Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Την ανάγκη ανασυγκρότησης της Κρήτης με όρους κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς επισημαίνει η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση για την Περιφέρεια Κρήτης.
Η πρώτη συνάντηση των πολιτών που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη Κίνηση έγινε στις 4 Ιουλίου στο Ηράκλειο και η δεύτερη πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο δημαρχείο Χανίων.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης έγινε ενημέρωση για τους στόχους της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης, καθώς και για τη διακήρυξή της, με τους συμμετέχοντες να απευθύνουν κάλεσμα, «χωρίς αποκλεισμούς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, προς όλους τους πολίτες που συμφωνούν με τις αρχές της διακήρυξης να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων της Κίνησης.
Στην Κίνηση συμμετέχουν ενεργοί πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, Οικολόγοι Πράσινοι), καθώς και πολίτες οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι σε κόμματα, αλλά έχουν αναπτύξει δράση σε μια σειρά από σημαντικά, κοινωνικά και άλλα, θέματα και προβλήματα.
Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Οι υπογράφοντες τη διακήρυξη της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης επισημαίνουν πως «συνειδητοποιούμε ότι τα περιθώρια στενεύουν. Ζούμε τις συνέπειες της απόλυτης επικράτησης ενός συστήματος πολιτικού, που μεταμόρφωσε τις τελευταίες δεκαετίες το νησί μας από τόπο που μπορούσε να ικανοποιήσει απλόχερα όλες τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού του για ευημερία και πρόοδο, σε μια περιφέρεια της Ευρώπης που η κακώς εννοούμενη “ανάπτυξη”, οδηγεί σε καταστροφικά και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Μετά από 24 χρόνια κοινοτικών προγραμμάτων το νησί μας βρίσκεται ανοχύρωτο, με άλυτα τα σημαντικότερα του προβλήματα που αφορούν την ενέργεια, την διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την προστασία του περιβάλλοντος και του παραγωγικού πλούτου, την παιδεία και τον πολιτισμό».
Οι υπογράφοντες τη διακήρυξη της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης σημειώνουν, ακόμη, ότι «η Κρήτη παραδόθηκε στην υπερβόσκηση, την ερημοποίηση, στην τσιμεντοποίηση και την ανεξέλεγκτη δόμηση. Η Κρητική κοινωνία παραπαίει, με τους νέους και τους μετανάστες να ωθούνται στο περιθώριο, με φυσική συνέπεια την ανεξέλεγκτη αύξηση της εγκληματικότητας. Η οικονομική κρίση έρχεται μαζί με την κλιματική αλλαγή, απειλώντας τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα της Κρήτης με σαρωτικές και αναπάντεχες αλλαγές στην ποιότητα της ζωής τους. Η οικονομική κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση μας οδηγεί σε νέες μορφές κοινωνικής οργάνωσης και πολιτικής συμμετοχής».
Οι υπογράφοντες τη διακήρυξη της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης υπογραμμίζουν ότι «τον ερχόμενο Νοέμβριο θα γίνουν για πρώτη φορά εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων με βάση τον “Καλλικράτη”. Είναι μια χρονική περίοδος καθόλου ευνοϊκή για νέους θεσμούς. Στη χώρα μας έχουμε από τη μία την πολιτική που υπαγορεύει η τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση, και από την άλλη την εξαγγελμένη κυβερνητική πολιτική διαχείρισης βασικών τομέων της οικονομίας, που θα εξαρτήσει τη χώρα ακόμα περισσότερο από ξένα κέντρα αποφάσεων».
Παράλληλα, σημειώνουν ότι «ο “Καλλικράτης”, παρά το θετικό βήμα της αιρετής Περιφέρειας, από τη γέννησή του εμπεριέχει ένα τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας και μέσα στην επόμενη τετραετία πρέπει να δοθεί μάχη για να διευρυνθεί η δημοκρατική του λειτουργία και να κατοχυρωθούν οι αρμοδιότητές του. Αυτό το αυτοδιοικητικό εκλογικό σύστημα κάνει δυσκολότερη την πολιτική έκφραση σε μειοψηφίες, αφού συγκεντρώνει την εξουσία ακόμα περισσότερο στα χέρια των κυρίαρχων κομματικών μηχανισμών. Στερεί από τις τοπικές κοινωνίες το δικαίωμα της συμμετοχής και του κοινωνικού ελέγχου, βασικών συστατικών της Αυτοδιοίκησης. Κουβαλάει όλες τις παθογένειες της κεντρικής διοίκησης στον αυτοδιοικητικό χώρο μεταφέροντας υπηρεσίες και αρμοδιότητες χωρίς να ξεκαθαρίζει τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησής τους».
«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να δοθεί η μάχη για την ανασυγκρότηση του νησιού μας με όρους κοινωνικούς, οικονομικούς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς. Έχουμε να αντιπαλέψουμε ένα προωθούμενο μοντέλο “ανάπτυξης” που μπορεί να βαφτιστεί και “πράσινο”, που είναι ξένο προς τις ανάγκες του νησιού και σε τελευταία ανάλυση αρνητικό για την κοινωνία και τους φυσικούς πόρους», τονίζουν οι υπογράφοντες τη διακήρυξη της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα