ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ
Βομβάρδισαν σχολείο
ΜογκαντIσου
Επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 26 τραυματίστηκαν όταν, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων, βλήμα πυροβόλου έπληξε σχολείο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.
«Έχουμε ήδη 26 τραυματισμένους ανθρώπους στο νοσοκομείο, πολλοί από τους οποίους είναι μαθητές», δήλωσε ο Αλι Μουζέ Σείκ, επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων του Μογκαντίσου, ο οποίος έκανε λόγο για επτά πτώματα.
Η ισλαμική ένοπλη οργάνωση αλ-Σαμπαάμπ, η οποία πριν από οκτώ ημέρες εκτέλεσε μία δίδυμη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα προκαλώντας τον θάνατο 76 ατόμων, προσπαθεί να ανατρέψει τη κυβέρνηση της Σομαλίας, η οποία στηρίζεται από τη Δύση.
Περισσότερες από 20.000 άνθρωποι πέθαναν κατά την εξέγερση, η οποία ξεκίνησε το 2007, όταν η Αιθιοπία εισέβαλε στη Σομαλία για να ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς που ήταν τότε στην εξουσία. Η αλ- Σαμπαάμπ, η οποία έχει δεσμούς με την αλ-Κάιντα, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας και της κεντρικής Σομαλίας.
ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 94 ΕΤΩΝ
Πέθανε η χήρα του Αλντο Μόρο
ΡΩμη
Εφυγε το Σάββατο από τη ζωή, η Ελεονόρα Μόρο, χήρα του ηγέτη της Χριστιανοδημοκρατίας (DC) Αλντο Μόρο, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 9 Μαΐου του 1978 από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες στη Ρώμη. Η Ελεονόρα Μόρο, πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 94 ετών στην ιταλική πρωτεύουσα και θα ταφεί δίπλα στον σύζυγό της, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος. Η Ελεονόρα παντρεύτηκε το 1945 τον Αλντο Μόρο, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Ιταλίας. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο Αλντο Μόρο απήχθη στις 16 Μαρτίου του 1978 από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, οι οποίες σκότωσαν τους πέντε φρουρούς του. Το πτώμα του βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτου 55 ημέρες αργότερα, στις 9 Μαΐου. Η Μόρο έδωσε μεγάλο αγώνα προσπαθώντας να πετύχει την απελευθέρωση του συζύγου της στη διάρκεια της ομηρίας του. Κατάφερε να πείσει τον Πάπα Παύλο Στ? να γράψει επιστολή στις Ερυθρές Ταξιαρχίες ζητώντας την απελευθέρωσή του, χωρίς όμως επιτυχή έκβαση του αιτήματος. Η Ελεονόρα ουδέποτε συγχώρεσε την πολιτική οικογένεια του συζύγου της και τη χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της οποίας ηγείτο τότε ο Τζούλιο Αντρεότι, γιατί αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση του Μόρο. Η τότε ιταλική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του ιταλού πολιτικού με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, οι οποίες ήθελαν να αναγνωριστούν πολιτικά, παρά τις εκκλήσεις για βοήθεια από τον όμηρο και την οικογένειά του.