Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ”

Πρόταση για αξιοποίηση του υποθαλάσσιου σπηλαίου ελεφάντων στο ακρωτήρι Δραπάνου πρόκειται να καταθέσει στον Δήμο Βάμου ο Σύλλογος “Φίλοι του Βυθού”, μέλη του οποίου χθες πραγματοποίησαν κατάδυση προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία και νεότερο φωτογραφικό υλικό μετά την τελευταία τους κατάδυση το 2000.
Στο σπήλαιο με την εντυπωσιακή ομορφιά, που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο της ευρύτερης περιοχής του Δημοτικού Διαμερίσματος του Κόκκινου Χωριού στον Δήμο Βάμου, βρέθηκαν απολιθωμένα οστά, πιθανότατα του ελέφαντα “ΑΝΤΙΚΟΥΣ”, ο οποίος έζησε πριν 500.000 χρόνια περίπου.
Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται 10 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ χιλιάδες σταλακτίτες και σταλαγμίτες, μαγνητίζουν το βλέμμα του θεατή.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” κ. Χάρης Καραβαράκης “χθες με μια οκταμελή ομάδα του Συλλόγου βρεθήκαμε στην περιοχή του Κόκκινου Χωριού στο ακρωτήρι Δράπανου, για να ερευνήσουμε για δεύτερη φορά το σπήλαιο των ελεφάντων. Η πρώτη μας κατάδυση ήταν το 2000, όταν συμμετείχαμε στην εξερευνητική ομάδα σπηλαιολόγων που είχαν έρθει στα Χανιά προκειμένου να ερευνήσουν το σπήλαιο στο οποίο είχαν βρεθεί οστά από ελέφαντες και θηλαστικά που ζούσαν στην Κρήτη πριν από χιλιάδες χρόνια.
Μετά την έρευνα των επιστημόνων βρεθήκαμε ξανά στο σπήλαιο για δικές μας ανάγκες ώστε να συλλέξουμε νεότερο συμπληρωματικό φωτογραφικό υλικό και χρήσιμα στοιχεία τα οποία θα αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο πρότασης που ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε για την αξιοποίηση του σπηλαίου που θα συμβάλλει σημαντικά στον καταδυτικό τουρισμό”.
“Το σπήλαιο των ελεφάντων, το οποίο είχε «βαφτίσει» ο Σύλλογος, όταν το 2000 σε συνεργασία με τον Δήμο Βάμου είχαμε κάνει την παρουσίασή του, είναι μοναδικό σε ομορφιά και εφάμιλλο των σπηλαίων του Διρού. Ο διάκοσμός του, οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η ποικιλία των χρωμάτων και η ομορφιά του σπηλαίου είναι εντυπωσιακή. Το σπήλαιο προσφέρεται για καταδυτικό τουρισμό, μοναδικό στην περιοχή και με πολύ μεγάλη επιστημονική αξία. Καταγράψαμε νεότερα στοιχεία τα οποία θα τα συμπεριλάβουμε στην πρόταση προς τον Δήμο Βάμου καθώς ο Δήμος είναι σύμφωνος για την αξιοποίηση του σπηλαίου. Ας ελπίσουμε ότι ο ενοποιημένος Δήμος που θα προκύψει με τον «Καλλικράτη» θα αντιμετωπίσει πιο ολοκληρωμένα το σχέδιο αυτό ώστε να αξιοποιηθεί”.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη του ενάλιου πλούτου των Χανίων, ενώ από το 2005 έχει καταθέσει μία ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον Καλαθά, την οποία έχει χρηματοδοτήσει ο ίδιος αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προχωρά καθώς δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα