Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΧΑΡΗ ΣΕ WWF ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΣΟΥΔΑΣ

Επιστρέφει η ζωή στις εκβολές του ποταμού Μορώνη χάρη στις προσπάθειες της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς και του Δήμου Σούδας. Ήδη μέσα σε έναν χρόνο έχει αποκατασταθεί το 1/3 του υγρότοπου και εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει επανέλθει στη φυσική της κατάσταση το σύνολο της περιοχής.
“Συμπληρώνεται ένας χρόνος δράσεων της WWF Ελλάς και του Δήμου Σούδας για την προστασία και την αποκατάσταση της εκβολής Μορώνη. Πέρυσι τέτοιο καιρό έγιναν οι πρώτες συνεννοήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε το ξεμπάζωμα του πρώτου νησιωτικού υγρότοπου της Ελλάδας, από τους 805 που έχουμε”, σημείωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας και στέλεχος του WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες.
Ο κ. Παραγκαμιάν τόνισε ότι ήδη έχει ξεμπαζωθεί το 1/3 της εκβολής του ποταμού και πρόσθεσε ότι -στο πλαίσιο των ενεργειών που έγιναν- 6 ερευνητές της WWF Ελλάς εκπόνησαν, με τη βοήθεια μελετητών από τα Χανιά και τη Σούδα και συμβουλές ανθρώπων που γνωρίζουν την περιοχή, μια μελέτη, τον προϋπολογισμό της οποίας συνέταξε ο Δήμος Σούδας: “Ελπίζουμε ότι η αποκατάσταση με αποφάσεις και από τον νέο Δήμο θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για το περιβάλλον της Ελλάδας αν αποκατασταθεί και διαχειριστούμε την προστασία μιας πολύτιμης περιοχής και είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Κρήτη, τα Χανιά και τον Δήμο Σούδας να έχει μια περιοχή έστω 50 – 60 στρ. με πλούσιο φυσικό περιβάλλον”, είπε ο κ. Παραγκαμιάν, ενώ σχετικά με τις ενέργειες που προβλέπονται να γίνουν από εδώ και εξής σημείωσε: “Θα πρέπει να ξεμπαζωθεί το υπόλοιπο τμήμα της εκβολής και στη συνέχεια να περάσει ξανά στην κυριότητα του Δήμου η περιοχή που είναι η κεραία της ΕΡΤ… Στη συνέχεια πρέπει να περιφραχτεί η περιοχή, να οριστεί ένας υπεύθυνος που θα ανοίγει τις πόρτες και να υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπουν τη δημιουργία ενός μονοπατιού 1 χλμ., 4 παρατηρητηρίων, ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης για την ευρύτερη περιοχή και μιας λίμνης 4 στρ. στη θέση που βρίσκεται σήμερα η κεραία”.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του έργου υπογράμμισε ότι για να εφαρμοστεί το διαχειριστικό σχέδιο της μελέτης για το παράκτιο κομμάτι εκτιμάται ότι χρειάζονται περίπου 450.000 ευρώ: “Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 700.000 ευρώ όμως αρκετά από αυτά η εθελοντική ομάδα της Οργάνωσης τα κάνει δωρεάν όπως έκανε και τη μελέτη, τον καθαρισμό κ.λπ.”.
Ερωτηθείς από τα “Χ.Ν.” αν μέσω της αποκατάστασης που επιχειρείται το φυσικό περιβάλλον θα επιστρέψει στην αρχική του μορφή ο κ. Παραγκαμιάν απάντησε: “Ήδη όταν ξεκινήσαμε το εθελοντικό πρόγραμμα, εδώ και 2 εβδομάδες οι αρμύρες, τα αλόφυτα έχουν εποικίσει την περιοχή. Επίσης, από παρατηρητές που φωτογραφίζουν καθημερινά έχουν εμφανιστεί 3 είδη πουλιών, τα οποία είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν και επέστρεψαν μετά από 10 – 15 χρόνια”.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΥΔΑΣ
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της αποκατάστασης της εκβολής του ποταμού Μορώνη εξέφρασε ο δήμαρχος Σούδας, Γιάννης Περάκης, ο οποίος ευχαρίστησε παράλληλα τον κ. Παραγκαμιάν και το επιτελείο της WWF για τη συμβολή τους: “Νιώθω ειλικρινά συγκινημένος γιατί όλα αυτά τα χρόνια της αυτοδιοικητικής μου πορείας ποτέ δεν περίμενα να νιώσω τόσο περήφανος από μια παρέμβαση που θα έχει ως αλυσίδα και άλλες παρεμβάσεις που είχαμε στόχο αρκετά χρόνια στη Σούδα”.
Ο κ. Περάκης ανέφερε ακόμα ότι η πλήρης αποκατάστασή της περιοχής σημαίνει, μεταξύ άλλων, για την υποβαθμισμένη περιοχή της Σούδας την απομάκρυνση της κεραίας, ενώ πρόσθεσε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, προβλέπει την αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής σύμφωνα με όσα ορίζει η αποκατάσταση: “Στο σχέδιο εφαρμογής του Βλητέ, που τώρα γίνεται, προβλέπεται ήδη από τη μεριά του Μορώνη μια έκταση 10 στρ. ως χώρος πρασίνου. Αυτά σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μελέτη για τη δημιουργία της μαρίνας που συμπληρώνουν το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τον Ναύσταθμο, ο αγώνας που κάνουμε για την απομάκρυνση των καυσίμων και η πρόταση που υπάρχει από την 28η ΕΒΑ για τη νησίδα, το φρούριο Ιτζεδίν και τους αρχαιολογικούς τόπους, δίνουν τον πλούτο που έχει αυτός ο χαρισματικός τόπος που λέγεται λιμάνι της Σούδας”.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου ο κ. Περάκης ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης έχει “αγκαλιάσει την προσπάθεια” και πρόσθεσε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη θα εγκριθεί η μελέτη και το κόστος της μελέτης: “Από εκεί και πέρα θα τρέχουμε όλοι μαζί προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Ο περιφερειάρχης έχει υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει μέσω της Περιφέρειας. Εμείς θα επιδιώξουμε μια πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος επειδή είναι σημαντικό να είναι αρωγός στην προσπάθεια…”, είπε ο κ. Περάκης και κατέληξε λέγοντας ότι σε ό,τι αφορά τον ίδιο “από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκομαι θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να υλοποιηθεί αυτό το έργο σε ολόκληρη την έκτασή του”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα