Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ”

Τα κοινά και διαχρονικά στοιχεία της παγκόσμιας μυθολογίας αναδεικνύονται στην έκθεση εικαστικών έργων με τίτλο “Μύθος και τόπος”, η οποία εγκαινιάστηκε χθες στο Γιαλί Τζαμισί και φιλοξενεί δημιουργίες των μελών της διεθνούς καλλιτεχνικής ομάδας “Αποτυπώματα”.
Η ομάδα “Αποτυπώματα” αποτελείται από καλλιτέχνες διαφόρων χωρών που ζουν και εργάζονται στα Χανιά και συγκεκριμένα τους: Liliana Nicolik, Rena Stollenwerk, Regina Gavalas, Petar Mitic, Νίκο Κληρονόμο, Γιάννη Μαρκαντωνάκη, Γιώργο Μπαλαδάκη, καθώς και τον καταξιωμένο εικαστικό καλλιτέχνη Ari Liimatainen από τη Φινλανδία.
“Η ομάδα είναι δεμένη με την πόλη και επιζητά να στείλει το μήνυμα ότι τα εικαστικά είναι πέρα από τις όποιες εθνολογικές διαφορές”, σημείωσε ο εικαστικός και μέλος της ομάδας Γιάννης Μαρκαντωνάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Τέχνη, ως μια παγκόσμια γλώσσα, έχει τη δυνατότητα να πραγματεύεται την ιστορία και τη μυθολογία των λαών με έναν τρόπο οικείο στον καθημερινό άνθρωπο.
“Φέτος το θέμα είναι ο μύθος και ο τόπος και ο καθένας αναδεικνύει μέσα από το έργο του στοιχεία της προσωπικής, της τοπικής και της παγκόσμιας μυθολογίας όπως τα αντιλαμβάνεται αυτός”, πρόσθεσε ο κ. Μαρκαντωνάκης.
“Το θέμα της έκθεσης το επέλεξε η ομάδα”, τόνισε η εικαστικός Liliana Nicolik και συμπλήρωσε: “Πολλοί καλλιτέχνες από εμάς ασχολούμαστε με τη μυθολογία και τους μύθους. Άλλοι με τους σύγχρονους και άλλοι με τους παλαιότερους… Οι μύθοι ζουν σε όλο τον κόσμο όσο μιλάμε και κάνουμε τέχνη -διαφορετικά δεν υπάρχουν- και πιστεύω ότι όταν παύει ένας μύθος να είναι μύθος τότε μετατρέπεται είτε σε δόγμα είτε σε θρησκεία είτε σε κάτι άλλο”.
Η κα Nicolik ανέφερε ακόμα ότι όλα τα μυθολογικά όντα ανήκουν τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν αλλά και το μέλλον, ενώ σε κάθε μυθολογία παρατηρείται η επανάληψη ορισμένων στοιχείων όπως είναι το δίπολο καλό και κακό.
“Για εμένα ο μύθος είναι ένα ενεργειακό φαινόμενο που υπήρχε και υπάρχει αλλά εμείς το έχουμε ξεχάσει εντελώς γιατί δουλεύουμε μόνο με τη λογική και με αυτά που βλέπουμε”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εικαστικός Ρένα Ντόλεμπεργκ, η οποία μέσα από τα έργα που παρουσιάζει επιχειρεί να παντρέψει μυθολογικά στοιχεία με στοιχεία της προσωπικότητας των μελών της ομάδας.
Να σημειώσουμε τέλος ότι την έκθεση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Χανίων (ΚΕΔΗΧ) και το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου, σε συνεργασία με την ομάδα “Αποτυπώματα”.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 25 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα