολύ σημαντικό ότι μεγάλο μέρος των εσόδων από τα έργα της έκθεσης θα δοθεί για φιλανθρωπικό σκοπό και συγκεκριμένα για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ. Η προσφορά της ζωγράφου είναι σπουδαία διότι τα χρήματα αυτά θα προσφερθούν σε ένα Ίδρυμα που παρέχει τη δυνατότητα σε πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες να βοηθηθούν καθώς τα έξοδα για τις θεραπείες είναι πολλά και οι φορείς, η Πολιτεία, ασφυκτιά οικονομικά χωρίς να μπορεί να δώσει λύση. Άρα η προσφορά της ζωγράφου είναι καλοδεχούμενη και θεωρώ πώς αγγίζει την κοινωνία των Χανίων”.
Ο Κάρολος Καμπελόπουλος, ο οποίος έδωσε το “παρών” στα εγκαίνια της έκθεσης ανέφερε ότι “η επιλογή της συγκεκριμένης έκθεσης σε αυτό τον χώρο δεν είναι τυχαία καθώς φέτος συμπληρώνονται εννέα χρόνια από τη μέρα που άνοιξε τις πύλες του το «Μοναστήρι» στα Χανιά. Είναι σημαντικό στον χώρο αυτό που συμπληρώνει εννέα χρόνια ζωής, να μπαίνει συνεχώς νέο «αίμα», από νέους Χανιώτες καλλιτέχνες. Η έκθεση της Αλεξάνδρας είναι μοναδική. Για μένα είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι γνωρίζω την καλλιτέχνιδα από όταν ήταν μικρό παιδί, μόλις δύο χρονών. Όταν είδα τα έργα της, παλιά και καινούργια της πρότεινα αυτή την έκθεση, τη «Μεθυσμένη Πολιτεία». Μου αρέσει η ιδέα της έκθεσης αλλά και το «θράσος» της ζωγράφου που ανακάτεψε τόσες διαφορετικές επιρροές”. Μαζί του, στις αποσκευές του ο κ. Καμπελόπουλος έφερε περισσότερα από χίλια πεντακόσια έργα του καθώς, όπως ανέφερε, επιθυμεί να εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στα Χανιά. Μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν τέσσερις εκθέσεις γλυπτικής του σε ισάριθμες πόλεις της Ελλάδας: τον Αύγουστο στη Λευκάδα, τον Σεπτέμβριο στο Ρέθυμνο, τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη και τον Νοέμβριο στο Ηράκλειο.
Η έκθεση της Αλεξάνδρας Μανουσάκη θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουλίου με ώρες λειτουργίας 11 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 – 11 μ.μ.
Eλ. Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα