Το νερό νεράκι είναι πολύ πιθανό να πουν εκατοντάδες-αν όχι χιλιάδες- πολίτες στα Χανιά και την περιαστική περιοχή τις προσεχείς ημέρες, καθώς ήδη η ύδρευση στην πόλη και στους Δήμους ευθύνης της ΔΕΥΑΒΑ γίνεται απολύτως οριακά, δεδομένου ότι οι διαθέσιμες ποσότητες νερού πλέον δεν επαρκούν.
Το πρόβλημα είναι οξύτατο. Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε προχθές ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ), ενώ χθες η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) και η Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Βόρειου Άξονα (ΔΕΥΑΒΑ) ζήτησαν τη συνδρομή των πολιτών, προκειμένου να σταματήσει η όποια σπατάλη και η χρήση του νερού να γίνεται λελογισμένα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Μιχάλης Ντάλλας γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι έχει ήδη ζητήσει και την παρέμβαση του προέδρου του ΟΑΔΥΚ, γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζου για την εξεύρεση λύσης.
Παράλληλα, ο κ. Ντάλλας άφησε αιχμές κατά του Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι δεν δίνει τις αναγκαίες ποσότητες νερού στην πόλη των Χανίων για ύδρευση, με την αιτιολογία ότι «υπάρχουν και άλλες περιοχές που θέλουν και ύδρευση και άρδευση». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Ντάλλας, προσκομίζοντας και το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ο νόμος 3199/2003 προβλέπει ότι «η χρήση για ύδρευση έχει προτεραιότητα ως προς την ποσότητα και την ποιότητα, έναντι κάθε άλλης χρήσης». «Ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ.
Ο ίδιος εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή ο ΟΑΔΥΚ αντλεί 60.000 κυβικά και τα δίνει για άρδευση και ύδρευση και ο Δήμος Χανίων, μια πόλη των 75.000 κατοίκων, ζητά να της δώσει περίπου το 15%, τα 9.000 κυβικά, που του λείπουν, για να μπορέσει να περάσει αυτή την ξηρή περίοδο του καλοκαιριού». Ωστόσο, ο ΟΑΔΥΚ καταβάλλει μόλις 5.000 κυβικά, σημείωσε ο κ. Ντάλλας, επισημαίνοντας ότι αν δεν καταβληθεί το σύνολο της αναγκαίας ποσότητας η ΔΕΥΑΧ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόγραμμα περικοπών της ύδρευσης ανά περιοχές της πόλης!
Ο κ. Ντάλλας επέρριψε ευθύνης στον ΟΑΔΥΚ και για το γεγονός ότι συγκεκριμένες δράσεις του Οργανισμού «είχαν σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παροχής των πηγών της Αγιάς και την εξάρτησή μας ως προς την υδροδότηση από τον ΟΑΔΥΚ».
Για το συγκεκριμένο θέμα ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ, Κώστας Στεργιάννης τόνισε ότι το πρόβλημα προέκυψε «ιδιαίτερα μετά την ενεργοποίηση, πριν από τρία χρόνια, δύο ακόμη νέων γεωτρήσεων – υπήρχαν οι παλιές τρεις, σήμερα υπάρχουν σίγουρα πέντε μεγάλες. Οπότε πια η περαιτέρω μείωση έγινε πιο δραστική. Είναι δεδομένο ότι αν κάνεις και άλλες γεωτρήσεις μπορεί να πάρεις περισσότερο νερό, αλλά κάποια στιγμή οι ίδιες οι πηγές θα στερέψουν και οφείλει όποιος κάνει αυτές τις γεωτρήσεις, τουλάχιστον τον φορέα που είχε το νερό και το διαχειριζόταν, να του το αναπληρώνει», τόνισε ο κ. Στεργιάννης.
Η ΔΕΥΑΒΑ
«Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει για το Νομό Χανίων η έλλειψη νερού μετά από δύο χρονιές χαμηλών βροχοπτώσεων και ένα ιδιαίτερα θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Η πιθανότητα ερημοποίησης είναι πλέον ορατή με αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό και τη γεωργία», τονίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΔΕΥΑΒΑ.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «στην παρούσα φάση πρέπει όλοι μας, φορείς και πολίτες, συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα μας, να αναλάβουμε δράσεις και να υιοθετήσουμε συμπεριφορές που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού. Η ΔΕΥΑΒΑ, ως τέτοιος φορέας, έχει ήδη αναλάβει μια σειρά από δράσεις όπως: α) εκτελεί ένα μεγάλο έργο αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού πολλών χιλιομέτρων παλαιών και φθαρμένων δικτύων ύδρευσης με σκοπό τον περιορισμό των απωλειών νερού από θραύσεις και διαρροές β) έχει περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των ντους που λειτουργούν στις παραλίες του βόρειου άξονα γ) ελέγχει σε καθημερινή βάση τη λειτουργία των αντλητικών μηχανημάτων για την εύρυθμη λειτουργία τους δ) έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών της για τον περιορισμό της σπατάλης και την εξοικονόμηση νερού στις καθημερινές δραστηριότητες».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το τελευταίο διάστημα σε περιοχές ευθύνης της ΔΕΥΑΒΑ, κάποιες εκ των οποίων είναι τουριστικές, σημειώνονται διακοπές της υδροδότησης ή μειωμένη πίεση ροής. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές που υφίστανται αυτήν την ταλαιπωρία ότι οι ανάγκες ύδρευσης μεγάλου μέρους του βόρειου άξονα (Παρηγοριά, Δαράτσος, Γαλατάς, Αγία Μαρίνα, Σταλός) καλύπτονται από τη ΔΕΥΑΒΑ με νερό που προμηθεύεται αποκλειστικά από τον ΟΑΔΥΚ, ο οποίος με τη σειρά του τη δύσκολη αυτή στιγμή καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, που, ούτως ή άλλως, υπάρχουν στον τουριστικό κορμό λόγω θέρους αλλά και της ξαφνικής ζήτησης νερού από τη ΔΕΥΑΧ».
Παράλληλα, η ΔΕΥΑΒΑ διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι «σε πνεύμα συνεργασίας με τους υπόλοιπους φορείς τόσο η Διοίκηση όσο και το προσωπικό της Διαδημοτικής Επιχείρησης δίνουμε καθημερινά και κατά τη διάρκεια όλου του εικοσιτετράωρου τη μάχη προκειμένου να μη στερηθεί κανένας το πολύτιμο αυτό αγαθό. Στη μάχη αυτή σάς θέλουμε όλους συμμέτοχους», τονίζει και προσθέτει ότι «η ορθή διαχείριση του νερού απαιτεί παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει ?ε τον τρόπο του στο να περιορισθεί η σπατάλη. Στόχος πρέπει να είναι η ικανοποίηση βασικών αναγκών μας υιοθετώντας τις παραπάνω συστάσεις με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερο νερό ημερησίως χωρίς να το στερούμαστε».
Η ΔΕΥΑΧ
Ο κ. Ντάλλας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, τόνισε ότι «πριν περίπου ένα μήνα (17 Ιουνίου) η ΔΕΥΑΧ ενημέρωσε δημόσια, ως όφειλε, σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας για τη φετινή χρονιά και συνέστησε συγκεκριμένα μέτρα εξοικονόμησης νερού και μείωσης της σπατάλης του από τους καταναλωτές. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν παρατηρήθηκαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά και ως εκ τούτου το σοβαρό αυτό πρόβλημα απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ στην πρόσφατη συνεδρίασή του την περασμένη Τρίτη 20 Ιουλίου, όπου, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Χανίων, Κυριάκου Βιρβιδάκη, αποφασίστηκε ομόφωνα η λεπτομερής ενημέρωση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και προέδρου του Δ.Σ. του ΟΑΔΥΚ, αναφορικά με το πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα και παράλληλα ζητείται άμεσα η παρέμβασή του για την επίλυσή του».
Ο κ. Ντάλλας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, η θερινή παροχή των πηγών Αγιάς έπεσε στα 200 κυβικά ανά ώρα (από 3.000 κυβικά ανά ώρα το 1986, σύμφωνα με στοιχεία Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων Χανίων). Προβλέποντας τη δυσμενή εξέλιξη η ΔΕΥΑΧ τα τελευταία δύο χρόνια ενεργοποίησε, μετά από άδεια της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, τις παλαιές γεωτρήσεις στον χώρο της Αγιάς με παροχή 600 κυβικά ανά ώρα (μειώνοντας έτσι τις απαιτήσεις πρόσθετων ποσοτήτων από τον ΟΑΔΥΚ), ενώ εκκρεμεί από τη Διεύθυνση Υδάτων και τη Διεύθυνση ΠΕΧΩ η αδειοδότηση ενεργοποίησης μιας ακόμη παλαιάς γεώτρησης του Υπουργείου Γεωργίας εντός του οικοπέδου του Δήμου Χανίων που θα μπορεί να προσφέρει πρόσθετες ποσότητες νερού στο υδροδοτικό σύστημά μας».
Ο κ. Ντάλλας επισήμανε ότι «οι ανάγκες σε νερό στην αιχμή της θερινής περιόδου παραμένουν σταθερές (1.250 κυβικά ανά ώρα) τα τελευταία χρόνια παρά την προσθήκη νέων πελατών (υδρομέτρων) εντός των διοικητικών ορίων μας και αυτό οφείλεται στη λειτουργία συστήματος ελέγχου διαρροών στο δίκτυό μας. Η μέση θερινή κατανάλωση για τους περίπου 75.000 πελάτες μας (33.573 υδρόμετρα) ανέρχεται σε 25.000 κυβικά ανά ημέρα (τρέχοντα στοιχεία 17-20/7/2010). Δεδομένου ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΔΥΚ, οι αντλούμενες ποσότητες στην περιοχή Αγιάς – Μυλωνιανών ανέρχονται περίπου σε 60.000 κυβικά ανά ημέρα, οι απαιτούμενες συμπληρωματικές ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών της ΔΕΥΑΧ ανέρχονται περίπου στο 15% των παραπάνω ποσοτήτων. Πέρυσι ο ΟΑΔΥΚ κάλυψε πλήρως τις πρόσθετες ανάγκες της ΔΕΥΑΧ για τη θερινή περίοδο, χορηγώντας μέχρι 7.000 κυβικά ανά ημέρα την περίοδο του Αυγούστου», τόνισε ο κ. Ντάλλας.
Και συνέχισε: «Φέτος όμως παρατηρείται ήδη δυστοκία κάλυψης αναγκών της τάξης των 5.000 κυβικών ανά ημέρα με αποτέλεσμα καθημερινή αλληλογραφία με τον ΟΑΔΥΚ και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές εκκλήσεις για να μην πάρουν αέρα τα δίκτυα της ΔΕΥΑΧ. (Ήδη οι δεξαμενές φορτίου του Βαντέ χωρητικότητας 18.000 κυβικών είναι μόνιμα άδειες τον τελευταίο μήνα)».
Ο κ. Ντάλλας τόνισε, ακόμη, ότι «δεδομένων των λόγων που η ΔΕΥΑΧ έχασε την αυτονομία υδροδότησής της και της βασικής αρχής της προτεραιότητας της ύδρευσης έναντι των λοιπών χρήσεων, παρακαλούμε τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης για τις ενέργειές του ως πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΔΥΚ για την εξασφάλιση των απαραίτητων πρόσθετων ποσοτήτων ύδρευσης που χρειάζεται η ΔΕΥΑΧ για την κάλυψη των αναγκών της πόλης των Χανίων».
Παράλληλα, ο κ. Ντάλλας σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΧ ζητά «τον προγραμματισμό, από σήμερα, μέσω του ΟΑΔΥΚ, της υλοποίησης κατά τη χειμερινή περίοδο εξοπλισμένων εφεδρικών γεωτρήσεων (γεγονός που έχει επισημανθεί ήδη από διετίας) αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη βλαβών των υφιστάμενων γεωτρήσεων και ξηρών περιόδων, χωρίς αυτές να καλύψουν ανάγκες νέων αρδεύσεων ή υδρεύσεων, σύμφωνα και με τις πρόσφατες υποδείξεις της μελέτης που συνέταξε το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη διαχείριση υδάτων της αντίστοιχης λεκάνης Αγιάς – Κερίτη».
Καταλήγοντας, ο κ. Ντάλλας ανέφερε ότι «πιο καθοριστικής σημασίας όμως ακόμα και από τις παραπάνω ενέργειες, θεωρούμε το γεγονός να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες, φροντίζοντας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωσή του».
Χρήσιμα τηλέφωνα
ΔΕΥΑΧ
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε διαρροή νερού σε κάποιον από τους δημοτικούς αγωγούς ύδρευσης ειδοποιήσετε αμέσως την υπηρεσία Ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στο τηλέφωνο 28210 36250 – 28210 36251 (εργάσιμες ημέρες 07.00 – 14.30) ή τη δεξαμενή του Άη Γιάννη στο τηλέφωνο 28210 44444 (απόγευμα, βράδυ, αργίες).
ΔΕΥΑΒΑ
Σε περίπτωση που διαπιστώσετε οποιασδήποτε έκτασης διαρροή σε κοινόχρηστο δίκτυο ενημερώστε αμέσως τη ΔΕΥΑΒΑ στα τηλέφωνα 28210 84000 και 28210 61055.