Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, τα όπλα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία, είναι δύο, διαμετρήματος εννέα χιλιοστών και έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών».
Από τους συνολικά 16 κάλυκες που εντοπίστηκαν οι 13 έχουν πυροδοτηθεί από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Νεκτάριου Σάββα, στις 17 Ιουνίου 2009, στα Πατήσια.
Τρεις έχουν πυροδοτηθεί από το 9άρι πιστόλι -διαφορετικό από το προηγούμενο- το οποίο χρησιμοποιήθηκε και αυτό στην ίδια δολοφονία, καθώς και στις ένοπλες επιθέσεις κατά του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού, στις 3 Φεβρουαρίου του 2009 και κατά του τηλεοπτικού σταθμού ΑLΤΕR στις 17 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.
Επιπλέον, ταυτίζονται με κάλυκα, που είχε βρεθεί επί του μνήματος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 4 Φεβρουαρίου του 2009.
Κατόπιν αυτού, την υπόθεση αναλαμβάνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, δεδομένου ότι η δολοφονία αποδίδεται και με στοιχεία σε τρομοκρατική ενέργεια.
ΚΑΡΤΕΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ
Στις 5.25 χθες το πρωί, ένας από τους δράστες χτύπησε το κουδούνι του 37χρονου δημοσιογράφου που έμενε στον δεύτερο όροφο, στην οδό Δαιδάλου 21, στην περιοχή της Ηλιούπολης, μαζί με τη σύζυγό του και το μόλις τριών ετών παιδί τους και του είπαν, ότι χτυπούσε ο συναγερμός του αυτοκινήτου του, γι? αυτό και κατέβηκε μέσα στη νύχτα να δει τι είχε συμβεί.
Καθώς όμως βγήκε από το ασανσέρ και άνοιξε την πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας, οι δράστες τον γάζωσαν με τα δύο πιστόλια και διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δράστες που ήταν πιθανότατα τρεις, πυροβόλησαν με δυο πιστόλια των εννέα χιλιοστών και το θύμα δέχθηκε συνολικά δεκαέξι σφαίρες. Οι δράστες φορούσαν στολές, που δεν έχει διευκρινιστεί εάν ήταν αστυνομικές, της Δημοτικής Αστυνομίας ή υπαλλήλων σεκιούριτι.
Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, είχε κλαπεί το προηγούμενο Σάββατο από τον Αλιμο και βρέθηκε καμένο λίγο αργότερα στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Λεωνιδίου, σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου από τον τόπο της δολοφονίας.
ΔΕΧΟΤΑΝ ΑΠΕΙΛΕΣ
Η Αστυνομία εξετάζει μαρτυρίες για ύποπτες κινήσεις γύρω από την κατοικία του δημοσιογράφου τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και το ενδεχόμενο κάμερες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να έχουν καταγράψει τη διαφυγή των δραστών. Αναμένεται, δε, να ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε κάποια κλήση ή αποστολή μηνύματος από τα κινητά τηλέφωνα των δραστών.
Σύμφωνα πάντως με όσα δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο δικηγόρος του θύματος, Γιάννης Μαρακάκης, ο δημοσιογράφος ερευνούσε δεκάδες υποθέσεις και τα τελευταία χρόνια δεχόταν απειλές κατά της ζωής του. Ζήτησε, δε, από τον εισαγγελέα που θα αναλάβει την υπόθεση να ελέγξει τα αρχεία του δημοσιογράφου τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο του.
Ο Γκιόλιας φερόταν να είχε σχέσεις με το μεγάλης επισκεψιμότητας ιστολόγιο “troktiko”, γεγονός που δεν έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα. Από τις αναρτήσεις του συγκεκριμένου ιστολογίου, κατά καιρούς είχαν “στοχοποιηθεί” οικονομικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά συμφέροντα, άλλοτε βάσιμα και άλλοτε αβάσιμα.
Ο Σωκράτης Γκιόλιας, γεννήθηκε στη Γερμανία στις 13 Φεβρουαρίου 1973. Ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αθλητής του στίβου ασχολήθηκε αρχικά με την αθλητική δημοσιογραφία και στη συνέχεια εντάχθηκε στην ομάδα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό New Channel. Τον Οκτώβριο του 2008 οι δρόμοι του Σωκράτη Γκιόλια και του Μ. Τριανταφυλλόπουλου χώρισαν και οι δύο δημοσιογράφοι ήταν σε συνεχή κόντρα. Ο 37χρονος δημοσιογράφος είχε συνεργαστεί και με την εφημερίδα “Πρωταθλητής”, ενώ ήταν και διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 9,89”.
Ηταν παντρεμένος και πατέρας ενός δίχρονου αγοριού, ενώ η σύζυγος του κυοφορεί το δεύτερο παιδί τους.

Αποτροπιασμός και καταδίκη

Τον αποτροπιασμό τους και την καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης κατά του Σωκράτη Γκιόλια, εξέφρασαν εκπρόσωποι του πολιτικού και του δημοσιογραφικού κόσμου.
Ο ΟΑΣΕ
«Ζητώ από τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η δολοφονία αυτή θα ερευνηθεί γρήγορα και εξονυχιστικά και ότι η κοινή γνώμη θα ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντούνια Μιγιάτοβιτς, καταδικάζοντας απερίφραστα τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Την απερίφραστη καταδίκη, εκ μέρους της κυβέρνησης, της «άνανδρης και εν ψυχρώ δολοφονίας» του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απευθύνοντας, ταυτόχρονα, τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης προς στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος. «Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου δεν φιμώνονται, δεν τρομοκρατούνται και δεν απειλούνται», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες αρχές ήδη έχουν αναλάβει δράση, ώστε να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της δολοφονίας.
Την «οργή» και τη «θλίψη», εκ μέρους όλου του Κοινοβουλίου, για την «αποτρόπαιη δολοφονική ενέργεια, που αφαίρεσε τη ζωή του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια», εκφράζει σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής απευθύνει τα θερμά συλληπητήρια των βουλευτών προς τους οικείους του δημοσιογράφου.
Η Ν.Δ.
«Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια προκαλεί αισθήματα αποτροπιασμού στην κοινή γνώμη και συγκλονίζει τη δημοσιογραφική οικογένεια, της οποίας το θύμα υπήρξε διακεκριμένο μέλος», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος.
ΤΟ Κ.Κ.Ε.
Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταδικάζει «τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια» και τονίζει: «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν».
Ο ΛΑ.Ο.Σ.
«Η δολοφονία του Σωκράτη ήταν ένα κτύπημα στην ελεύθερη δημοσιογραφία, που σκοπό έχει να εκφοβίσει και να λειτουργήσει αντανακλαστικά φιμώνοντας τους δημοσιογράφους. Η Πολιτεία έχει το δικό της κομμάτι ευθύνης, που δεν θωρακίζει τη δημοσιογραφία και δεν δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες προστασίας», δήλωσε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης.

Ο ΣΥΝ
«Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του δημοσιογράφου Σωτήρη Γκιόλια. Η γκανγκστερικού τύπου δολοφονία του προκαλεί σοκ στο δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και γενικότερα. Η εξιχνίαση των αιτιών της δολοφονίας του άτυχου δημοσιογράφου αποτελεί καθήκον των διωκτικών αρχών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.
Η ΕΣΗΕΑ
Τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια καταδίκασε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος. «Καταδικάζω την αποτρόπαια δολοφονία ενός ερευνητή, ενός μαχητικού δημοσιογράφου» τόνισε, κάνοντας λόγο για «μαφιόζικη δολοφονία».
Η ΠΟΕΣΥ
Την οδύνη του για τη δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια, εκφράζει το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, τονίζεται: «Ο τρόπος της δολοφονίας του, παραπέμπει στις πιο άγριες μεθόδους που έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία και καθιστά επιτακτική την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρχών, προς πάσα κατεύθυνση για την εξιχνίαση του εγκλήματος και την τιμωρία των υπευθύνων. Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ συλλυπείται την οικογένεια του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια και δηλώνει ότι είναι δίπλα της».
Η ΕΣΗΕΠΗΝ
Την «πρωτοφανή μαφιόζικη» επίθεση καταδικάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ. «Οι κουμπουροφόροι του παρακράτους δεν θα εκφοβίσουν κανένα ελεύθερα σκεπτόμενο πολίτη» αναφέρει μεταξύ άλλων η Ένωση.
Ο ΠΣΑΤ
Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ), μέλος του οποίου ήταν από το 1998 ο Σωκράτης Γκιόλιας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα