Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:

Αθήνα
Την βεβαιότητά του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν χωρίς προβλήματα τα «τεστ αντοχής», εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Τα αποτελέσματα των stress tests 91 ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων έξι ελληνικών, θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Ιουλίου.
«Είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες θα περάσουν από αυτές τις διαδικασίες αλώβητες», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του σε γεύμα που διοργάνωσε η EFG Eurobank με θέμα την ελληνική οικονομία. Στα τεστ αντοχής συμμετέχει το 90% του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, έναντι 55% περίπου στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, πάντως, πως εφόσον το τραπεζικό σύστημα χρειασθεί περαιτέρω στήριξη, τότε υπάρχει και το «μαξιλάρι ασφαλείας» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σχετικά με την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η Πειραιώς για ΑΤΕ και ΤΤ, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πρόταση με πολύ μεγάλη προσοχή, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά, και με ανοικτές διαδικασίες για όλους». Ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την οικονομία, λέγοντας ότι «μετά από πολλούς μήνες αισθάνομαι ότι αρχίζει να αλλάζει η ψυχολογία».
Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση το τελευταίο εννεάμηνο, εκτιμώντας ότι «υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ».
Έκανε δε λόγο για μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, οι οποίες, όπως σημείωσε, «αναγνωρίζουν την προσπάθεια και οι αναλυτές που μας είχαν ξεγραμμένους, αναγνωρίζουν ότι η χώρα προχωράει».
Προανήγγειλε, επίσης, την κατάθεση δεύτερου φορολογικού νομοσχεδίου από το Σεπτέμβριο, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης δήλωσε ότι αυτή θα επανέλθει «όταν πάρει μπρος η ιδιωτική πρωτοβουλία», κάτι που γίνεται μέσα από μια σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νικόλαος Νανόπουλος, έκανε λόγο για «δραματική κοσμογονία αλλαγών στη χώρα», εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας και τόνισε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επαληθευτεί το ευνοϊκό σενάριο που προβλέπει έξοδο από την κρίση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα