Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Αθήνα
“Την ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη (euro-super 95) σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής, μετά την εφαρμογή των φοροεπιδρομικών μέτρων ΠΑΣΟΚ – ΔΝΤ – ΕΕ, η οποία οδήγησε σε αυξήσεις – φωτιά της τάξεως του 41% στη μετά φόρων αμόλυβδη βενζίνη”.
«Επίσης, τα ελληνικά διυλιστήρια, ολοκληρώνουν την κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών και της οικονομίας, αφού αυξάνουν μέσα σε έναν χρόνο 22% το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο επηρεάζει ιδιαίτερα τον πληθωρισμό και το πουλάνε πλέον ακριβότερα απ’ όλα τα διυλιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τιμή προ φόρων στα 644,65/1000L, όταν ο κοινοτικός μέσος όρος είναι στα 556,49/1000L».
Αυτά τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται στο εβδομαδιαίο δελτίο της Οil Βulletin για τις τιμές στα πετρελαιοειδή στην ΕΕ, παραθέτει σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Ο κ. Χουντής καταγγέλλει ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει θεσμοθετήσει ακόμη τα μέτρα που προτείνει η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και ιδίως τα μέτρα που αφορούν τον έλεγχο των αποθηκευτικών χώρων και του καθεστώτος που επιτρέπει στα διυλιστήρια να συνεχίζουν μια ακραία κερδοσκοπική συμπεριφορά σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών».
Αντιδράσεις για
την κατάργηση
δελτίου τιμών καυσίμων
Στο μεταξύ, την αντίθεσή της στην κατάργηση του εβδομαδιαίου δελτίου τιμών καυσίμων, δηλώνει με σχετική ανακοίνωση της, χθες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων, εκφράζοντας «λύπη και έκπληξη για το γεγονός ότι οι διακηρύξεις περί διαφάνειας στην αγορά καυσίμων μένουν στα λόγια, ενώ στην πράξη εφαρμόζονται τα εντελώς αντίθετα».
Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι το δελτίο, εκτός από τις λιανικές τιμές των καυσίμων, κατέγραφε και τις διεθνείς τιμές της βενζίνης σε δολάρια και ευρώ, τις τιμές διυλιστηρίου, προ και μετά φόρων και τις τιμές των εταιριών εμπορίας. «Έτσι, οι καταναλωτές και τα μέσα ενημέρωσης είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν που οφείλονται οι κατά καιρούς ανατιμήσεις στα καύσιμα, ώστε να μην ενοχοποιούνται μονίμως οι βενζινοπώλες. Φαίνεται ότι η δυνατότητα αυτή, έστω και με τα ελλιπή στοιχεία που περιλαμβάνονταν στις ανακοινώσεις του Υπουργείου κάποιους ενόχλησε», προσθέτει η ΠΟΠΕΚ.
Επισημαίνει ακόμη ότι τα στοιχεία για τις τιμές που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι ελλιπή ή λανθασμένα και καλεί το ΥΠΕΚΑ «να αποκαταστήσει τη διαφάνεια στην αγορά, κάνοντας διορθωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται ώστε να αποτυπώνονται τα πραγματικά μεγέθη ή τουλάχιστον να εξηγήσει στους καταναλωτές για ποιο λόγο κατήργησε την εβδομαδιαία ανακοίνωση των τιμών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα