Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΑΦΡΟ
Χάρις Αλεξίου και Μάρθα Φριντζήλα στα Χανιά
Η Χάρις Αλεξίου παρέα με τη Μάρθα Φριντζήλα ξεκινούν φέτος το καλοκαίρι ένα μουσικό ταξίδι με προορισμό το τραγούδι που μιλάει στο πιο ζωντανό και βαθύ μας συναίσθημα. Στα Χανιά θα βρεθούν για μια μοναδική συναυλία στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου σήμερα, στις 9.30 μ.μ. Η δυναμικότητα και ο συναισθηματισμός της Χάρις Αλεξίου και το πολύπλευρο ταλέντο της Μάρθας Φριντζήλα, σε μια μουσική συνομιλία, πάνω στη σκηνή, έναν καλλιτεχνικό διάλογο, που θα κινηθεί ανάμεσα στο παραδοσιακό και στο σύγχρονο τραγούδι.
Στην παρέα και η Λίνα Νικολακοπούλου, που με τις ιδέες της δημιουργεί μια ευχάριστα απρόβλεπτη μουσική διαδρομή. Είσοδος: 23 και 18 ευρώ.

ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ
Σύσκεψη Φίλων
Νίκου Καζαντζάκη
Κάλεσμα σε σύσκεψη απευθύνει στα μέλη της η τοπική επιτροπή Χανίων της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, το Σάββατο 24 Ιουλίου στο ξενοδοχείο “Νεφέλη”, στις 6 μ.μ. Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Γιώργος Στασινάκης.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Παρουσίαση ποιητικών συλλογών
Σήμερα, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση των ποιητικών συλλογών του Αντώνη Αλ. Παττακού, αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας ε.α. στην Ένωση Αποστράτων Αεροπορίας (Παρθενίου Κελαϊδή 8, τηλ.: 2821076172). Την παρουσίαση θα κάνει ο κ. Σπύρος Καστανάκης, αρχίατρος, συγγραφέας, μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών. Στις ποιητικές συλλογές θα αναφερθεί και η κα Στέλλα Αλιγιζάκη, φιλόλογος – ιστορικός. Στο τέλος της εκδήλωσης θα διαβαστούν αντιπροσωπευτικά κείμενα του συγγραφέα και θα προσφερθεί απογευματινό κέρασμα. Είσοδος ελεύθερη.

Ηλεκτρονικός Κατάλογος
Πολιτιστικών Ομάδων – Συλλόγων Κρητών

Εξω από την Κρήτη, υπάρχει μια άλλη Κρήτη, που την αποτελούν οι απόδημοι Κρήτες που σκέφτονται, πονούν, αγαπούν το νησί και καταβάλλουν προσπάθειες αλληλογνωριμίας, αλληλεπίδρασης και ενίσχυσης των δεσμών με το νησί των προγόνων τους.
Στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα ευρύτερα, δραστηριοποιούνται σε εθελοντική βάση πολλές Ομάδες και Σύλλογοι Κρητών που παράγουν σημαντικό πολιτιστικό έργο, το οποίο όμως σε πολλές περιπτώσεις παραμένει άγνωστο και αναξιοποίητο από την ευρύτερη κοινότητα των απανταχού Κρητών.
Στο πλαίσιο του τριημέρου Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30, 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου 2010 στο Λασίθι, με τίτλο «Των Κρητών οι Κοινότητες: Όραμα και Δράση» ξεκινά μια προσπάθεια δημιουργίας ενός Ηλεκτρονικού Καταλόγου των πολιτιστικών Ομάδων και των Συλλόγων της Κρήτης αλλά και των αντίστοιχων Συλλόγων και Ομάδων Κρητών που δραστηριοποιούνται όπου Γης.
Στον Κατάλογο μπορούν να εγγραφούν Ομάδες και Σύλλογοι που προάγουν κάθε μορφή πολιτιστικής δημιουργία και αφορούν ήθη και έθιμα της Κρήτης, θέατρο, μουσική, εικαστικά δρώμενα κ.ά. Εκτός από τα βασικά στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας οι εκπρόσωποι των Σωματείων θα πρέπει να κάνουν μια σύντομη περιγραφή των στόχων καθώς και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που να χαρακτηρίζει την ταυτότητα του Σωματείου.
Στόχος είναι, με τη συνδρομή όλων, στη διάρκεια του Συνεδρίου να έχει καταγραφεί η πλειάδα όλων αυτών των πολιτιστικών Ομάδων – Συλλόγων σε έναν κατάλογο ? μητρώο που με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, θα μοιραστεί στις οργανώσεις Κρητών όπου γης. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος κατάλογος των Σωματείων που δρουν στις κοινότητες των αποδήμων Κρητών, ο οποίος θα μπορεί να γίνει γνωστός στην Κρήτη, ανοίγοντας ένα δίαυλο συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού.
Καλούνται όσοι μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.cretanscongress.gr
Ή να επικοινωνήσουν απευθείας με τον συντονιστή της πρωτοβουλίας κ. Δημήτρη Αγαπάκη.
Δημήτρης Αγαπάκης, πρόεδρος ΕΛΜΕ.
Μύρωνος Νικολαΐδη 8, 71305 Ηράκλειο.
Τηλ.:  2810317479, Κινητά: 6977914256 και 6932430297. 
E – mail: dagapakis@yahoo.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 21/7 – 27/7
Εκδηλώσεις
? Διεθνές φεστιβάλ χορού τάνγκο “tangogreece” θα πραγματοποιείται μέχρι την Κυριακή 25 Ιουλίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι.
? Βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, την Κυριακή 25 Ιουλίου, στον αύλειο χώρο Πολιτιστικού Συλλόγου Κορακιών, ώρα 9.30 μ.μ.
? Εκδήλωση στις οδούς που διαμορφώθηκαν με τη διάνοιξη τμήματος της οδού Ανωπόλεως και τη διαπλάτυνση τμήματος της οδού Ανδρόνικου, την Κυριακή 25 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ.
? Μνημόσυνο για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων του Νομού Χανίων θα τελεσθεί την Κυριακή 25 Ιουλίου, στις 10.15 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, στο πάρκο “Χρήστος Πολέντας” (θέση Νεραντζιά).

Εκθέσεις
? Εκθεση με τίτλο “Χανιά – Χρυσαφένια Πόλη” στην Πύλη «Σαμπιονάρα». Θα διαρκέσει έως σήμερα και θα είναι ανοιχτή 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 6.30 -10.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
? Εκθεση αναδρομικού χαρακτήρα του μεγάλου Eλληνα ζωγράφου της διασποράς Δημήτρη Περδικίδη. Θα είναι ανοιχτή έως αύριο, 22 Ιουλίου, 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 7 – 10 μ.μ. Είσοδος: 2 ευρώ, μειωμένο: 1 ευρώ.
? Την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Μεθυσμένη Πολιτεία» παρουσιάζει η Αλεξάνδρα Μανουσάκη από 19 μέχρι 26 Ιουλίου στο “Μοναστήρι του Καρόλου”. Ωρες λειτουργίας: 11 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 – 11 μ.μ.
? Ομαδική έκθεση γλυπτικής, κοσμήματος, κεραμικής, γυαλιού και φωτογραφίας έως την Κυριακή 6 Αυγούστου, στο οινοποιείο “Ντουράκη”, στον Αλίκαμπο.

Παραστάσεις
? Παράσταση Καραγκιόζη από τον Νίκο Μπλαζάκη σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο γήπεδο Πιθαρίου.
? Η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από νότες και τραγούδια αύριο, Πέμπτη 22 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
? Παράσταση με περιστρεφόμενους Δερβίσηδες την Παρασκευή 23 Ιουλίου και ώρα 9.30 μ.μ., στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
? “Δασκαλογιάννης” του Φώτη Κωνσταντινίδη, από το Θέατρο των Vivi την Κυριακή 25 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Είσοδος 15 και 10 ευρώ.
? Η παιδική θεατρική παράσταση «Ομήρου Οδύσσεια – Το παραμύθι των παραμυθιών» στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στις 26 και 27 Ιουλίου, στις 9 μ.μ.
? H ΚΕΔΗ Πλατανιά παρουσιάζει την κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου «Οι συμπέθεροι από τα Τίρανα» από το Πανελλήνιο Μεταναστευτικό Θέατρο.
Το πρόγραμμα:
Σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουλίου, ώρα 9.30 μ.μ., στο Μάλεμε (προαύλιο Δημοτικού Σχολείου).
Δευτέρα 26 Ιουλίου, ώρα 9.30 μ.μ., στο Συρίλι (γήπεδο μπάσκετ).
Κυριακή 1 Αυγούστου, ώρα 9.30 μ.μ., στο Πάνω Γεράνι (Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου).
Δευτέρα 9 Αυγούστου, ώρα 9.30 μ.μ., στον Κυπάρισσο (πλατεία). Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ
Η έκθεση “Κρήτη – εικόνες
μιας εποχής” ταξιδεύει?
Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάσθηκε πέρυσι στο Μεγάλο Αρσενάλι στην έκθεση με τίτλο με τίτλο «Κρήτη – εικόνες μιας εποχής» θα εκτεθεί από σήμερα και στη Νεάπολη Λασιθίου, σε συνδιοργάνωση Δήμου Χανίων, Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και Δήμου Νεάπολης και επιμέλεια Ζαχαρένιας Σημανδηράκη, προϊσταμένης του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για το φωτογραφικό αρχείο του Paul Blanc, γενικού προξένου της Γαλλίας στην Κρήτη κατά τα τελευταία έτη του 19ου αιώνα και κατά τα πρώτα έτη της Κρητικής Πολιτείας, το οποίο φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Χανιά). Η έκθεση πέρυσι, σε συνδιοργάνωση Δήμου Χανίων και Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, είχε πραγματοποιηθεί ύστερα από έγκριση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, με τη στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Χανιά), με εξαιρετική επιτυχία και απίστευτη κοσμοσυρροή.
Με τρίγλωσσο υπομνηματισμό, οι επιλεγμένες 120 φωτογραφίες μεγέθους 0,40Χ0,55 μ. σε πλαίσια, αποτελούν αξιόλογα και σημαντικά τεκμήρια για την εποχή και την κατάσταση που επικρατούσε στην Κρήτη στο γύρισμα του αιώνα, ενώ υπάρχει επίσης συνοδευτικό 32σέλιδο ενημερωτικό τεύχος σε τρεις γλώσσες.
Η έκθεση έχει ζητηθεί επίσης από τους Δήμους Ηρακλείου και Ρεθύμνης, έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, και έχει προγραμματισθεί η παρουσίαση της στις αντίστοιχες πόλεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ
Συνάντηση αποφοίτων Εκκλησιαστικής Σχολής

Σύναξη όλων των αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου των Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης “Η Αγία Τριάς” την Πέμπτη 29 Ιουλίου.
Το πρόγραμμα της συνάξεως περιλαμβάνει:
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου Χανίων. Θα ακολουθήσει ενημέρωση – συζήτηση, προβληματισμός, στόχοι και επιδιώξεις σχετικά με τη σημερινή λειτουργία της Εκκλησιαστικής μας Σχολής.
Με την ευκαιρία αυτή θα γίνουν τιμητικές εκδηλώσεις προς τους Ομογάλακτους Αδελφούς και Αποφοίτους του Σχολικού Έτους 1959 – 1960 με τη συμπλήρωση του Ιωβηλαίου έτους από της Αποφοιτήσεώς των καθώς και σχετική εκδήλωση τιμής και σεβασμού προς τον σεβαστό καθηγητή της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, Ομογάλακτο Αδελφό και πρώην Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου των Αποφοίτων κ. Νικόλαο Μαρκαντώνη τέως Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Κρήτης.
Θα διεξαχθούν επίσης οι νόμιμες κατά το Καταστατικό Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Στο πλαίσιο της ημερίδας αυτής θα γίνει παρουσίαση εκδόσεως σχετικού βιβλίου για το έργο, τον βίο και την προσφορά του αειμνήστου Ιερομόναχου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, Δαμασκηνού Λιονάκη.
Η όλη εκδήλωση και ημερίδα θα ολοκληρωθεί με προσφορά φιλοξενίας Αγάπης της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος προς τα πολυάριθμα πνευματικά παιδιά της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου των Αποφοίτων, καλεί όλους τους Αποφοίτους της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης να συμμετάσχουν στην παραπάνω εκδήλωση της ημερίδας αυτής, ενημερώνοντας προς τούτο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομού Χανίων π. Αντώνιο Σαπουνάκη, τηλέφωνο: 2821073063 – 2821090557 ή κινητό τηλέφωνο: 6972377111 και κ. Χαράλαμπο Βλαζάκη, τηλέφωνο: 2821055175 – 6975748219.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Γιορτάστηκε η εθνική
εορτή της Γαλλίας

Μια ξεχωριστή βραδιά διοργανώθηκε από τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Χανίων και το Προξενείο της Γαλλίας στην Ελλάδα, στον υπαίθριο χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Χανίων, την Τετάρτη 14 Ιουλίου, στο πλαίσιο της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας.
Οι προσκεκλημένοι, οι αρχές της πόλης μας, ο Υποπρόξενος της Γαλλίας στην Ελλάδα, Γάλλοι υπήκοοι κάτοικοι του Νομού Χανίων, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν σε ένα ρομαντικό περιβάλλον με γαλλικά και ελληνικά ακούσματα, να γευτούν γαλλικά και ελληνικά εδέσματα και να παρακολουθήσουν έναν μοναδικό χορό tango, κάτω από μελωδίες Edith Piaf και Jacques Brel.
Για το μουσικό αφιέρωμα «60 χρόνια γαλλικό τραγούδι» που πλαισίωσε αυτή τη μουσική βραδιά, επιλέχτηκαν παλιά γαλλικά τραγούδια, καλλιτεχνών που άφησαν εποχή και αγαπήσαμε όλοι, γαλλικές ερμηνείες της Μελίνας Μερκούρη, Ντέμη Ρούσου και άλλων Ελλήνων γαλλόφωνων καλλιτεχνών αλλά και πιο μοντέρνους ρυθμούς, που πλημμύρισαν με νοσταλγία και κέφι για χορό τους εκλεκτούς παρευρισκόμενους.
Πολύτιμη ήταν η ανταπόκριση των χορηγών αυτής της εκδήλωσης, εταιρειών, καταστημάτων και άλλων φορέων της πόλης μας, τους οποίους ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων ευχαριστεί θερμά.

ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ
Εντεχνη και Κρητική μουσική
Μια βραδιά με έντεχνη και κρητική μουσική από τους Λεωνίδα Μαριδάκη και Γιώργο Βογιατζή θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 9.30 μ.μ., στους Αγίους Αποστόλους. Η βραδιά πραγματοποιείται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Νέας Κυδωνίας και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΣΤΟΝ ΕΜΠΡΟΣΝΕΡΟ
Συναυλία τζαζ
Σήμερα, στις 9 το βράδυ, ο γνωστός σαξοφωνίστας Μιχάλης Λαμπράκης και το σχήμα του -The Michalis Lambrakis Jazz trio- θα ψυχαγωγήσουν τους ρέκτες της τζαζ -και όχι μόνο- με μια παρουσίαση ελεύθερου μουσικού αυτοσχεδιασμού. Το σχήμα αποτελείται και από τον Γιάννη Καπετανάκη στο μπάσο και τον Πολύδωρο Φραντζεσκάκη στα ντραμς. Στα φωνητικά, η Βαγγελιώ Γιαννοπούλου. Την οργάνωση της βραδιάς έχουν αναλάβει το ίδιο το σχήμα και ο «Θεατρικός Κύκλος», υπό την αιγίδα του Δήμου Κρυονερίδας, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν τον χώρο αναγνωρίσιμο στο ευρύτερο κοινό.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 6975861592.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΗ
Επίδειξη μόδας
Την ετήσια επίδειξη μόδας με δημιουργίες από τους σπουδαστές των σχολών Χανίων και Ρεθύμνου διοργανώνει η σχολή μόδας Νίκη Γεωργουλάκη σήμερα στο κέντρο “Εσπερος”. Μετά την επίδειξη θα ακολουθήσει πάρτυ με τον dj Dimi. Ωρα προσέλευσης 9.30 μ.μ. Ωρα έναρξης 10 μ.μ. Τηλέφωνο για ρεζερβέ: 2825051038.

ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Εκθεση Τόνκα Βίντεβα
Εκθεση της Τόνκα Βίντεβα από τη Βουλγαρία εγκαινιάζεται σήμερα, στις 8 μ.μ., στον χώρο του Φόρουμ Μεταναστών (Λιθίνων 19). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 1 Αυγούστου και θα λειτουργεί καθημερινά 6 με 10 μ.μ.

ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Εγκαίνια Κρητικού
Παραδοσιακού Σπιτιού
Εγκαινιάζεται σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, το Κρητικό Παραδοσιακό Σπίτι, που στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο απέναντι από το Πολύκεντρο Σούδας.
Το Κρητικό Παραδοσιακό Σπίτι είναι αποτέλεσμα του αφιλοκερδή αγώνα του π. Φρονιμάκη Νικολάου, με τη στήριξη του Δήμου Σούδας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας.
Περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή παλιών αντικειμένων, που διατηρούν ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου εικόνες του παρελθόντος.

ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ
Γιορτή λουκουμά
Γιορτή λουκουμά διοργανώνει σήμερα στις Αποθήκες του Δήμου Πλατανιά η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, μία παραδοσιακή βραδιά με φαγητό και άφθονους λουκουμάδες.
Εξάλλου, σήμερα, στις 9.30 μ.μ., θα παρουσιαστεί στο Μάλεμε (στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου) η κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου “Οι συμπέθεροι από τα Τίρανα”, από το Πανελλήνιο Μεταναστευτικό Θέατρο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα