Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

Παράδειγμα για το πώς η συνεργασία φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών μπορεί να αναβαθμίσει μια περιοχή και να βοηθήσει ενεργά στην αειφορία της, αποτελεί η περίπτωση της αποκατάστασης του υγρότοπου Μορώνη.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης κατά την προχθεσινή ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σούδα με θέμα την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης της εκβολής του ποταμού Μορώνη.
“Υπάρχουν μερικές στιγμές στην πορεία ενός ανθρώπου, μιας συλλογικότητας, που τον κάνουν να νιώθει περήφανος γιατί κατάφερε να δώσει μια πνοή ανάπτυξης στον τόπο του”, σημείωσε ο κ. Περάκης και πρόσθεσε ότι η πραγματική ανάπτυξη δεν είναι στατική αλλά δυναμική έννοια και προϋποθέτει συνεχή προσπάθεια, πρωτοβουλίες, διαρκή και απτά αποτελέσματα: “Σήμερα, λοιπόν, νιώθουμε περήφανοι ως δημοτική αρχή, γιατί σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς καταφέραμε να θέσουμε τον θεμέλιο λίθο της προστασίας, ανάδειξης και ανάπτυξης του υγροβιότοπου Μορώνη. Νιώθουμε περήφανοι γιατί καταφέραμε με τα λίγα μέσα και πόρους που διαθέτουμε, αλλά με την πίστη και την προσδοκία ότι το περιβάλλον είναι ο πλούτος κάθε τόπου να δώσουμε το μήνυμα ότι τα φυσικά αγαθά, το περιβάλλον είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την αειφορία των τόπων και της πραγματικής ανάπτυξης τους”.
Ο κ. Περάκης υπογράμμισε ακόμα ότι όταν πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε η συνεργασία της δημοτικής αρχής με τη WWF Ελλάς για την αποκατάσταση του υγρότοπου Μορώνη “κανείς από εμάς δεν περίμενε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας ότι θα ήταν τόσο γρήγορα ορατά” και ότι “τα αποτελέσματα θα εξασφάλιζαν τόσο άμεσα τις συνθήκες προκειμένου ο υγροβιότοπος Μορώνης να επιτελέσει το ρόλο που η ίδια η φύση του είχε θέσει, δηλαδή ως καταφύγιο, ως τόπος ξεκούρασης και αναπαραγωγής της σπάνιας πανίδας και διατήρησης της χλωρίδας της χώρας μας”.
Επίσης, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας η WWF ELLAS κατήρτισε ένα φιλόδοξο σχέδιο αξιοποίησης του Μορώνη ως χώρο αναψυχής, περιπάτου και πρότυπο παρατηρητήριο της φύσης και συνέχισε λέγοντας: “Σήμερα λοιπόν από τo μικρό μας Δήμο τη Σούδα, δίνουμε το μεγάλο παράδειγμα ότι η συνεργασία φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα των τόπων και να βοηθήσουν ενεργά για την αειφορία τους. Γιατί οι συνθήκες που θα διασφαλίσουν στους τόπους και ανάπτυξη και μέλλον χρειάζονται τη διαρκή συνεργασία των φορέων και των πολιτών. Από αυτή τη προσπάθεια αναδεικνύεται και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης, το στοιχείο αυτό είναι ότι οι άνθρωποι, οι ενεργοί πολίτες μέσω του εθελοντισμού μπορεί να προσφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη”.
Ο κ. Περάκης σημείωσε ακόμα: “Εμείς οι φορείς της Σούδας, οι κάτοικοι, οι εθελοντές σήμερα δίνουμε και μια υπόσχεση ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 2009 όταν ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και ο Μορώνης γίνεται κατά αυτόν τον τρόπο ο πρώτος υγρότοπος σε πανελλήνια κλίμακα που «ξεμπαζώνεται», θα συνεχιστεί”.
Ο δήμαρχος Σούδας υπογράμμισε ακόμα ότι οι παρεμβάσεις στο εναπομείναν ελεύθερο τμήμα του όρμου της Σούδας, περιλαμβάνονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που στοχεύει στη συνύπαρξη του λιμανιού της Σούδας, του υγροβιότοπου Μορώνη και της ανάδειξης και αξιοποίησης των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων του Τόπου μας: “Όλα αυτά επιτυγχάνονται με την υλοποίηση της πράξης εφαρμογής του ήδη εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως με τη διαμόρφωση του μυχού του λιμανιού της Σούδας ως τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού και το Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας. Με τις παρεμβάσεις μας για τη μαρίνα, από τον υγροβιότοπο Μορώνη μέχρι τον Εμπορικό Λιμένα. Με τον αγώνα μας για την αποτροπή εγκαταστάσεως αποθηκών Καυσίμων και την πρόταση της 28ης Εφορείας για τη Νησίδα, το φρούριο Ιτζεδίν και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Απτέρας”, είπε ο κ. Περάκης και πρόσθεσε ότι όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις και προτάσεις είναι ενταγμένες και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Σούδας.
“Η ευθύνη, λοιπόν, αξιοποίησης του υγροβιότοπου Μορώνη είναι μεγάλη. Αυτή είναι η ευθύνη μας και αυτή την ευθύνη θα την αναλάβουμε στο ακέραιο, ανεξαρτήτως της θέσης που θα βρισκόμαστε, ανεξαρτήτως των υποχρεώσεων που θα έχουμε, γιατί η ευθύνη είναι μια σπουδαία έννοια που έχει διάρκεια αλλά και περιεχόμενο ανεξαρτήτως χώρου, χρόνου και τόπου”, είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος Σούδας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα