Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ:

Την ανάγκη μίας νέας, ξεκάθαρης κατεύθυνσης και συμφωνίας για την τοπική ανάπτυξη και για τη δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας για τον νέο Δήμο Χανίων επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής ομιλίας του, που πραγματοποιήθηκε
το βράδυ της Δευτέρας 19 Ιουλίου στα Περιβόλια του Δήμου Θερίσου.
Όπως τόνισε ο κ. Σκουλάκης, «ο “Καλλικράτης” αποτελεί μια τεράστια πρόκληση αλλά και μια μεγάλη μάχη, η οποία δεν χωρίζει, αντίθετα ενώνει. Ενώνει όλους τους πολίτες, τους φορείς και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, σ? ένα κοινό στόχο: στην αξιοποίηση των ευκαιριών για τη διαμόρφωση ενός νέου Δήμου ανοιχτού και εύκολα προσβάσιμου σε κάθε πολίτη, αναπτυξιακά δυναμικού, λειτουργικά σύγχρονου και κοινωνικά δίκαιου, με αποκεντρωμένες λειτουργίες και υπηρεσίες που θα στηρίζουν την καθημερινότητα των πολιτών».
«Οι αλλαγές που επιφέρει ο “Καλλικράτης”», ανέφερε ο κ. Σκουλάκης, «είναι τολμηρές αλλά και απαραίτητες. Απαραίτητες γιατί βάζουν οριστικό τέλος στα κακώς κείμενα που ταλανίζουν για πολλές δεκαετίες την Αυτοδιοίκηση στην χώρα μας. Με την εφαρμογή του, ο “Καλλικράτης” θα εξαλείψει μια και για πάντα το συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, διογκωμένο αλλά και πελατειακό κράτος που βρίσκεται απέναντι στον πολίτη, και όχι δίπλα του. Και θα βάλει τέλος σε μία Αυτοδιοίκηση, που έχει τον ρόλο του επαίτη της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, χωρίς επαρκείς αρμοδιότητες και πόρους, και χωρίς να έχει τις δυνατότητες να υπηρετήσει τους ίδιους πολίτες της Περιφέρειας», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σκουλάκης στους νέους θεσμούς εξυπηρέτησης και στήριξης του πολίτη, όπως το e-ΚΕΠ, ο Συνήγορος του Δημότη, η δημοτική επιτροπή Διαβούλευσης και η υποχρεωτική ανάρτηση κάθε απόφασης στο διαδίκτυο προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή με στόχο την πλήρη διαφάνεια και την ίση πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους πολίτες. Πέραν των παραπάνω αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση των νέων οργάνων Διοίκησης, τα οποία μεταθέτουν το βάρος στη συλλογική διοίκηση σε αντίθεση με το σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα. Τέτοια όργανα είναι η οικονομική επιτροπή, η επιτροπή ποιότητας ζωής και η εκτελεστική επιτροπή, οι οποίες μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο και τον δήμαρχο διοικούν τον νέο Δήμο.
Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική την ενίσχυση του ρόλου των συμβουλίων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων», που αντικαθιστούν τα σημερινά συμβούλια των Τοπικών και Δημοτικών Διαμερισμάτων και τα οποία αποκτούν διευρυμένες αρμοδιότητες και πόρους για μια σειρά θεμάτων όπως η πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση κάθε περιοχής, η συντήρηση, καθαριότητα και λειτουργία των δημοτικών οδών, πλατειών, δημοτικών αλσών, η κυκλοφορία και συγκοινωνία της περιοχής της δημοτικής/τοπικής κοινότητας, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η προστασία της δημόσιας υγείας και η προστασία των κατοίκων από την ηχορρύπανση, κ.ά.».
Τέλος, ο κ. Σκουλάκης απεύθυνε ένα ευρύ κάλεσμα για συμπόρευση, προκειμένου να γυρίσει σελίδα ο νέος Δήμος σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες των επτά δήμων που συνενώνονται, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουν, σημειώνοντας πως «ο τόπος, η κοινωνία και οι πολίτες απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας και εμπέδωση ενός πνεύματος συνεργασίας στον μέγιστο βαθμό, μέσω της ανανέωσης όχι απλά σε πρόσωπα αλλά σε ιδέες, πρακτικές και νοοτροπίες, αφήνοντας στο παρελθόν αυταρχικές συμπεριφορές, προσωπικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από κάθε λογής συμφέροντα».
«Αυτό που θέλω σε κάθε περίπτωση να σας διαβεβαιώσω είναι ότι βρίσκομαι εδώ για να ενώσω και όχι για να διχάσω. Είμαι εδώ για να υπηρετήσω αποκλειστικά τον τόπο μου και τους συμπολίτες μου», κατέληξε ο κ. Σκουλάκης.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ 
Προκριματικές εκλογές
για υποψήφιο δήμαρχο
Ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Καλαϊτζάκης και ο οικονομολόγος Στέλιος Κουνελάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και οι δύο στον Δήμο Κισάμου, είναι οι δύο υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στην προκριματική εκλογή της 1ης Αυγούστου, οπότε θα επιλεγεί από τους δημότες της Κισάμου ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Ανεξάρτητης Συνεργασίας Δήμου Κισάμου». Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την υποβολή των υποψηφιοτήτων στην προκριματική εκλογή έληξε την περασμένη Δευτέρα. Η ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή 1 Αυγούστου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, σε τρία εκλογικά τμήματα ως εξής: Εκλογικό τμήμα Δήμου Ιναχωρίου στο δημαρχείο Ιναχωρίου στο Έλος, εκλογικό τμήμα Δήμου Κισάμου στο δημαρχείο Κισάμου στο Καστέλι, εκλογικό τμήμα Δήμου Μηθύμνης στο δημαρχείο Μηθύμνης στον Δραπανιά. Δικαίωμα ψήφου, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας η διαβατηρίου έχουν όλοι οι δημότες των Δήμων Ιναχωρίου, Κισάμου και Μηθύμνης που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των τριών Δήμων (αναθεώρηση Ιουνίου 2010). Κάθε δημότης μπορεί να ψηφίσει μόνο στο εκλογικό τμήμα του Δήμου όπου είναι γραμμένος. Η συμμετοχή των δημοτών στην ψηφοφορία είναι απολύτως ελεύθερη χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε δήλωση ή εγγραφή, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Μιχάλης Τουλουπάκης, νομαρχιακός σύμβουλος Χανίων.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
“Πρωτοβουλία για μια πράσινη πόλη”
Τη θέλησή τους να αγωνιστούν «από κοινού ώστε να γίνουν τα Χανιά μια πράσινη πόλη, μια πόλη αλληλεγγύης και φιλίας, ένας Δήμος ενεργών πολιτών που θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη δημιουργία, τον σεβασμό της φύσης, του πολιτισμού, των διαφορετικών ανθρώπων δίπλα μας», εκφράζουν σε κοινή τους ανακοίνωση 52 πολίτες, οι οποίοι έχουν υπογράψει τη διακήρυξη για την ίδρυση δημοτικής κίνησης στα Χανιά. «Για τον σκοπό αυτό», προσθέτουν στην ίδια ανακοίνωση, «συγκροτούμε την Κίνηση “Πρωτοβουλία για μια πράσινη πόλη”, ώστε να συντονίσουμε την κοινή μας δράση, με ανοιχτές συνελεύσεις τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, με συλλογική δημοκρατική λειτουργία που θα διασφαλίζει την πολυπρόσωπη και εναλλασσόμενη εκπροσώπηση προς τα έξω».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα