Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙYΠΟΥΡΓΙΚΗΣ

Αθήνα
Το “πράσινο φως”, για την πρόσληψη συμβούλων οι όποιοι θα αποτιμήσουν την κρατική συμμέτοχη στον τραπεζικό τομέα, έδωσε χθες η διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε στο Υπουργείο Οικονομικών. Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της ΤτΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα”. Πιο αναλυτικά:
Σε περίπου μια εβδομάδα το Δημόσιο θα ορίσει 2 έως 3 συμβούλους για τη διερεύνηση των μελλοντικών κινήσεών του στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Oι σύμβουλοι του Δημοσίου θα προχωρήσουν στην αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αιχμή τις συμμετοχές σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια θα υποβάλουν εισηγήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών αυτών. H υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι θα ζητηθεί από τους συμβούλους και εισήγηση για μια πιθανή ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες, με εναλλακτικά σενάρια.
Ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν τα σενάρια αυτά θα αφορούν και την ενίσχυση της παρουσίας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, απάντησε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με τον κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώνει ότι πρόκειται να συσταθεί μια νέα διυπουργική επιτροπή, σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων και με τη συμμετοχή των επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), για την επίλυση θεσμικών θεμάτων.
Είπε, επίσης, ότι προωθείται μια μικρή αλλαγή στο νόμο που διέπει τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, ώστε να είναι πλέον εφικτή η πρόσληψη από το Δημόσιο συμβούλων και για φορείς που δεν έχουν εταιρική δομή (π.χ. το φάσμα συχνοτήτων, για το οποίο σχεδιάζεται η δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης).
Παράλληλα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα δίνεται η δυνατότητα στη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων να αποφασίζει την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και να εισηγείται την ίδρυση ημεδαπών εταιρειών (είτε ως μόνος μέτοχος, είτε ως εταίρος, είτε από κοινού με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο), οι οποίες θα μπορούν να προβαίνουν στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Εποπτεύων, ορίζεται ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ η υλοποίηση των αποφάσεων της ΔΕΑ διέπεται από τις διατάξεις του νόμου του 2002 για τις αποκρατικοποιήσεις και τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
Οι αποκρατικοποιήσεις, οι στρατηγικές επενδύσεις και τα μεγάλα έργα απασχόλησαν μεταξύ άλλων και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Αντιδράσεις
“Η ένταξη της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας στην Ημερήσια Διάταξη της σημερινής Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων καταδεικνύει την καθυστέρηση και την πρωτοφανή αδυναμία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προωθήσει ουσιαστικές και στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους”, τόνισε ο υπεύθυνος Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό, το γεγονός ότι έστω η κυβέρνηση, και υπό την πίεση του Σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, βασικός πυλώνας του οποίου είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αρχίζει να τη συζητά.
“Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από τη πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, είναι μια επιλογή του χρηματιστικού και βιομηχανικού κεφαλαίου να διαμορφωθούν δύο – τρεις μεγάλοι, απόλυτα ιδιωτικοί, τραπεζικοί όμιλοι, προκειμένου να ανταγωνιστούν μεταξύ τους για τη πίττα της αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι”, τόνισε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
“Εμείς εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι η μόνη λύση είναι η ενοικίαση και όχι η εκποίηση”, τόνισε ο ΛΑΟΣ.
“Η αδιέξοδη, υφεσιακή και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται μέσω των ιδιωτικοποιήσεων όσων επιχειρήσεων έχουν απομείνει στο δημόσιο. Όμως, η διεθνής και εγχώρια συγκυρία καθιστά ακόμη πιο επιζήμια μια τέτοια επιλογή. Το ζητούμενο σήμερα είναι ένας άλλος δυναμικός ρόλος και τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα και όχι η περαιτέρω συρρίκνωσή του”, σχολίασε ο Συνασπισμός.
“Η Δημοκρατική Αριστερά υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει ανάγκη συγχωνεύσεων ούτως ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα όμως είναι αναγκαίο και να ληφθούν μέτρα που θα αποτρέπουν αποφασιστικά παρενέργειες από ολιγοπωλιακές καταστάσεις και συμπεριφορές”, επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μετά τη συνάντηση με το προεδρείο του σωματείου των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
“Η πρόταση αυτή είναι και αστεία και προκλητική διότι δεν είναι δυνατόν με χρήματα του έλληνα φορολογούμενου τα οποία έχει πάρει η Πειραιώς από το πακέτο των 28 δισ. και από το Τ.Ταμιευτήριο 350 εκατομμύρια μέσω διατραπεζικής αγοράς, να κάνει πρόταση εξαγοράς του Τ.Τ. Θεωρούμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν θα κάνει δεκτή αυτή την πρόταση”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Γιώργος Σίδερης.

Αισιοδοξία
Προβόπουλου

Στο μεταξύ, αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
“Έχουμε διαβεί το Ρουβίκωνα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό κι ελπιδοφόρο”, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι πλέον η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αλλάζει και εκτιμώντας ότι από το φθινόπωρο και μετά η εικόνα της χώρας μας θα είναι αισθητά καλύτερη και σημείωσε ότι υπάρχει γενικότερα μια βελτίωση των επιδόσεων.
“Η εικόνα της χώρας, ότι και στο έλλειμμα η πρόοδος είναι συνεχιζόμενη και μάλιστα βελτιούμενη και η χώρα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στο μνημόνιο. Επομένως αυτό θα καλλιεργήσει μια θετική εικόνα, αλλά, έχοντας προηγουμένως δεχθεί τόσο αρνητική προβολή, αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Αλλά πάντως έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο”, τόνισε χαρακτηριστικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα