Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

ΒελιγρAδι
Πνεύμα συνεργασίας και καλής γειτονίας αναπτύσσουν Σέρβοι και Κροάτες, σε μια προσπάθεια να επιλύσουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, προς όφελος της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Οι Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς και ο Κροάτης ομόλογός του, Ίβο Γιοσίποβιτς, δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν στο πνεύμα αυτό, στη διάρκεια χθεσινής τους συνάντησης στο Βελιγράδι. Ο Σέρβος πρόεδρος χαρακτήρισε «ιστορική» την πρώτη αυτή επίσκεψη του Ίβο Γιοσίποβιτς στη Σερβία και ο Κροάτης πρόεδρος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι στηρίζει την πορεία των γειτονικών χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν πως η συνεργασία και ο διάλογος καθορίζει τώρα τις σχέσεις τους, υποσχόμενοι να δώσουν λύσεις σε εκκρεμή ζητήματα όπως η επιστροφή των προσφύγων. Αμφότεροι στήριξαν μία εξωδικαστική διευθέτηση των προσφυγών για εγκλήματα πολέμου γενοκτονία στους πολέμους του 1990 που έχουν υποβληθεί εκατέρωθεν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Και υπογράμμισαν τον κοινό τους στόχο: να ενταχθούν στην ΕΕ, κάτι που όπως σημειώνουν οι Βρυξέλλες θα επιτευχθεί μόνο μέσω βελτιωμένης περιφερειακής συνεργασίας.
Ο Μπόρις Τάντιτς τόνισε πως η Σερβία επιθυμεί τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Κροατία και σημείωσε ότι ορισμένα από τα πλέον σημαντικά ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών είναι αυτά της επιστροφής των προσφύγων, της προστασίας των περιουσιακών τους στοιχείων, της επίλυσης του προβλήματος στέγασής τους, καθώς και της προστασίας της σερβικής γλώσσας και της πολιτιστικής ταυτότητας τόσο στην Κροατία, όσο και σε άλλες χώρες της περιοχής.
Ο Σέρβος πρόεδρος υπογράμμισε πως απαιτείται ατμόσφαιρα συμφιλίωσης στις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας, αλλά και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, προκειμένου, εφόσον δεν είναι πλέον εν ζωή, να ταφούν με τον δέοντα τρόπο. Οι πρόεδροι της Σερβίας και της Κροατίας συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που άπτονται της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, αλλά και της σύμπραξης σε ζητήματα που αφορούν τις υποδομές των δυο χωρών.
Ο Κροάτης πρόεδρος συμφώνησε με τον ομόλογό του ότι ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα, που χρήζει άμεσης επίλυσης στις σχέσεις των δύο χωρών είναι αυτό των αγνοουμένων. Σημείωσε ακόμη πως η Κροατία θα λάβει από τη Σερβία έγγραφα που σχετίζονται με τα γεγονότα στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ, κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων προκειμένου να μπορέσει να εντοπίσει τυχόν αγνοούμενους.
Ο Γιοσίποβιτς συμφώνησε με τον Μπόρις Τάντιτς πως απαιτείται μια «μη τυπική συμφωνία» σε ό,τι αφορά τα σύνορα των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για το τι θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει μια τέτοια συμφωνία. Σημείωσε, ωστόσο, πως, εάν βρεθεί μια τέτοια λύση, τότε θα είναι απαραίτητη η διαιτησία.
Στη συνάντηση στο Βελιγράδι συζητήθηκαν επίσης περιφερειακής σημασίας ζητήματα, καθώς και η προοπτική ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η επιστήμη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα