Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΔΗΚ

Σημαντικά θέματα σχετικά το μέλλον του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης αλλά και τα προβλήματα που απασχολούν την ελαιοκομία της Κρήτης πρόκειται να συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ, που θα γίνει το Σάββατο 24 Ιουλίου, στο Ρέθυμνο.
Στη Συνέλευση αυτή, που θα γίνει στην αίθουσα του Δημαρχείου Ρεθύμνου και θα αρχίσει στις 11.30 π.μ., εκτός από τους εκπροσώπους των Δήμων μελών του ΣΕΔΗΚ, έχουν προσκληθεί να μετάσχουν και οι βουλευτές Κρήτης, ο περιφερειάρχης, καθώς και εκπρόσωποι των Νομαρχιών, των ΕΑΣ, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, του Συλλόγου Τυποποιητών Κρήτης, των Συλλόγων Ιδιωτικών Ελαιοτριβείων Κρήτης, του ΓΕΩΤΕΕ, των Γεωπονικών Συλλόγων, των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Βασικά θέματα της Συνέλευσης θα είναι οι δράσεις και τα προβλήματα του ΣΕΔΗΚ αλλά και τα σοβαρά προβλήματα της εμπορίας του ελαιολάδου που θα αποτελέσουν ειδικό θέμα συζήτησης στρογγυλού τραπεζιού στην οποία θα μετάσχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως σημειώνεται από την πλευρά του ΣΕΔΗΚ, ενώ ως φορέας είναι πλέον αρκετά καταξιωμένος στη συνείδηση των ελαιοπαραγωγών του νησιού και ενώ μόνο με τις πενιχρές οικονομικές δυνατότητες που είχε στη διάθεση του και την εθελοντική προσφορά κάποιων ανθρώπων, έχει παράξει ένα έργο που κατά κοινή ομολογία είναι πολύ αξιόλογο, εντούτοις κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του. Κι αυτό γιατί οι λειτουργικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι πολύ σημαντικές. Και είναι φανερό ότι εάν η ύπαρξη και η λειτουργία του φορέα θεωρείται χρήσιμη, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να επιλυθούν τα διοικητικά και οικονομικά του προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά την ελαιοκομία, από την πλευρά του ΣΕΔΗΚ υπογραμμίζεται, ότι είναι γνωστό ότι, ενώ αποτελεί μαζί με τον τουρισμό έναν από τους δυο βασικούς πυλώνες της οικονομίας του νησιού, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Οι τιμές του προϊόντος καθηλωμένες τώρα και καιρό σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον του κλάδου. Και είναι φανερό ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των συνθηκών που επικρατούν τόσο στη διεθνή όσο και στην εσωτερική αγορά… Οι λίγοι διεθνείς αγοραστές του προϊόντος δεν εχουν κανέναν ανταγωνισμό μεταξύ τους, ενώ οι παρά πολλοί μικροί πωλητές του προϊόντος στο νησί δεν μπορούν με την πολυδιάσπαση που έχουν να παίξουν κάποιο αξιόλογο διαπραγματευτικό ρόλο.
Στη Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ημερησίας Διάταξης αρχικά θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες του ΣΕΔΗΚ της 4ετίας 2007 – 10 από τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκη, δήμαρχο Ρεθύμνου και τον επιστ. σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ δρ Ν. Μιχελάκη.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η παρουσίαση του Οικονομικού Απολογισμού από τον κ. Στρατουδάκη δήμαρχο Κεραμειών και εισηγήσεις για το θεσμικό πλαίσιο του ΣΕΔΗΚ, την τροποποίηση του Καταστατικού του καθώς και τα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα από τους δημάρχους κ. Νικολακάκη, δήμαρχο Γουβών, Μπομπολάκη Βουκολιών και Ροδιτάκη Επισκοπής.
Μετά τα θέματα του ΣΕΔΗΚ θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Εξελίξεις στην Εσωτερική και Διεθνή Αγορά Ελαιόλαδου – Απαιτούμενα Μέτρα και Πρωτοβουλίες σε Τοπικό, Εθνικό και Κοινοτικό επίπεδο».
Στις εργασίες του στρογγυλού τραπεζιού, τις οποίες θα συντονίσει ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης, θα περιλαμβάνεται σύντομη εισήγηση από τον κ. Μιχελάκη και παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους Νομαρχιών, ΣΕΔΗΚ, ΣΠΑΚΕ, Υπηρεσιών, Επιμελητηρίων, Αγροτικών Συλλόγων, ΑΣΟ, Συλλόγων Τυποποιητών, Γεωπόνων, Ελαιοτριβείων κ.ά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα