ΑθΗνα
Ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως έγινε το 2009 η Κίνα, υποσκελίζοντας τις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε προχθές στη βρετανική οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ, με το Πεκίνο να αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Φατίχ Μπιρόλ (ο οποίος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε είναι προκαταρκτικά) η Κίνα κατανάλωσε, πέρσι, 2,252 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, με τη μορφή αργού πετρελαίου, άνθρακα, φυσικού αερίου, πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμης ενέργειας, έναντι 2,17 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων που κατανάλωσαν οι ΗΠΑ. Η είδηση αυτή δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθώς ήδη από τον Ιούνιο, η BP Plc στην ετήσια έκθεσή της Statistical Review of World Energy είχε κατατάξει την Κίνα πρώτη σε ενεργειακή κατανάλωση το 2009 (με 2,2 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου), τις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση και τη Ρωσία στην τρίτη.
«Καθώς η Κίνα υποσκελίζουν τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως, δεν πρόκειται μόνο για εσωτερικό ζήτημα, αλλά έχει επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο όχι μόνο ως προς την προσφορά αλλά και ως προς με ποιο τρόπο καταναλώνεται η ενέργεια. Αν η Κίνα χρησιμοποιεί ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, υβριδικά και ούτω καθεξής, θα επιβάλουν την κατεύθυνση της μεταποίησης στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου», τόνισε ο Φατίχ Μπιρόλ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ. Στις δηλώσεις του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Μπιρόλ είχε υπογραμμίσει ότι το 2000, οι ΗΠΑ κατανάλωναν σχεδόν τη διπλάσια ενέργεια από την Κίνα αλλά, από τότε, βελτίωναν την ενεργειακή αποδοτικότητά τους με ετήσιο ρυθμό 2,5%, έναντι ρυθμού 1,7% της Κίνας.
Στον τομέα του άνθρακα, η Κίνα είναι ήδη η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου, καθώς οι φετινές εισαγωγές της αναμένεται να ανέλθουν σε 105 με 115 εκατομμύρια τόνους, φέρνοντας την μπροστά από την Ιαπωνία ως το μεγαλύτερο εισαγωγέα άνθρακα παγκοσμίως. Πριν από μόλις τρία χρόνια, η Κίνα ήταν καθαρός εξαγωγέας άνθρακα. Η τάση αυτή είναι εμφανής και στο αργό πετρέλαιο, με τη Σαουδική Αραβία να εξάγει πέρσι περισσότερο πετρέλαιο στην Κίνα απ? ό,τι στις ΗΠΑ, ενώ για δεκαετίες οι δεύτερες ήταν ο καλύτερος πελάτης τους.
Οι διαπιστώσεις αυτές είχαν οδηγήσει τον περασμένο Μάρτιο τον εκτελεστικό διευθυντή της IEA Νομπούο Τανάκα να καλέσει την Κίνα να γίνει μέλος της Υπηρεσίας -που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ- λέγοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση η IEA κινδυνεύει να απολέσει την αρμοδιότητά της.
“ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ”
Τα στοιχεία της IEA «δεν είναι πολύ αξιόπιστα», δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου ο επικεφαλής της Εθνικής Ενεργειακής Υπηρεσίας της Κίνας Ζου Σιάν. «Όταν ήλθε πριν από δυο μέρες η IEA στην Κίνα να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της για τις ενεργειακές προοπτικές της χώρας μας, υπερέβαλε στις εκτιμήσεις τόσο για την ενεργειακή κατανάλωση όσο και για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη γνώσης που έχουν για την Κίνα, ιδιαίτερα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κίνα όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανανεώσιμη».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού και ανάπτυξης στην Εθνική Ενεργειακή Υπηρεσία Τζιανγκ Μπινγκ τόνισε ότι η Κίνα δίνει ώθηση στα προγράμματα ανανεώσιμης ενέργειας την ίδια στιγμή που αυξάνει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, καθώς η χώρα ενδέχεται να επενδύσει περίπου 738 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία για την ανάπτυξη καθαρότερων πηγών ενέργειας.