Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Νέα σύσκεψη για τη διαχείριση των νερών, σε μια περίοδο που η λειψυδρία «έχει χτυπήσει την πόρτα» της πόλης των Χανίων και της ευρύτερης περιαστικής περιοχής, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής, κατά διαστήματα, ακόμη και της υδροδότησης εντός της πόλης, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στα Χανιά, παρουσία του προέδρου του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ), γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, Θανάση Καρούντζου.
Στη σύσκεψη αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η υφιστάμενη κατάσταση, κυρίως στην περιοχή του Αποκόρωνα και ιδιαίτερα της Γεωργιούπολης, όπου παρατηρούνται προβλήματα, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθεί και το αίτημα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Χανίων για άμεση παρέμβαση του κ. Καρούντζου, προκειμένου ο ΟΑΔΥΚ να δώσει στη ΔΕΥΑΧ το 15% των συνολικών ποσοτήτων νερού που αντλεί καθημερινά (9.000 από τα 60.000 κυβικά), ώστε να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση της πόλης των Χανίων.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ, Μάρκος Πατρελάκης, τόνισε χθες ότι «υπάρχει μια ευαίσθητη ισορροπία την οποία κρατά με νύχια και με δόντια ο ΟΑΔΥΚ χρόνια τώρα. Φέτος που υπάρχουν έντονα προβλήματα προσπαθούν με αυθαίρετους τρόπους εκπρόσωποι του Δήμου Γεωργιούπολης να παρεμβαίνουν στις δικλίδες του ΟΑΔΥΚ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ρυθμιστεί η κίνηση του νερού σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα».
Ο κ. Πατρελάκης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της συντήρησης των έργων του Οργανισμού, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή στο αντλιοστάσιο του Κουρνά, ενώ ο ΟΑΔΥΚ έχει εγκαταστήσει τέσσερα αντλητικά συγκροτήματα λειτουργούν μόνο τα δύο και το ένα από τα δύο είναι προβληματικό. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί, οπότε και θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα».
Ο κ. Πατρελάκης απέδωσε το πρόβλημα που υπάρχει στην αδυναμία συντήρησης, καθώς, όπως υπογράμμισε, οι χρήστες του νερού δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του ΟΑΔΥΚ.

ΔΕΥΑΧ:
“Οχι στη σπατάλη νερού”

Να συμβάλλουν και οι πολίτες «όσο το δυνατόν περισσότερο, στην εξοικονόμηση της όποιας ποσότητας του νερού, προσέχοντας ιδιαίτερα τα δέκα παρακάτω προτεινόμενα σημεία, τα οποία δεν συνεπάγονται στέρηση νερού, αλλά αντίθετα βοηθούν ώστε να μην το στερηθούμε», καλεί η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Χανίων. Ειδικότερα, η ΔΕΥΑΧ προτείνει τα εξής:
1. Να επισκευάζετε αμέσως όλες τις διαρροές που διαπιστώνετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τις διαρροές στα καζανάκια, γιατί προκαλούν τεράστια σπατάλη νερού. Καζανάκι που τρέχει, βρύση που στάζει, χαλασμένο φλοτέρ στο ντεπόζιτο μπορούν να ανεβάσουν την κατανάλωση – σπατάλη του νερού και μοιραία και τον λογαριασμό σας.
2. Να πλένετε το ή τα αυτοκίνητά σας σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με τη χρήση κουβά και σφουγγαριού.
3. Να πλένετε τις αυλές και τα σπίτια με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχο.
4. Να ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τότε δηλαδή που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.
5. Μην ανοίγετε τις βρύσες του νιπτήρα και της κουζίνας μέχρι το τέρμα, εφόσον μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με λιγότερο νερό.
6. Μην σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, μπαλκονιών και πεζοδρομίων, με σκοπό τη δημιουργία πιο δροσερής ατμόσφαιρας.
7. Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.
8. Μην αφήνετε ανοικτές τις βρύσες όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε ή όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.
9. Προτιμήστε να κάνετε ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα σας για να πλύνετε το σώμα σας.
10. Προσέχετε τα παιδιά σας και μην τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας με ανοιχτές τις βρύσες του σπιτιού σας.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ
Ευθύνες
σε Νομαρχία
και Δήμο Χανίων

Πολιτικές ευθύνες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και στον Δήμο Χανίων για το πρόβλημα της άναρχης διαχείρισης των υδάτων καταλογίζει η Πολιτική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πρασίνων, με αφορμή τη λειψυδρία που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή το φετινό καλοκαίρι και παράλληλα καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Υπουργεία, Περιφέρεια, Νομαρχίες και οι 45 (!!!) φορείς διαχείρισης υδάτων του νησιού έχουν γράψει “στα παλιά τους τα παπούτσια” τις κατευθύνσεις της -πολύ σημαντικής- Οδηγίας 2000/60 της Ε.Ε. και των ντόπιων επιστημονικών φορέων, που υποδεικνύουν πως πρέπει να γίνεται η σωστή διαχείριση των νερών (παρακολούθηση και διαχείριση κατά υδρολογική λεκάνη και άλλα πολλά). Ειδικά στα Χανιά, τεράστιες είναι οι πολιτικές ευθύνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Χανίων, που θα μπορούσαν να έχουν “βάλει σε μια τάξη” τους διάφορους ανευθυνοϋπεύθυνους φορείς άρδευσης και ύδρευσης των Χανίων και να τους υποχρεώσουν να συνεργαστούν. Στην πράξη δεν καταφέρνουν ούτε να κανονίσουν τον ρυθμό απόληψης νερού από τη λίμνη της Αγιάς, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Τώρα βλέπουν τη λειψυδρία και ψελίζουν διάφορα για “σχέδια έκτακτης ανάγκης”. Ένα χρόνο τώρα που είναι το πρόβλημα φανερό τι έκαναν;», τονίζει, σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Πολιτική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πρασίνων.
Παράλληλα, σημειώνει ότι «πέρα από τις βαρύτατες ευθύνες των “αρμοδίων”, το πρόβλημα παραμένει και είναι ζήτημα ζωής για όλη την τοπική κοινωνία να κινητοποιηθεί. Πιστεύουμε πως πολιτιστικοί σύλλογοι, οικολογικές οργανώσεις και κάθε είδους οργανωμένοι φορείς πρέπει να αξιοποιηθούν από τις αρχές για να αντιμετωπίσουμε τη λειψυδρία όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα».
Ειδικότερα, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:
α) Για τη λίμνη Αγιάς:
Με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων συγκρότηση επιτροπής, με εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, με αποφασιστική εξουσία που να ελέγχει συνεχώς τη λειτουργία απόλειψης νερού από τη λίμνη. Η επιτροπή αυτή να λειτουργήσει ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκρότησης φορέα διαχείρισης του βιοτόπου.
β) Για την προστασία των υδατικών αποθεμάτων στην ύπαιθρο:
Άμεσα μέτρα για περιορισμό των απωλειών των αρδευτικών δικτύων, αποφυγή υπεράρδευσης, μέτρα για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με μικρά φράγματα στα ρέματα, αναχλόοωση – αναδάσωση ορεινών περιοχών, μικρές λιμνοδεξαμενές κ.ά.
γ) Στα αστικά κέντρα:
Μείωση σπατάλης νερού για το πότισμα των πάρκων (είναι απαράδεκτο να ποτίζουν με τεχνητή βροχή μέρα – μεσημέρι). Γενικά, μέτρα εξοικονόμησης νερού από τις δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης. Αξιοποίηση μη πόσιμου νερού (π.χ. από βιολογικούς καθαρισμούς) για πότισμα και διάφορες χρήσεις καθαρισμού. Συμβουλές σε όλο τον πληθυσμό για το πώς θα καταναλώνει λιγότερο πόσιμο νερό για το νοικοκυριό».
Καταλήγοντας, οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι θα επανέλθουν με εκτενέστερο κείμενο για τα συγκεκριμένα μέτρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Η ΔΕΥΑΧ επί σειρά ημερών άφηνε το νερό να τρέχει από πυροσβετικό κρουνό στο Σόδυ ενώ όταν ενημερώθηκε η πυροσβεστική μας είπε ότι η ΔΕΥΑΧ κάνει …ανανέωση στο νερό του δικτύου της!!!.
    Νερό επίσης χανόταν για μέρες(!)από αγωγό έξω από την Τράπεζα Χανίων κάτω από πεζοδρόμιο στο κέντρο της πόλης ακόμα και μετά από ειδοποίηση προς τις βλαβες ύδρευσης.
    Είναι τουλαχιστον υποκριτικό η ΔΕΥΑΧ και οι α(να)ρμόδιοι να δίνουν συστάσεις προς τους πολίτες και να απειλούν με επικείμενες διακοπές στα σπίτια. Είναι δυνατόν να ποτίζουμε τα φυτά μας με το νερό που μαζεύουμε από το πλύσιμο των λαχανικών και η ΔΕΥΑΧ να αδιαφορεί ή και να προκαλεί την απώλεια τόνων νερού; Πού πρέπει να απευθυνθούμε τελικα;

    Ευχαριστώ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα