Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

Χάγη
Δεν παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία μπορεί να έχει συνέπειες για τα αυτονομιστικά κινήματα σε όλον τον κόσμο, αλλά και για τις στάσιμες διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου με την Ε.Ε.
Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα οδηγήσει πιθανώς στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από περισσότερες χώρες και θα φέρει την Πρίστινα πιο κοντά στην ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ θα έχει συνέπειες και ως προς τις στάσιμες διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την ΕΕ. Το καθεστώς του Κοσόβου αναγνωρίζεται σήμερα από 69 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και 22 εκ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Την άποψή τους για το θέμα εξέθεσαν, γραπτώς ή προφορικώς, 36 χώρες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στα δικαστικά χρονικά του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αποτελεί η συμμετοχή της Κίνας, που ποτέ στο παρελθόν δεν συμμετείχε σε ανάλογη διαδικασία.
ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ
Η Σερβία δεν θα αλλάξει την πολιτική της σχετικά με το Κόσοβο και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του, παρά την απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς.
Ο κ. Γέρεμιτς ανέφερε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί μια «τεχνική άποψη» και πρόσθεσε ότι σύντομα αυτή θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα ληφθεί μία «πολιτική απόφαση».
Για την πολιτική ηγεσία της Σερβίας μία καταδίκη της ανεξαρτητοποίησης θα άνοιγε το δρόμο για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων.
Η αλβανική πλευρά είχε όμως ήδη διαμηνύσει ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να αναγκάσει την Πρίστινα να αποδεχθεί νέες διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου και ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, με δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες δεν άφηναν κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης για το οριστικό καθεστώς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα