Παρίσι
Με στόχο τη θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας Γαλλία και Γερμανία ζητούν σκληρές ποινές για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών με κοινή επιστολή τους στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάσσονται υπέρ της προσωρινής στέρησης του δικαιώματος ψήφου.
Ενώ, στις κατ? ιδίαν συνομιλίες τους, όπως αποκάλυψε η Κριστίν Λαγκάρντ, οι δύο τους συζήτησαν και για την πιθανότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων με τη μορφή εγγύησης από τους παραβάτες. Πιο αναλυτικά:
Πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις ζητούν σταθερά και από κοινού πλέον Γαλλία και Γερμανία για τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά από διήμερες επαφές στο Παρίσι, εξέφρασαν την επιθυμία για “επιτάχυνση” των διαδικασιών όσον αφορά το υπερβολικό έλλειμμα χωρών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως την επιβολή “κυρώσεων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα”.
“Θίξαμε κυρίως τους μηχανισμούς ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και, για μας τους δύο, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, είναι η δέσμευση των κρατών να σέβονται τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”, δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και ο Γερμανός ομόλογός της τάσσονται υπέρ της αναστολής του δικαιώματος ψήφου στις χώρες που παραβιάζουν σοβαρά ή κατ? επανάληψη τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Όπως αποκάλυψε η κα Λαγκάρντ, οι δύο τους συζήτησαν και για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων οικονομικού χαρακτήρα στους παραβάτες, όπως για παράδειγμα την καταβολή εγγύησης.
Οι γαλλογερμανικές θέσεις διατυπώνονται στην κοινή επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είναι ο πρώτος ξένος κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στο Γαλλικό Υπουργικό Συμβούλιο.
“Μόλις υπογράψαμε κοινή επιστολή προς τον (πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν) Βαν Ρόμπεϊ, στην οποία περιλαμβάνεται μια κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση για τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας”, τόνισε η κα Λαγκάρντ. Ο κ. Σόιμπλε, δήλωσε πεπεισμένος ότι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η διεξαγωγή των τεστ αντοχής σε τράπεζες στην ΕΕ θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο ευρώ. Προσέθεσε επίσης ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές δείχνουν ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη αλλά όπως σημείωσε “ο δρόμος θα είναι μακρύς”. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας έθεσε θέμα δημοσιονομικής σύγκλησης των δύο χωρών. Στην ανακοίνωσή του, πρότεινε Παρίσι και Βερολίνο να προχωρήσουν σε κοινή απογραφή του φορολογικού συστήματος και της δημοσιονομικής πολιτικής τους, για ουσιαστικότερη οικονομική ολοκλήρωση και ενίσχυση της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε σήμερα από την πλευρά της την πολιτικής της δημοσιονομικής σταθεροποίησης που ακολουθεί η κυβέρνησή της, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η χώρα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση.
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι ακόμα πιο σημαντική “στη Γερμανία καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται περισσότερο όταν η κυβέρνηση ασκεί μία σταθερή δημοσιονομική πολιτική, παρά όταν δημιουργεί χρέη”, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.