Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024

“ΕΥΡΩΠΗ 2020”

ΒρυξEλλες
Περισσότεροι από 80 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, ενώ αντίστοιχα μεγάλος είναι ο αριθμός των κοινωνικά αποκλεισμένων. Η κατάσταση αυτή, βρέθηκε στο επίκεντρο τις συνάντησης που είχαν επικεφαλής της Ε.Ε., με θρησκευτικούς ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαβ Ρόμπεϊ και 20 θρησκευτικούς ηγέτες, συζήτησαν προχθές στις Βρυξέλλες, για τους αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στις συζητήσεις έλαβε μέρος ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ την Επιτροπή εκπροσώπησαν ακόμη η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη και οι επίτροποι Βίβιαν Ρέντινγκ, Αντόνιο Ταγιάνι, Μάρος Σέφκοβιτς και Λάζλο Αντορ.
Ειδικότερα, στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της χριστιανικής, της ιουδαϊκής και της μουσουλμανικής θρησκείας, καθώς και των κοινοτήτων των Σιχ και των Ινδουιστών από 14 κράτη μέλη της ΕΕ και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει συγκεκριμένα στο άρθρο 17 ότι η ΕΕ διατηρεί “ανοιχτό, διαφανή και τακτικό διάλογο” με τις θρησκείες, τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες. Σημειώνεται ότι ήταν η έκτη ετήσια συνάντηση που έχει ξεκινήσει από το 2005 ο πρόεδρος της Επιτροπής με τους θρησκευτικούς ηγέτες.
ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
ΤΗΣ Ε.Ε.
Αναλυτικότερα, κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η στρατηγική της ΕΕ “Ευρώπη 2020”, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ανάγκη προώθησης της απασχόλησης και της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Υπογραμμίστηκε ότι ένας από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί στην ΕΕ είναι να μειωθεί ως το 2020, κατά τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ο αριθμός των ευρωπαίων που εκτίθενται στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, σήμερα 84 εκατ. ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Επισημάνθηκε πως η πρόοδος για την επίτευξη αυτού του στόχου θα επικεντρωθεί σε θέματα κινδύνου της φτώχειας, υλικών στερήσεων και ανεργίας των νοικοκυριών.
Τονίστηκε επίσης η ανάγκη μείωσης κατά 10% του ποσοστού των ατόμων που εγκαταλείπουν τη σχολική εκπαίδευση και η αύξηση σε τουλάχιστον 40% έως το 2020 του ποσοστού των ατόμων ηλικίας 30 – 34 ετών που έχουν συμπληρώσει τριτοβάθμια ή άλλη ισοδύναμη εκπαίδευση.
Στη συζήτηση οι θρησκευτικοί ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη στρατηγική “Ευρώπη 2020” και για τους κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς της στόχους. Ενθάρρυναν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες ιδίως με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, την καλύτερη στοχοθέτηση των κοινωνικών υπηρεσιών στα κράτη μέλη και τη διασφάλιση της ισότητας ευκαιριών με σκοπό την πρόσβαση σε εκπαίδευση και κατάρτιση. Οι θρησκευτικοί ηγέτες υπογράμμισαν παράλληλα ότι συνεχίζουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση της αλληλεγγύης και της συμμετοχής στα κοινά μεταξύ των Ευρωπαίων και τόνισαν ότι η αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης θα καταστεί δυνατή μόνον όταν οι πολίτες και η κοινωνική δικαιοσύνη τεθούν στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο ανέφερε: “Στην Ευρώπη, υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες που ζουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται για απογοητευτικό φαινόμενο για μια από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου! Με την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση, επιθυμώ να δω μια γενιά ανάπτυξης που θα εντάσσει τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού στον κύριο κοινωνικό ιστό. Οι εκκλησίες και οι θρησκευτικές κοινότητες είναι σημαντικοί φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στα κράτη μέλη της ΕΕ. Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την φτώχεια, είναι σημαντικό να αντλήσουμε διδάγματα από την μακροχρόνια και ευρεία πείρα τους”.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέζι Μπούζεκ δήλωσε: “Η υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής για όλους χωρίς εξαίρεση πρέπει να είναι πάντα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί καθήκον όλων τόσο σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και των πολιτών και εκκλησιών. Πρώτη και κύρια προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής ασφάλειας. Ο ρόλος των εκκλησιών στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμος. Συμβάλλουν με τη μακρά τους πείρα στο κοινωνικό έργο με μεμονωμένα άτομα και ολόκληρες κοινότητες. Η πείρα αυτή είναι σήμερα, που διερχόμαστε περίοδο κρίσης, τόσο πολύτιμη όσο ποτέ”.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ δήλωσε τα εξής: “Όλοι γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό συνδέεται κατά κύριο λόγο με την έλλειψη μόνιμης στέγης, με την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με όλα αυτά που συνιστούν «τις υλικές συνθήκες της ζωής». Αλλά η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποβλέπει, στην ουσία, στην αποκατάστασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αξιοπρέπειας ανδρών και γυναικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη θέματα κοινωνικής, πολιτιστικής και ηθικής φύσης”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα