Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ “ΤΖΙΤΖΙΚΑ”
Τζαζ με τους “Εψιλον” στους Αρμένους
Σήμερα, Τρίτη 20 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., ο “Τζίτζικας” στους Αρμένους καλωσορίζει τους “Εψιλον”. Ένα τετραμελές σχήμα που απαρτίζεται από τους Μάρκο Παπασηφάκη (κιθάρα και φωνή), Βασίλη Σαλτίκη (τενόρο σαξόφωνο), Μπάρι Ζήλη (μπάσο) και Απόστολο Πατρωνίδη (τύμπανα). Θα παρουσιάσουν συνθέσεις των μεγάλων δημιουργών της τζαζ με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, παραμένοντας πάντα πιστοί στην αυτοσχεδιαστική φύση της τζαζ.
Τραγούδια των αρχών του αιώνα παιγμένα και ενορχηστρωμένα με σύγχρονη αντίληψη και αισθητική με απόλυτο σεβασμό στους σπουδαίους δημιουργούς όπως οι Duke Ellington, Cole Porter, George Gershwin, Fats Waller, Charlie Parker και πολλούς άλλους. Μια βραδιά με ήχους groovey, jazzy, bluesy, funky κάτω από τα θεόρατα πλατάνια, δίπλα στα γάργαρα νερά. Τηλ.: 2825041144.

ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Εγκαίνια Κρητικού Παραδοσιακού Σπιτιού
Εγκαινιάζεται αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, το Κρητικό Παραδοσιακό Σπίτι, που στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο απέναντι από το Πολύκεντρο Σούδας.
Το Κρητικό Παραδοσιακό Σπίτι είναι αποτέλεσμα του αφιλοκερδούς αγώνα του π. Φρονιμάκη Νικολάου, με τη στήριξη του Δήμου Σούδας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας. Περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή παλιών αντικειμένων, που διατηρούν ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου εικόνες του παρελθόντος.

ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ
Εκδήλωση από την ΙΛΑΕΚ
Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης οργανώνει εκδήλωση κατά την οποία θα αναγορεύσει τον δήμαρχο Χανίων κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη επίτιμο μέλος της εταιρείας, για την προσφορά του στην ΙΛΑΕΚ και γενικά στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης των Χανίων. Θα προηγηθεί σύντομη ιστορική ανασκόπηση της ίδρυσης και των δραστηριοτήτων της ΙΛΑΕΚ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Αναβίωση της καντάδας
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Καντάδας και με τη συμμετοχή Συλλόγων και φορέων των Χανίων, προγραμματίζουν τη διοργάνωση βραδιάς καντάδας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Πέμπτης 12 Αυγούστου.
Σκοπός της διοργάνωσης είναι η αναβίωση, διατήρηση και συνέχιση μιας ωραίας, ρομαντικής, παράδοσης: της καντάδας. Τόσο της παλιάς Αθηναϊκής και Επτανησιακής όσο και της Κρητικής καντάδας, που ήταν βαθειά ριζωμένες τόσο στον Νομό Χανίων (κλασική καντάδα) όσο και στην κεντρική και ανατολική Κρήτη (κρητική καντάδα).
Επειδή στον Νομό μας παραδοσιακά τραγούδια του δρόμου είναι και τα ριζίτικα «της στράτας», οι διοργανωτές πιστεύουν ότι πρέπει και αυτά να συμπεριληφθούν στην εκδήλωση. Για την έγκαιρη και όσο το δυνατόν αρτιότερη προετοιμασία της εκδήλωσης αυτής καλούνται σε κοινή σύσκεψη αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου και ώρα 1.30 μ.μ., στα γραφεία της Κ.Ε.ΔΗ.Χ. (Ακτή Ενώσεως, παλιό Τελωνείο, 1ος όροφος) οι παρακάτω φορείς:
– Ο Σύλλογος Μουσικών Νομού Χανίων “Ο Χάρχαλης”.
–  Οι Παραδοσιακοί Σύλλογοι του Νομού που ασχολούνται με το ριζίτικο.
–  Οι παραδοσιακοί χορευτικοί Σύλλογοι.
– Ο Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής Νομού Χανίων» (Χορωδία Μαντολινάτα).
– Τα Ωδεία και οι Χορωδίες του νομού Χανίων που διδάσκουν ή που μπορούν να αποδώσουν κανταδορικά τραγούδια.
– Ο εμπορικός Σύλλογος Χανίων και
– Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης Χανίων.
Επίσης παρακαλούνται να παρευρεθούν εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, του Λιμεναρχείου και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Για τυχόν διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν? απευθύνονται στη Διεύθυνση Πολιτισμού της Νομαρχίας Χανίων (τηλ.: 2821340152) και στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χανίων (ΔΗΠΕΧ) (τηλ.: 2821087098 – 2821087077).

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ
“Ο Εμπορος της Βενετίας”

Το θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Ο Εμπορος της Βενετίας” θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σήμερα, Τρίτη 20 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
Οι συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης – Βασίλης Μαυρογεωργίου, Σκηνικά – Κοστούμια: Αγνή Ντούτση, Χορογραφία – Κίνηση: Ελενα Γεροδήμου, Μουσική: Κώστας Γάκης, Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, Βοηθοί Σκηνοθέτη: Τάσος Αγγελόπουλος – Βάσια Ατταριάν.
Διανομή: Χρίστος Καλαβρούζος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Γεωργία Γεωργόνη, Παναγιώτης Κατσώλης, Σωκράτης Πατσίκας, Δημήτρης Μακαλιάς, Μαρία Παρασύρη, Ηλέκτρα Τσακαλία, Γιάννης Δρακόπουλος, Θοδωρής Πολυζώνης, Θανάσης Μιχαηλίδης, Γιώργος Χουλιάρας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 20/7 – 26/7
Εκδηλώσεις

? “Εντεχνη και Κρητική Μουσική” με τους Λεωνίδα Μαριδάκη και Γιώργο Βογιατζή αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στους Αγίους Αποστόλους. Είσοδος ελεύθερη.
? Παρουσίαση του βιβλίου «Ελάσσονες τόνοι σε μείζονες κλίμακες στην ποίηση της Βικτωρίας Θεοδώρου» του Θεοδόση Πυλαρινού αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου “Ακάλη”.
? Αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου, ώρα 7.30 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση των ποιητικών συλλογών του Αντώνη Αλ. Παττακού, αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας ε.α. στην Ένωση Αποστράτων Αεροπορίας.
? Συναυλία με τη Χάρις Αλεξίου και τη Μάρθα Φριντζήλα αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
? Διεθνές φεστιβάλ χορού τάνγκο “tangogreece” θα πραγματοποιηθεί από αύριο, Τετάρτη 21 μέχρι την Κυριακή 25 Ιουλίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι.
? Βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, την Κυριακή 25 Ιουλίου, στον αύλειο χώρο Πολιτιστικού Συλλόγου Κορακιών, ώρα 9.30 μ.μ.
? Εκδήλωση στις οδούς που διαμορφώθηκαν με τη διάνοιξη τμήματος της οδού Ανωπόλεως και την διαπλάτυνση τμήματος της οδού Ανδρόνικου, την Κυριακή 25 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ.

Εκθέσεις

? Εκθεση με τίτλο “Χανιά – Χρυσαφένια Πόλη” στην Πύλη «Σαμπιονάρα». Θα διαρκέσει έως 21 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 6.30 -10.30 μ.μ. καθημερινά. Είσοδος ελεύθερη.
? Εκθεση αναδρομικού χαρακτήρα του μεγάλου Eλληνα ζωγράφου της διασποράς Δημήτρη Περδικίδη. Θα είναι ανοιχτή έως τις 22 Ιουλίου, 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 7 – 10 μ.μ., Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ. Κυριακή κλειστά. Είσοδος: 2 ευρώ, μειωμένο: 1 ευρώ.
? Την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Μεθυσμένη Πολιτεία» παρουσιάζει η Αλεξάνδρα Μανουσάκη από 19 μέχρι 26 Ιουλίου στο “Μοναστήρι του Καρόλου”. Ωρες λειτουργίας: 11 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 – 11 μ.μ.

Παραστάσεις

? Παράσταση Καραγκιόζη από τον Νίκο Μπλαζάκη αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο γήπεδο Πιθαρίου.
? Η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από νότες και τραγούδια την Πέμπτη 22 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
? Παράσταση με περιστρεφόμενους Δερβίσηδες την Παρασκευή 23 Ιουλίου και ώρα 9.30 μ.μ., στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
? “Δασκαλογιάννης” του Φώτη Κωνσταντινίδη, από το Θέατρο των Vivi την Κυριακή 25 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Είσοδος 15 και 10 ευρώ.
? H ΚΕΔΗ Πλατανιά παρουσιάζει την κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου «Οι συμπέθεροι από τα Τίρανα» από το Πανελλήνιο Μεταναστευτικό Θέατρο.
Το πρόγραμμα:
Αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου, ώρα 9.30 μ.μ., στο Μάλεμε (προαύλιο Δημοτικού Σχολείου).
Δευτέρα 26 Ιουλίου, ώρα 9.30 μ.μ., στο Συρίλι (γήπεδο μπάσκετ).
Κυριακή 1 Αυγούστου, ώρα 9.30 μ.μ., στο Πάνω Γεράνι (Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου).
Δευτέρα 9 Αυγούστου, ώρα 9.30 μ.μ., στον Κυπάρισσο (πλατεία). Είσοδος ελεύθερη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα