Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Στρεψόδικη Ν.Δ.

Περιοριστικοί όροι: εγγύηση-μαμούθ 400.000 ευρώ με ταυτόχρονη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, επεβλήθησαν ύστερα από την μαραθώνια απολογία του, στον κ. Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του κ. Κ. Καραμανλή για την εμπλοκή του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Κοινός παρονομαστής των καταθέσεων μαρτύρων από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), υπαλλήλων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου κα Σταματίνας Μαντέλη, είναι η απόδοση κεντρικού ρόλου στο θέμα των «ιερών ανταλλαγών» στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι περιοριστικοί όροι κατεδαφίζουν όλο το προπαγανδιστικό οικοδόμημα του «σεμνά και ταπεινά» και καταδεικνύουν το μέγεθος της ποινικής ευθύνης, ενώ φτάνοντας μέχρι την αυλή του Μεγάρου Μαξίμου δικαιολογούν την πρεμούρα της τότε κυβέρνησης Καραμανλή να αποφύγει την ουσιαστική διερεύνηση του σκανδάλου. Το εκπληκτικό είναι ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, σχολιάζοντας προχθές την απόφαση του δικαστικού διδύμου (ανακρίτριας και εισαγγελέως) θεωρεί την δικαιοσύνη χειραγωγούμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την οποία ψέγει για την αυστηρότητα των περιοριστικών όρων. Μέχρι προχθές, κατά την ΝΔ και τον κ. Παναγιωτόπουλο, ήταν το ΠΑΣΟΚ που αμφισβητούσε την ευθυκρισία της Δικαιοσύνης και εκείνοι ήταν οι Ηρακλείς της που υπεραμύνονταν της ανεξαρτησία της. Τώρα που η Δικαιοσύνη ακουμπά τις ευθύνες του κ. Καραμανλή (ο κ. Αγγέλου ήταν ο Νο 2 της αυλής του) η ΝΔ «επαναστατεί» και καταφεύγει σε στρεψοδικίες. Η ευκολία με την οποία, τώρα που κυβερνούν οι αντίπαλοι, θεωρούν την Δικαιοσύνη ως κομματικό εργαλείο, δείχνει ότι έτσι ακριβώς την αντιμετώπιζαν και την χρησιμοποιούσαν όταν κυβερνούσαν αυτοί. Το «λογικώς αυτονόητο δεν έχει ανάγκη αποδείξεως » έλεγε ο αείμνηστος Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
ΑΕΣ

Μια φορά και ένα καιρό?!

Μια φορά και ένα καιρό, έντεκα, καθ? όλα άξιοι και σεβαστοί πολίτες (αλλά και αυτοί κάνουν λάθος εκτιμήσεις κάποτε) με την συναίσθηση ότι η δική τους θεώρηση επί των εκλογικών διαδικασιών είναι η μόνη σωστή, παραβλέποντας το γεγονός ότι για να υπάρξει διαμεσολάβηση μεταξύ αντιμαχομένων πρέπει πρωτίστως να καταγραφεί αντιμαχία, πρότειναν έρευνα για την εξεύρεση του? «καλυτερότερου» υποψηφίου Δημάρχου, για να μη «διχάζεται» (;) το πόπολο. Κάλεσαν σύναξη μεταξύ των πιθανολογούμενων υποψηφίων, στην οποία όσοι υποψήφιοι υπολόγιζαν ότι? δεν μπορούν να φτάσουν σε ολοκλήρωση συνδυασμού, δέχτηκαν (!) μια ομιχλώδη διαδικασία επιλογής του καλυτερότερου με? καθολικές εκλογές. Η συνέχεια της ιστορίας θυμίζει την απάντηση αμελούς μαθητή ο οποίος ερωτώμενος ποιοι ήταν οι ευαγγελιστές απαντά ότι? «οι τέσσερεις ευαγγελιστές ήταν τρείς, οι εξής δύο, ο Παύλος»?! Στην ιστορία μας, οι 11 της πρώτης σύναξης, απέμειναν 5 στη δεύτερη και στην τρίτη, οι 5 έμειναν 3?! Τέλος, οι δυο εξ αυτών δήλωσαν στον τρίτο συμμετοχή στις προκριματικές εκλογές για την επιλογή του? καλυτερότερου?! Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις έτρεχαν και αρκετοί είχαν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους αγνοώντας τις προκριματικές μεταξύ των δύο. Το ερώτημα με αυτούς είναι: Δυο άτομα ήταν, δεν μπορούσαν να τα «βρουν» μεταξύ τους και να βγάλουν τον αρχηγό, παρά θέλησαν να εμπλέξουν και τους δημότες σε μια φάρσα διακωμώδησης της Δημοκρατίας?; Ευτυχώς βέβαια που αυτά συνέβαιναν μόνο «μια φορά και ένα καιρό»?!
ΑΕΣ

Ο στενός κορσές

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας τρέχουν και τα νέα, καλά και άσχημα, διοχετεύονται στην κοινή γνώμη άλλοτε με ευνοϊκό περιτύλιγμα και άλλοτε ως χρησμός κακής μάγισσας. Ο κ. Πολ Τόμσεν, ένας εκ των μαντατοφόρων (και των φόρων) επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας, έχει γίνει «στενός κορσές» για την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί οι «μαύρες τρύπες» στα νοσοκομεία, στα Ταμεία και στους ΟΤΑ και παροτρύνει την κυβέρνηση ή να «πουλήσει ή να κλείσει» τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Μετά τον σκόπελο του ασφαλιστικού, κάνει στην κυβέρνηση οκτώ επισημάνσεις, οι οποίες δεν είναι ούτε ακατανόητες ούτε απορριπτέες ασυζητητί. Σύμφωνα με αυτές: 1) Οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά οι κίνδυνοι πρέπει να αντιμετωπισθούν. 2) Ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός. 3) Η κλειστή φύση της Ελλάδας και η αδυναμία της να δημιουργεί πληθωρισμό χαμηλότερο της ευρωζώνης, ακόμη και εν μέσω βαθιάς ύφεσης, αποτελούν απόδειξη πολύ χαμηλού ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά προϊόντων. 4) Οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι υπερβολικά? «ντροπαλές» και πρέπει να βαθύνουν. 5) Η σημασία των μεταρρυθμίσεων για τη μελλοντική ανάπτυξη είναι αναμφισβήτητη. 6) Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που ετοιμάζεται είναι υγιής και πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως. 7) Η ισχυρή αντίσταση που προβάλλουν τα κλειστά επαγγέλματα (δικηγόροι, φορτηγατζήδες, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, κ.λπ.) πρέπει να ξεπεραστεί. 8) Η κυβέρνηση πρέπει να στείλει σήμα στις αγορές, ότι είναι ανυποχώρητη στην αποφασιστικότητα και την ταχύτητα για ιδιωτικοποίηση ή για κλείσιμο κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες αποδεδειγμένα κοστίζουν στους φορολογουμένους τεράστια ποσά. Πλην της έκτης και της όγδοης επισήμανσης όπου θα μπορούσε να καταγράψει κάποιος αντιρρήσεις, οι υπόλοιπες είναι μάλλον απολύτως κατανοητές από την πλειοψηφία των πολιτών και η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τίθενται χωρίς να χρειάζονται οι υποδείξεις της τρόικας.
ΑΕΣ

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΞΥΠΝΩ ΠΡΩΙ! Τι πρωί; Αξημέρωτα! Στις 6 η ώρα είμαι κιόλας έτοιμος για δουλειά. Αλλη αίσθηση… Σαν σχόλιο στο χθεσινό ανέκδοτο μου τα είπε. Καιρός να κάνουμε μια σελίδα στο facebook με τίτλο “Οι ξύπνιοι ξυπνούν πρωί”, φίλε! Η απάντησή μου.
ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΑΣ και να κοιμάσαι πάλι/ ζωή ?ναι να ?σαι ξυπνητός όντε κοιμούντ? οι άλλοι. “Καπάκι” μου ?ρθε στο νου τούτη η μαντινάδα που τη νπρωτάκουσα απ? τον φίλο μου τον παπα – Γιώργη Χιωτάκη, τον γνωστό σφακιανό ανταρτόπαπα. Να μην την γράψω; Σιγά που μπορώ να κολαντρίζω πάντα το μολύβι μου!
ΕΙΔΑ ΚΙ ΕΓΩ τον πρωθυπουργό και του είπα πως θέλω να μου κόψουν τον μισθό. Κοντά σ? αυτήν τη σελίδα του facebook, που έχει ήδη γύρω στα 2.500 μέλη μπορεί να δημιουργηθεί και μια άλλη με τίτλο “Χαρίζω όλη μου την σύνταξη στο κράτος”. Τι θα λέγατε;
ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ τους ελληνικούς χαρακτήρες όταν γράφουμε Ελληνικά και όχι λατινικούς, συμβουλεύει η φίλη μου η Σοφία Χατζή απ? τη δική της σελίδα στο… φατσοβιβλίο. Ετσι και η επικοινωνία είναι καλύτερη και δεν καταστρέφουμε τη γραφή μας, συμπληρώνει. Μου αρέσει, Σοφία!
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ πολεμά ή στηρίζει το σύστημα; Ενας απ? τους πιο έγκυρους ορισμούς του ρητορικού ερωτήματος. Το βρήκα (το ερώτημα) χθες κάτω απ? τον τίτλο “Με δύο λόγια” στην αρχική σελίδα του Nooz.gr, κι είπα να το μεταφέρω.
ΑΝ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ (… λέμε τώρα) του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ προσγειωνόταν σε κάποια ελληνική τουριστική περιοχή και προσπαθούσε να καταλάβει σε ποια χώρα βρίσκεται, θα είχε μεγάλο πρόβλημα! Αχ αυτές οι ξενόγλωσσες επιγραφές!
ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ να μην βγάλει τη σημαία με τον Δικέφαλο ο γείτονάς μου ύστερα από τη νίκη της ΑΕΚΑΡΑΣ μας επί της Χάποελ Μπερ Σεβά! Δεν το περίμενα, Μήτσο!
ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ εμένα χθες, αν και πολύ το ήθελα να είμαι παρών, έγινε η παρουσίαση του δοκιμίου “Ελάσσονες τόνοι σε μείζονες κλίμακες στην ποίηση τη Βικτωρίας Θεοδώρου” του καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόση Πυλαρινού, με ομιλητή τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων του Νομού μας Κώστα Μουτζούρη, στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου “Ακάλη”. Στον αιώνα η ποίηση της Βικτωρίας Θεοδώρου. Και χωρίς εμάς…
Ο ΣΤΩΙΚΟΣ φιλόσοφος Ζήνωνας ήταν τόσο εγκρατής και μυαλωμένος, ώστε οι Αθηναίοι όταν ήθελαν να παινέψουν κάποιον για την σωφροσύνη του έλεγαν παροιμιακά ότι ήταν “και Ζήνωνος εγκρατέστερος”. Κάποτε σ? ένα γεύμα που παραβρίσκονταν και πρέσβεις του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου δεν μίλησε καθόλου. Οταν οι πρέσβεις τον ρώτησαν τι να πουν γι? αυτόν στον βασιλιά τους απάντησε: “Να του πείτε ότι στην Αθήνα υπάρχει ένας άνθρωπος που ξέρει να σιωπά”.
“… Γεγονός πως φεύγουμε αδικαίωτοι/ Ομως οι δρόμοι καθόλου δεν τελειώνουν/ Τα οράματα θα συνεχίσουν την τροχιά τους/ κι οι εξεγέρσεις αλλεπάλληλες/ σαν τις εκρήξεις του άστρου της ημέρας/ αέναα θα ξεσπούν/ όλα θα οικοδομούνται και χωρίς εμάς/ Ολα θα βαίνουν στην αρχή τους και/ στο τέλος τους/ Χωρίς εμάς”.
Από το ποίημα της Βικτωρίας Θεοδώρου “Και χωρίς εμάς”.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα