Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Αθήνα
Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, εν όψει και της επικείμενης άφιξης της τρόικας των ελεγκτών στη χώρα μας, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την επίσημη τοποθέτηση του νέου προεδρείου.
Στο μεταξύ, τις τελικές λεπτομέρειες των «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν σήμερα, αναμενόταν να συζητήσουν χθες σε τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών – μελών της Ε.Ε. και οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.|
Την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, εξέφρασε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
«Έχω εμπιστοσύνη ότι τα stress test θα δώσουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», ανέφερε ο Ρεν και συμπλήρωσε πως υπάρχουν τα μέσα για να διορθωθούν τυχόν αδυναμίες.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, οποιεσδήποτε τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρέπει να στραφούν πρώτα στους μετόχους και τις αγορές για βοήθεια. «Μόνο μετά από αυτό, αν υπάρχει ακόμη ανάγκη, πρέπει να προστατευτούν από τα εθνικά ταμεία σταθεροποίησης».
Τα τεστ αντοχής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στο Λονδίνο από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τον τρόπο που διενεργήθηκαν, «αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα».
Την πεποίθησή του ότι η Εθνική Τράπεζα θα περάσει τα stress tests της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Ράπανος, στο Reuters.
“Είμαι αισιόδοξος, γιατί βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία έχει αντοχές και γιατί βλέπουμε ότι ανοίγεται μια περίοδος, όπου συνεχίζοντας τις πολιτικές που έχουμε ξεκινήσει με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, στη διοίκηση, στην οικονομία, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία βιώσιμη, πιο ανταγωνιστική, πιο δίκαιη και μια οικονομία που να παράγει θέσεις εργασίας, επενδύσεις και πλούτο, που να διανέμεται δίκαια”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην τοποθέτηση των νέου προεδρείου της ΕΛΣΑΤ.
Επίθεση Τσίπρα
Οξεία επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ “Πρωινή Ενημέρωση”. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι, υπήρχαν άλλες εναλλακτικές λύσεις αντί για την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είπε πως η σημερινή κυβέρνηση είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, χειρότερη και από εκείνη του Κώστα Καραμανλή.
“Είχαμε δυνατότητα δανεισμού και να συνάψουμε συμμαχίες με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε ότι το μνημόνιο μας οδηγεί στη χρεοκοπία.
“Το τεστ αντοχής των τραπεζών επιβεβαιώνει τη συνεχώς επαναλαμβανόμενη πρόταση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη για συγχωνεύσεις τραπεζών”, σχολίασε ο ΛΑ.Ο.Σ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα