Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μογκαντίσου
Τουλάχιστον 52 άμαχοι σκοτώθηκαν και 129 άλλοι τραυματίστηκαν σε μάχες ανάμεσα σε αντάρτες της αλ Σεμπάμπ και δυνάμεις που πρόσκεινται στην ομοσπονδιακή μεταβατική κυβέρνηση βόρεια της πρωτεύουσας της Σομαλίας.
Η βία στο Μογκαντίσου έχει κλιμακωθεί αφότου βομβιστές αυτοκτονίες που υποστήριξε ότι έστειλε η Σεμπάμπ σκότωσαν 73 ανθρώπους που παρακολουθούσαν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας. Το σομαλικό αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα της συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης στην Καμπάλα αυτήν την εβδομάδα.
Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι, μεταξύ άλλων, έχει καλέσει να υπάρξει αλλαγή στους κανόνες εμπλοκής της AMISOM, της ειρηνευτικής δύναμης της ΑΕ στη Σομαλία, ώστε να μπορούν να επιτίθενται στους αντάρτες και να τους καταδιώκουν, επικαλούμενος κίνδυνο περαιτέρω τρομοκρατικών ενεργειών στην περιφέρεια.
Η αλ Σεμπάμπ, η οποία θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.
Τουλάχιστον 21.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο τελευταίο στάδιο της σύρραξης ανάμεσα στους ισλαμιστές και τις κυβερνητικές δυνάμεις που ξέσπασε το 2007.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις αρωγής εκδηλώνουν την έντονη ανησυχία τους για τις μεθόδους των εμπόλεμων πλευρών και κατηγορούν όλες τις πλευρές για αθρόα εγκλήματα πολέμου. Τον Απρίλιο, τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τον αδιάκριτο βομβαρδισμό με οβίδες του πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές από τις κυβερνητικές δυνάμεις, τα στρατεύματα της ΑΕ και τους αντάρτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα