Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Τη διαγραφή τεσσάρων μελών του Συνδέσμου για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη αποφάσισε προχθές το βράδυ, κατά πλειοψηφία, η έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων.
Πρόκειται για τους: Μιχάλη Κελάκη (ταμία στο Δ.Σ.), Θεοφάνη Λαντζάκη, Βασιλική Μεσσάδου (μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής) και Θανάση Ντρουμπογιάννη (μέλος του Δ.Σ.), τη διαγραφή των οποίων είχαν ζητήσει εγγράφως 44 μέλη του Συνδέσμου, «διότι με τις πράξεις τους αντιστρατεύτηκαν τους σκοπούς του Συνδέσμου και τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Συνδέσμου, οι πράξεις δε αυτές συνιστούν σπουδαίο λόγο αποβολής τους από μέλη του Συνδέσμου», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο αίτημά τους.
Αίτημα που υπεβλήθη μετά από επιστολές με καταγγελίες και αιχμές κατά της Διοίκησης του Συνδέσμου, τις οποίες απέστειλαν οι τέσσερις προαναφερθέντες στον τοπικό Τύπο τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Επιστολές που, σύμφωνα με τα 44 μέλη του Συνδέσμου, τα οποία και υπέβαλαν το αίτημα διαγραφής, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς, όπως υποστήριξαν προχθές, τα συγκεκριμένα τέσσερα άτομα κατ? επανάληψη, τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του Συνδέσμου.
Η έκτακτη γενική συνέλευση, με μοναδικό αίτημα τη διαγραφή των κυρίων Κελάκη, Λαντζάκη, Ντρουμπογιάννη και της κυρίας Μεσσάδου, έγινε σε σχετικά ήπιο κλίμα, χωρίς ωστόσο να λείψουν και στιγμές έντασης και αντεγκλήσεων.
Από τα 103 μέλη του Συνδέσμου που ψήφισαν προχθές, 76 τάχθηκαν υπέρ της διαγραφής και 25 κατά, ενώ βρέθηκε 1 λευκό και 1 άκυρο ψηφοδέλτιο. Πρόεδρος της γενικής συνέλευσης εξελέγη ο κ. Δημήτρης Λειψάκης και γραμματέας – πρακτικογράφος ο κ. Γιάννης Αντωνογιαννάκης.
Στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης η πλειοψηφία των μελών του Συνδέσμου που πήρε τον λόγο τάχθηκε υπέρ της διαγραφής των τεσσάρων, υποστηρίζοντας ότι με τις πράξεις τους και τις συμπεριφορές τους επιδιώκουν στοχευμένα την απαξίωση και τη διάλυση του Συνδέσμου.
Η έκφραση αντίθετης άποψης δεν θα πρέπει να γίνει αιτία διαγραφής υποστήριξαν κάποια άλλα μέλη του Συνδέσμου.
Από την πλευρά τους, τα τέσσερα, πρώην πλέον, μέλη του Συνδέσμου ισχυρίστηκαν ότι ποινικοποιείται η αντίθετη άποψη, υποστήριξαν ότι το Δ.Σ. λειτουργεί αντιδημοκρατικά και άφησαν αιχμές τόσο κατά της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου και ειδικά κατά της προέδρου, Μαρίας Ροδουσάκη όσο και κατά του καλλιτεχνικού διευθυντή του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων, Γιάννη Μεντζελόπουλου.
Απαντήσεις στα ζητήματα που έβαλαν οι τέσσερις έδωσε, από την πλευρά της, η κα Ροδουσάκη, τονίζοντας ότι το Δ.Σ. λειτουργεί με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο.
ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Λυπηρά χαρακτήρισε όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στον Σύνδεσμο ο κ. Σκριβιλιωτάκης. Αναφερόμενος στα τέσσερα μέλη σημείωσε ότι έχουν μεν παράξει έργο, ωστόσο, όπως είπε, πολλές φορές οι τοποθετήσεις τους είναι άκομψες. Παράλληλα, ο κ. Σκριβιλιωτάκης υπερασπίστηκε το έργο και την προσφορά του κ. Μεντζελόπουλου, τονίζοντας ότι «η ζωή και το έργο του Ωδείου στηρίζονται στον Γιάννη Μεντζελόπουλο». «Ψηφίστε κατά συνείδηση», κατέληξε ο κ. Σκριβιλιωτάκης.
Τη λύπη του για τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης εξέφρασε ο κ. Σταυριανουδάκης, τονίζοντας, όμως, ταυτόχρονα, ότι στόχος είναι «να προστατέψουμε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να αφανίσουν το Ωδείο. Με συκοφαντίες, δυσφημιστικά σχόλια και λάσπη για τους ανθρώπους του Ωδείου, το οποίο έχει υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική και ηθική ζημιά».
«Φεύγουν, παρανόμως, χαρτιά από το Ωδείο από την κ. Μεσσάδου», υποστήριξε ο κ. Στυλιανουδάκης, ενώ η κα Μαλεφάκη έκανε λόγο για «συκοφαντίες, ψέμματα και τακτική λασπολογίας» από τους τέσσερις, υπογραμμίζοντας ότι οι πρακτικές τους είναι «άκρως επικίνδυνες».
«Η συμπεριφορά τους είναι αχαρακτήριστη», επισήμανε ο κ. Πρινιωτάκης, σημειώνοντας ότι «λυπάμαι για το κατάντημα που έχουμε φτάσει».
Την άποψη ότι τα τέσσερα, πρώην πλέον, μέλη του Συνδέσμου με τις επιστολές τους στον Τύπο επιθυμούσαν να κατασυκοφαντήσουν την πρόεδρο του Συνδέσμου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Βενιζέλειου Ωδείου εξέφρασε ο κ. Κιτσαράς.
Στο έργο (εκδηλώσεις, βραβεία, διακρίσεις) του Βενιζέλειου Ωδείου τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο κ. Μεντζελόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε των επιλογών του.
Για ανάγωγη συμπεριφορά κατηγόρησε κάποιους από τους τέσσερις (δεν τους κατονόμασε) η κα Γεργεράκη, καταγγέλλοντας ότι βρίζουν και μιλούν με απαράδεκτο και σκαιό τρόπο και ύφος. Μάλιστα ανέφερε και συγκεκριμένες βρισιές, τις οποίες, όπως είπε, εκστόμισαν.
«Ντρέπομαι σήμερα που βρίσκονται άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να απαξιώσουν το έργο του Συνδέσμου», ανέφερε η κα Χαρωνίτη.
Τη λύπη και την απογοήτευσή του για όσα συμβαίνουν στον Σύνδεσμο και για το γεγονός ότι τίθεται θέμα διαγραφών εξέφρασε ο κ. Τζομπανάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «συμφωνώ στη διαφωνία, αλλά όχι να βγαίνει προς τα έξω». Αναφερόμενος στον κ. Μεντζελόπουλο, είπε ότι «δεν είναι ο άριστος των αρίστων, αλλά μπορεί να διανοηθεί η κα Μπέλα πόσα λεφτά θέλει το Ωδείο για να φέρει έναν άριστο;»
Η αναφορά στην «κα Μπέλα» έγινε από τον κ. Τζομπανάκη, γιατί λίγο νωρίτερα η κα Μπέλα Λιονάκη είχε υποστηρίξει ότι «εδώ και πολλά χρόνια δύο άτομα διοικούν το Ωδείο. Η κα Χαρωνίτη και ο κ. Μεντζελόπουλος», αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για τις πρακτικές και τις συμπεριφορές τους. «Δεν ήξερα ότι ήμουν τόσο διάσημη», αντέτεινε, λίγο μετά, η κα Χαρωνίτη.
Για «κατάντια» και «έκρυθμη κατάσταση» έκανε λόγο ο κ. Λιονάκης.
«Είμαι εκπαιδευτικός και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα απαγορεύσω σε μαθητή μου να εκφράσει την άποψή του. Θέλω να υπερασπιστώ το δικαίωμα στην αντίθετη άποψη», σημείωσε ο κ. Μυλωνάκης.
«Να σκεφτούμε τον τόνο, το ύφος, το καταγέλαστο χειροκρότημα… Μου κάνει εντύπωση ότι χαίρεστε που κάποιοι άνθρωποι πρόκειται να διαγραφούν», υπογράμμισε ο κ. Καζάκος, απευθυνόμενος στην πλειοψηφία των παριστάμενων. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «διαφωνώ με το ύφος του κειμένου των τεσσάρων, διακρίνω όμως την αγωνία, το άγχος. Με ποιο δικαίωμα ζητάτε να φύγουν κάποιοι; Επειδή έχουν διαφορετική άποψη;»
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ
Η κα Μεσσάδου ανέφερε ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου «μπορούσε να αποφασίσει τη διαγραφή και όχι να φοβηθεί και να κρυφτεί πίσω από τη γενική συνέλευση». Παράλληλα, άφησε αιχμές για το έργο που έγινε στον αύλειο χώρο του Βενιζέλειου Ωδείου, υποστηρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι αποκλείεται να κόστισε 180.000 ευρώ.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Κελάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ως «δίκη» τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, σημειώνοντας ότι «κάποιοι δεν επιθυμούν την παρουσία μου στο Δ.Σ.».
«Ποια είναι τα παραπτώματά του; Η διαφωνία συνεπάγεται διαγραφή; Είναι συκοφάντηση η διαφορετική άποψη;», αναρωτήθηκε ο κ. Λαντζάκης.
Ο κ. Ντρουμπογιάννης παραδέχθηκε ότι «είναι φορές που κι εγώ δεν εκφράζομαι όπως πρέπει». Αμέσως μετά, όμως, επικαλέστηκε τον Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος έλεγε, όπως ο κ. Ντρουμπογιάννης ανέφερε, ότι «όταν πρόκειται για την αλήθεια, την κομψότητα την αφήνω στον ράφτη μου».
Ο κ. Ντρουμπογιάννης κατηγόρησε την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συνδέσμου ότι ενεργεί χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό σε βάθος χρόνου και ότι δεν ανέχεται την άλλη άποψη, ενώ έκανε αναφορά στο έργο που έγινε στον αύλειο χώρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προσφύγει για το συγκεκριμένο θέμα στον εισαγγελέα.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Οι εργασίες στον αύλειο χώρο έγιναν με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Φίλων Αλίκης Βατικιώτη, απάντησε η κα Ροδουσάκη στην κα Μεσσάδου, στον κ. Κελάκη και στον κ. Ντρουμπογιάννη, τονίζοντας ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου ουδεμία σχέση είχε με την όλη διαδικασία.
«Στο πρακτικό 670/26.01.09 το θέμα 3 είναι παρουσίαση μελέτης Αντωνακάκη για τον περιβάλλοντα χώρο και προσφορά κ. Μπατάκη ύψους 45.220 ευρώ για την ανακατασκευή της εισόδου του Ωδείου, που είχε καταλήξει εντελώς επικίνδυνη για τους ανθρώπους που περνούσαν από κάτω. Όσοι δεν θυμάστε πως ήταν πριν η είσοδος μπορείτε να ανατρέξετε στο αρχείο που διατηρείται στη γραμματεία να το δείτε. Στο πρακτικό 672/16.02.09 παρουσιάζεται ολόκληρη μελέτη του περιβάλλοντα χώρου και ανατίθεται σε μένα να επικοινωνήσω με τον κ. Κωνσταντίνο Δαμιανό για να μεσολαβήσει στο Ίδρυμα Friends of Aliki Vatikioti from the Music and the Arts για τη χρηματοδότηση της μελέτης, η οποία θεωρείται σίγουρη γιατί ήδη έχει φροντίσει ο κ. Φάραντ γι? αυτό. Επειδή στο Δ.Σ. ετίθετο θέμα, ξανά και ξανά, ποιος είναι ο κ. Φάραντ που θα κάνει μια τόσο μεγάλη χορηγία στο Σύνδεσμο, υποσχέθηκα ότι θα έρθει όσο θα πραγματοποιούνται οι εργασίες και θα φροντίσω οπωσδήποτε να τον γνωρίσουν όλα τα μέλη του Δ.Σ. Αυτό έγινε την επομένη της κηδείας του πατέρα μου στην αίθουσα “Αλίκη Βατικιώτη”, όπου όλοι έδειξαν να ικανοποιούνται από την παρουσία αυτού του ανθρώπου και ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “επειδή έχω πεισθεί για την εντιμότητα με την οποία διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος τα χρήματα όπου και προηγούμενες φορές έχουμε χορηγήσει προχωρώ και μεσολαβώ γι? αυτή τη νέα χορηγία με κύριο στόχο να αναδείξουμε το πόσο χρίζει ανακαίνιση στο κτήριο και να συγκινήσουμε τις αρχές της πόλης για την αποκατάστασή του”», ανέφερε η κα Ροδουσάκη.
Και πρόσθεσε: «Ως προς το αν κόστισε λίγα ή πολλά η ανακαίνιση καταθέτω στον πρόεδρο της συνέλευσης εμπιστευτικό σημείωμα του κ. Φάραντ, όπου διαχωρίζει τα ποσά, πώς και πότε θα πληρωθούν και το οποίο συμφωνεί απολύτως με τα εντάλματα πληρωμών των εμπλεκομένων στο έργο. Η δημοσιοποίηση ότι κόστισε 180.000 ευρώ με αιχμές ότι δεν πήραν μια λογική απάντηση που να αιτιολογεί της υψηλές δαπάνες σε ποιον απευθύνεται; Έχω κουραστεί να δηλώνω σε όλους ότι ήμασταν απλοί μεταφορείς αυτών των χρημάτων», υπογράμμισε η πρόεδρος του Συνδέσμου.
Καταλήγοντας, η κα Ροδουσάκη τόνισε ότι «οι υπογράφοντες τα δημοσιεύματα γνωρίζουν πολύ καλά ότι στο Βενιζέλειο Ωδείο δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αν ήταν έτσι όπως θέλουν να δυσφημήσουν τον χώρο δεν θα έβαζαν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους να κατηγορηθούν για ατασθαλίες και να έχουν λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη. Αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι να διαλύσουν τον Σύνδεσμο, στρεφόμενοι εκ περιτροπής άλλοτε στην πρόεδρο, άλλοτε στον καλλιτεχνικό διευθυντή, άλλοτε στη γενική γραμματέα και άλλοτε στην έφορο Σχολών. Έχουμε εισπράξει όλοι υποτιμητικά σχόλια, τα οποία δεν λέγονται σε παιδάκια δημοτικού και όχι σε ενήλικες ανθρώπους, που ασχολούνται χωρίς να αμείβονται για την προώθηση των σκοπών του Συνδέσμου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα