Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
2,4 δισ. ευρώ άντλησε ο ΟΔΔΗΧ
Αθήνα
Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε επιπλέον 450 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές στο πλαίσιο της έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου διάρκειας 13 εβδομάδων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που άντλησε στα 2,4 δισ. ευρώ.
Η δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου, υπερκαλύφθηκε, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,05%, υψηλότερα από το 3,65% στις 20 Απριλίου.
Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,85 έναντι 4,61 στη δημοπρασία του Απριλίου.
O ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει 450 εκατ. ευρώ την Τρίτη από μη ανταγωνιστικές προσφορές. Το αρχικό δημοπρατούμενο ποσό ήταν 1,5 δισ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΕΚ
Κανονικά η επιδότηση ενοικίου
Αθήνα
Τα στεγαστικά προγράμματα, ειδικά της επιδότησης ενοικίου, για εκείνους που έκαναν αίτηση το 2009, θα υλοποιηθούν και θα καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι, διαβεβαίωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση. Σε ό,τι αφορά το 2010, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι έχει σταματήσει, όπως υπολογίζεται για τέσσερις περίπου μήνες, το πρόγραμμα επιδότησης του ενοικίου. «Θα επιστρέψουμε, αλλά μετά από τετράμηνο. Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια, γιατί ο ΟΕΚ δεν δίνει ακριβή αριθμό μηνών καθυστέρησης του προγράμματος που έχει να κάνει με τα στεγαστικά δάνεια», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι ο ΟΕΚ θα ενημερώσει εντός των επόμενων ημερών και θα ενημερώσει και ο ίδιος τη Βουλή.

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Συνομιλία Παπανδρέου – Πούτιν
Μόσχα
Το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν αργά προχθές το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά τη συνομιλία, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν. Πριν από την επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Βλ. Πούτιν μίλησε και με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπ. Μπορίσοφ.
Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση της υπηρεσίας Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού «πέραν της εμπορικής – οικονομικής θεματολογίας των διμερών σχέσεων, οι πρωθυπουργοί Ρωσίας και Ελλάδας αναφέρθηκαν αναλυτικά στις διμερείς και πολυμερείς διαστάσεις της συνεργασίας κατά την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδίων στην περιοχή». Σχετικά με τη συνάντησή τους, οι Γ. Παπανδρέου και Βλ. Πούτιν συμφώνησαν ότι ο χρόνος και ο τόπος θα προσδιοριστεί δια της διπλωματικής οδού.
Πριν από την επικοινωνία με το Γιώργο Παπανδρέου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σχετικά με την ενεργειακή συνεργασία Μόσχας – Σόφιας.

ΑΠΟ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Ελεγχοι σε Υπουργεία
Αθήνα
Οι δαπάνες των Υπουργείων και τα οικονομικά στοιχεία ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων μπαίνουν στο στόχαστρο των εταιρειών ορκωτών ελεγκτών που έχει προσλάβει το Υπουργείο Οικονομικών.
Ήδη, από τα μέσα του προηγούμενου μήνα ενεργοποιήθηκε η συμφωνία συνεργασίας του Δημοσίου με τις εταιρείες ορκωτών λογιστών Deloitte & Touche, Ernst and Young, ΚPMG, Waterhouse Price Coopers και το Σώμα Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ) για την παρακολούθηση της εκτελέσεως του προϋπολογισμού. Οι ορκωτές ελεγκτές ουσιαστικά αναλαμβάνουν το έργο που επιτελούν σήμερα οι οικονομικοί διευθυντές των Υπουργείων, τα παραρτήματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από το Υπουργείο Οικονομικών και σταδιακά θα επεκταθούν στα άλλα Υπουργεία και στους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο οι ορκωτοί θα ελέγξουν δαπάνες Υπουργείων, τα οικονομικά ασφαλιστικών ταμείων και τα στοιχεία νοσοκομείων. Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι με τη συνδρομή των ελεγκτικών εταιρειών έως το τέλος Σεπτεμβρίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μπορέσει να δημοσιεύει σε μηνιαία βάση τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού και ανάληψης υποχρεώσεων για όλη τη γενική κυβέρνηση.
Βάσει του προγραμματισμού, θα τοποθετηθούν δυο άτομα σε κάθε Υπουργείο, τα οποία θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση του εφετινού προϋπολογισμού, αλλά και στην εκπόνηση των τριετών προϋπολογισμών. Ακολούθως, θα τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές στα ασφαλιστικά Ταμεία και σε μεγάλα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, θα διενεργούν δειγματοληπτικά ελέγχους σε μεγάλα κονδύλια δαπανών και κατά προτεραιότητα σε τομείς όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες μεγάλων στρεβλώσεων.

ΑΠΟ ΟΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
“Καμπανάκι” υποβάθμισης για την κυπριακή οικονομία

Λευκωσία
“Καμπανάκι” για την κυπριακή οικονομία «χτύπησε» η Standard & Poor?s Ratings Service, καθώς έθεσε υπό επιτήρηση για αρνητική αναθεώρηση την αξιολόγηση «Α+» (μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα) του κυπριακού δημοσίου.
Η εκτίμηση για τις μεταβιβάσεις και τη μετατρεψιμότητα της κυπριακής οικονομίας παραμένουν στο «ΑΑΑ», όσο και όλων των μελών της ΟΝΕ.
Ο οίκος αξιολόγησης S&P εξηγεί ότι η ένταξη της Κύπρου σε καθεστώς επιτήρησης για ενδεχόμενη υποβάθμιση, οφείλεται στην απόρριψη δύο κυβερνητικών προτάσεων για αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Τονίζει, πάντως, ότι τη βαθμολογία της κυπριακής οικονομίας γενικώς στηρίζουν τα υψηλά επίπεδα εσόδων του Δημοσίου σε σχέση με άλλες οικονομίες και το αποδεδειγμένα καλό ιστορικό στη δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, δήλωσε ότι στα μάτια των διεθνών οίκων, που αξιολογούν τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, φαίνεται κάποια άρνηση της κυπριακής Βουλής να στηρίξει τις προσπάθειες, που καταβάλλει η κυβέρνηση Χριστόφια για οικονομική εξυγίανση.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι μετά τη συνάντησή του με στελέχη του οίκου Moody?s, διαπίστωσε πως υπάρχει η εντύπωση ότι η Βουλή είναι πολύ αρνητική και με αυτό τον τρόπο επηρεάζονται και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για εφαρμογή των μέτρων.
Είπε ακόμη ότι πολλά από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, μπορούν με καλή θέληση από τα κόμματα να μελετηθούν.
Ερωτηθείς, αν υπάρχει «σχέδιο Β» για την οικονομία, ο κ. Σταυράκης είπε πως οποιοδήποτε «σχέδιο Β» θα πρέπει να αρχίσει από τα μέτρα που υπάρχουν ήδη στο τραπέζι. Αν υπάρχει καλή πίστη από τα κόμματα πρόσθεσε, τότε τα μέτρα μπορεί να εμπλουτισθούν.

ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Διαδικασίες αναγκαστικής
είσπραξης των χρεών

Αθήνα
Το 30% των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη και μεγάλη ακίνητη περιουσία προσήλθε μέχρι τις 20 Ιουλίου για να ρυθμίσει την εξόφληση των οφειλών του.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουλίου έληξε η σχετική προθεσμία που είχε δώσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Παράγοντας του Υπουργείου, μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι από τους μεγάλους οφειλέτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία σε περιοχές μεγάλης αξίας (Μύκονος, Σαντορίνη κ.ά.), προσήλθαν και εξόφλησαν τις οφειλές τους 230 άτομα ή περίπου το 30% του συνόλου αυτών.
Για τους υπόλοιπους θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των πλειστηριασμών.
Από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών είχαν εντοπιστεί περίπου 990 φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ, οι οποίοι κατέχουν στη Μύκονο και τη Σαντορίνη 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, ενώ έχουν συνολικά στην κατοχή τους 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε εκδήλωση στο κτίριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την επίσημη τοποθέτηση του νέου προεδρείου της ΕΛΣΤΑΤ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Γεωργίου (έως τώρα αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Στατιστικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).
Ο υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι εκτός από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η Ελλάδα αποκαθιστά και το έλλειμμα αξιοπιστίας της, μέσω της νέας στατιστικής αρχής και πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται στους διεθνείς οργανισμούς.

ΟΠΑΠ: Εποπτεία
εσωτερικού ελέγχου

Αθήνα
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι την εποπτεία του συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και της ορθής λειτουργίας της μονάδας των Εσωτερικών Ελεγκτών της εταιρείας ασκεί η Επιτροπή Ελέγχου.
Την Επιτροπή Ελέγχου απαρτίζουν το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Ράλλης ως πρόεδρος, τα μη εκτελεστικά μέλη κα Χρυσή Χατζή και ο κ. Δημοσθένης Αρχοντίδης ως μέλη αυτής, όπως ορίστηκαν από την 5η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της 30/12/2009 και την 10η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΠΑΠ της 14/6/2010.

Ελληνική Τράπεζα: Βράβευση για μετάδοση εμβασμάτων

Αθήνα
Με το βραβείο Citi Performance Award βραβεύτηκε από τη Citi Bank η Ελληνική Τράπεζα για την πλήρως αυτοματοποιημένη μετάδοση σχεδόν όλων των εμβασμάτων (Swift) που αποστέλλονται από την Ελληνική Τράπεζα προς τη Citi Bank.
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η βράβευση αυτή είναι αποτέλεσμα των έντονων προσπαθειών της τράπεζας για τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων προετοιμασίας και αποστολής των διεθνών πληρωμών, με στόχο τη βελτίωση στον χρόνο διεκπεραίωσης των πληρωμών και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών της τράπεζας προς τους πελάτες της.

Intrasoft International: Προμηθευτής στη Φινλανδία

Αθήνα
Η Intrasoft International -μέλος του Ομίλου Intrasoft IT Services- επιλέχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), με έδρα το Ελσίνκι της Φινλανδίας, ως ένας από τους προτιμώμενους προμηθευτές για 4 από τα 10 Τμήματα (Lots) διετούς ανταγωνιστικής σύμβασης – πλαισίου που αφορά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πληροφορικής και διαθέτει μέγιστο προϋπολογισμό 5,8 εκατ. ευρώ για το σύνολο προτιμώμενων προμηθευτών.
Σύμφωνα με αρχική εκτίμηση, η Intrasoft International θα λάβει το ένα τέταρτο του συνολικού συμβατικού προϋπολογισμού. Η σύμβαση έχει δυνατότητα ανανέωσης για 2 πρόσθετες περιόδους 12 μηνών. Το έργο αυτό θα ενισχύσει το διεθνές προφίλ της INTRASOFT International, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε νέες γεωγραφικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Intrasoft International υπέγραψε ήδη την πρώτη επί μέρους σύμβαση έργου στα πλαίσια του συμβολαίου με τον ECHA. Ο συμβατικός προϋπολογισμός καταμερίζεται σε τέσσερα Τμήματα: Στο Τμήμα 1 (Lot 1), η Intrasoft International θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης συστήματος Microsoft Windows. Το Τμήμα 2 (Lot 2) αφορά στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης συστήματος Unix, το Τμήμα 3 (Lot 3) στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης δεδομένων και το Τμήμα 7 (Lot 7) στην παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού.
Ο κ. Αθανάσιος Κωτσής, διευθύνων σύμβουλος της Intrasoft International, δήλωσε: “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτήν την καινούργια επιτυχία της εταιρείας μας, η οποία αφορά σε ένα νέο πελάτη, με ιδιαίτερο κύρος στην Ευρώπη. Παράλληλα, η εταιρεία μας επεκτείνει τη δραστηριότητά της γεωγραφικά χάρη σε αυτή τη νέα σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, τον πρώτο μας πελάτη στη Φινλανδία, και ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει την αρχή μιας εξαιρετικά αποδοτικής και μακροχρόνιας συνεργασίας”.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ανοδικές τάσεις

Εντονες ανοδικές τάσεις, με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, επεκράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, εν μέσω φημών για τραπεζικά deals, με τους επενδυτές να προεξοφλούν θετικά αποτελέσματα από τα stress – test, τα οποία ανακοινώνονται σήμερα. O Γενικός Δείκτης Τιμών διέσπασε ανοδικά τα επίπεδα των 1.600 μονάδων και έκλεισε στις 1.612,38 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 41,79 μονάδων, ή σε ποσοστό 2,66%.
Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.620,98 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 3,21%. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 789,69 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,37%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.830,25 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 2,14%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 317,71 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,87%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.789,85 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,18%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.093,39 μονάδες, με άνοδο 3,24%.
Από τις τραπεζικές μετοχές τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank (+8,07%), της Eurobank (+7,65%), της Εθνικής (+4,72%) και της Πειραιώς (+4,62%). Συνολικά, 120 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 53 πτωτικά και 46 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Νεώριο +10,00%, Προοδευτική +9,09%, Pasal +9,09% και Τεχνική Ολυμπιακή +8,82%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές:CPI -10,00%, Γενική Εμπορίου(κ) -9,68%, Τεχνικές Εκδόσεις -9,09% και PC Systems -8,33%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 103,210 εκατ. ευρώ. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Alpha Bank με 3.333.318 τεμάχια, Εθνική με 2.748.983, ΜΙG με 2.261.953 και Eurobank με 2.042.673 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 30,190, Alpha Bank με 16,871, Eurobank με 11,025 και ΟΠΑΠ με 4,393 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 61,959 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα