Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ
Εγκύκλιος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες
Αθήνα
Οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις από αγρότες παρείχε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με εγκύκλιό του. Η εγκύκλιος αφορά μονάδες ισχύος έως 100kW και εντάσσεται σε πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιφέρεια. Συνολικά, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται επτά βήματα και συγκέντρωση δικαιολογητικών, που σύμφωνα με την εγκύκλιο έχουν ως εξής:
* Υποβολή αιτήματος στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για έκδοση προσωρινής (αφορά αποκλειστικά το 2010) βεβαίωσης ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης, σύμφωνα με τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται στη σχετική απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
* Υποβολή αιτήματος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής ή όχι από Ε.Π.Ο. με απαιτούμενα δικαιολογητικά την υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή, για την απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και την τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης.
Επίσης, απαιτείται απόσπασμα πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, όπου φαίνονται η θέση εγκατάστασης του σχετικού εξοπλισμού με γεωγραφικές συντεταγμένες στο ελληνικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ87, στο οποίο θα αποτυπώνονται και οι σταθμοί της ίδιας τεχνολογίας, για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής ή απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή προσφορά σύνδεσης σε ακτίνα 150 μ. από τις γωνίες του γηπέδου εγκατάστασης του αιτούμενου σταθμού.

ΑΠΟ ΤΗ MOODY?S
Προειδοποίηση στην Ουγγαρία
για πιστοληπτική υποβάθμιση
Βουδαπέστη
Ο οίκος αξιολόγησης Moody?s προειδοποίησε χθες ότι μπορεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ουγγαρίας, λόγω «της αυξανόμενης αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της».
Η αβεβαιότητα αυτή, σημειώνει η Moody?s, «απορρέει από τη διακοπή των συνομιλιών» της Ουγγαρίας με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω των διαφωνιών για τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής το 2010 και το 2011.
Κατά συνέπεια, ο οίκος αποφάσισε να τοποθετήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση «Βαα1» της Ουγγαρίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΕ, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ουγγαρία από τις 6 έως τις 17 Ιουλίου, αναχώρησαν το περασμένο Σάββατο, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία με την κυβέρνηση.
Η διακοπή των συνομιλιών οδήγησε σε «πάγωμα» της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ουγγαρία, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΣΕ
Ιδιαίτερα σημαντική
η δημοσιονομική εξυγίανση
Λονδίνο
Την άποψη ότι η αποφασιστικότητα στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών που σημειώνουν μία επιδείνωση άνευ προηγουμένου, είναι αναγκαιότερη από τα κρατικά πακέτα για την τόνωση της οικονομίας, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
«Χωρίς τις πολιτικές ανάκαμψης που υιοθετήθηκαν μεσούσης της κρίσης, η οικονομία θα είχε βυθιστεί σε χειρότερη ύφεση, αλλά εφεξής, ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα», έγραψε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε σχόλιό του που δημοσιεύθηκε στους Financial Times.
«Βιώνουμε μία δημοσιονομική επιδείνωση άνευ προηγουμένου», τόνισε ο Τρισέ, υπογραμμίζοντας ότι  μέχρι και το τέλος του έτους, το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης θα έχει αυξηθεί κατά 20% και πλέον, μεταξύ 2007 – 2011 το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ κατά 35% και της Ιαπωνίας κατά 45%.
«Με την ύφεση, διαπιστώσαμε πόσο άτοπο ήταν το υπεραπλουστευμένο μήνυμα που στέλναμε προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες με το σλόγκαν: “ανακάμψτε, τονώστε, ξοδέψτε”», συνεχίζει ο Τρισέ, προσθέτοντας ότι «πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανάγκη εφαρμογής μίας αξιόπιστης πολιτικής για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση ισχύει για όλες τις χώρες».

Τράπεζα Κύπρου:
Αύξηση μετοχικού
κεφαλαίου
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 350 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, «την αύξηση του εγκεκριμένου κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου από ?750.000.000, διαιρεμένο σε 750.000.000 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας ?1,00 η κάθε μία, σε ?1.100.000.000, διαιρεμένο σε 1.100.000.000 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας ?1,00 ευρώ η κάθε μία, ενέκρινε σήμερα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της τράπεζας».
«Η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με τη δημιουργία 350.000.000 νέων συνήθων μετοχών ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ η κάθε μια, οι οποίες θα φέρουν τα ίδια δικαιώματα με τις υφιστάμενες συνήθεις μετοχές της εταιρείας».
Στη συνέλευση, η οποία έγινε στη Λευκωσία, παρέστησαν οι μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 34,95% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Από την Εθνική:
Διάθεση 10ετούς
ομολόγου
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία η διάθεση, με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω του δικτύου καταστημάτων της στην Ελλάδα, ομολογιακού τίτλου μειωμένης εξασφάλισης διαβάθμισης (Lower Tier II) ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού προς την ΕΤΕ είναι ότι η έκδοση έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα η διάθεσή της να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εργάσιμων ημερών.
Ο εν λόγω ομολογιακός τίτλος θα εκδοθεί στις 3 Αυγούστου από τη θυγατρική NBG Finance Plc, που εδρεύει στη Βρετανία, με εγγύηση της ΕΤΕ και θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
Ο ομολογιακός τίτλος θα έχει διάρκεια 10 έτη, με δικαίωμα πρόωρης εξαγοράς από τον εκδότη με τη συμπλήρωση 5ετίας και σε κάθε επόμενη ημερομηνία καταβολής τόκων, το δε ετήσιο επιτόκιο για τα πρώτα 5 έτη είναι σταθερό 7%.
Σε περίπτωση που δεν ασκηθεί το δικαίωμα πρόωρης εξαγοράς, το ετήσιο επιτόκιο για τη δεύτερη 5ετία αυξάνεται σε 9,5%.
Με την έκδοση αυτή ενισχύονται τα Εποπτικά Ίδια Κεφάλαια της ΕΤΕ με 450 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I ratio) ενισχύεται κατά 34 μονάδες βάσης και ο δείκτης Συνολικών Ιδίων Κεφαλαίων (Total Capital ratio) κατά 66 μονάδες βάσης.

ING: Νέα σειρά
προϊόντων ING 2010
Τη σειρά προϊόντων με την ονομασία ING 2010 δημιούργησε η ING, προσφέροντας σε όλους την ευκαιρία στην πρόληψη, την ασφάλεια και την εξασφάλιση. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η νέα σειρά προϊόντων της ING (ING Το εισόδημά μου, ING Η προστασία μου και ING Η οικογένειά μου) αποτελεί μία οικονομική πρόταση, αφού περιλαμβάνει ένα ιδιαιτέρως προσιτό ασφάλιστρο, αλλά και ένα ευέλικτο σχήμα, καθώς προσφέρει τρεις επιλογές για όσους θέλουν ένα επιπλέον εισόδημα για: 
1. την κάλυψη των μελλοντικών οικονομικών τους αναγκών
2. την προστασία από το απρόοπτο 
3. τη στήριξη της οικογένειάς τους.

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Περιβαλλοντικές μελέτες
για τον αγωγό

Αθήνα
Συνεχίζονται εντατικά οι ρωσο-βουλγαρικές διαβουλεύσεις για την προώθηση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο οποίος μπορεί να κατασκευαστεί το 2015, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της εταιρείας «TransBalkanPipeline» Βλαντισλάφ Εμιλιάνοφ, ο οποίος συνόψισε για το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ – ΤΑΣΣ τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Σιμεόν Ντιάνκοφ. «Εκ μέρους των συνομιλητών μας διαπιστώσαμε μια απολύτως σαφή και ξεκάθαρη κατανόηση όλων των ζητημάτων και δυσκολιών, που αντιμετωπίζει το σχέδιο. Αισθανθήκαμε την επιθυμία τους να επιλυθούν όλα τα επίμαχα θέματα στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί», δήλωσε ο κ. Εμιλιάνοφ.
Όπως είπε ο επικεφαλής της «TransBalkanPipeline», κατόπιν αιτήματος των αρμοδίων υπουργείων Ελλάδας και Βουλγαρίας «πραγματοποιούμε πρόσθετες έρευνες για τις τεχνικές πτυχές του σχεδίου και ευελπιστούμε ήδη τον Σεπτέμβριο να ολοκληρώσουμε τη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών για τις επιδράσεις του πετρελαιαγωγού στο περιβάλλον». Όλες οι δυνάμεις της εταιρείας έχουν στραφεί αυτή τη στιγμή στην αντιμετώπιση των οικολογικών ζητημάτων, τα οποία αντιμετωπίζονται με «μεγάλη κατανόηση». Ο κ. Εμιλιάνοφ διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού «δεν θα προκαλέσει καμία ζημιά ούτε στο περιβάλλον ούτε στην κοινωνική ζωή της περιοχής».

ΠΟΕ:
Αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών
Αύξηση κατά 10% του όγκου συναλλαγών θα σημειώσει το παγκόσμιο εμπόριο κατά το 2010, ύστερα από μείωση 12% που είχε καταγράψει το 2009, ανακοίνωσε από τη Σανγκάη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Πασκάλ Λαμί, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του οργανισμού. “Η πρόβλεψή μας για το παγκόσμιο εμπόριο για το τρέχον έτος είναι +10%, ύστερα από μείωση 12% το 2009”, δήλωσε στον Τύπο ο Λαμί. Τον Μάρτιο, ο ΠΟΕ είχε ανακοινώσει πρόβλεψη αύξησης 9,5%. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η μείωση του όγκου των συναλλαγών κατά το 2009 ήταν πρωτοφανής, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της κρίσης και της εντονότατης συρρίκνωσης της διεθνούς ζήτησης.
   

Πτώση σε ποσοστό 1,36%

Με πτώση έκλεισαν τελικά οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίσθηκε από υψηλή μεταβλητότητα, με την αγορά να βρίσκεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stress-test των τραπεζών.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.590,50 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,36%. Σε εβδομαδαία βάση κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,39%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 101,244 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,84% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,17%.
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Ασφαλειών +3,05% και των Προσωπικών Προϊόντων +0,78%.
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών -3,87% και των Κατασκευών -3,02%.
79 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 96 πτωτικά και 45 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τεξαπρέτ +11,11%, Τεχνική Ολυμπιακή +10,81%, Altec +9,09% και Elmec Sport +8,93%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ντρουκφάρμπεν -19,64%, Ελεύθερη Τηλεόραση -10,00%, Μουζάκης(κ) -9,68% και Envitec -9,62%.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Νομοσχέδιο
για την εποπτεία
της ιδιωτικής ασφάλισης

Αθήνα
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους σε προγράμματα ασφαλειών ζωής στις εταιρείες ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE και εναποθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδας, την εποπτεία του χώρου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Όπως ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Α.Παπαθανάση, το νομοσχέδιο καταργεί την Επιτροπή Ελέγχου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, καθώς «απεδείχθη ανίκανη να ελέγξει ουσιαστικά τον χώρο». Έτσι, ο έλεγχος εναποτίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και η αποτροπή δημιουργίας αντίστοιχης «μαύρης τρύπας» στο μέλλον, επιδιώκεται δια της συγκρότησης ενός «εγγυητικού κεφαλαίου ζωής» υπό μορφή ΝΠΙΔ, ίσο με το 100% της κάθε ασφαλιστικής αποζημίωσης και μέχρι το ποσόν των 30.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο, με εξαίρεση τις απατήσεις που πηγάζουν από συμπληρωματικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης και με το ποσόν των 60.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο, για τις περιπτώσεις αποζημιώσεων θανάτου και μόνιμης ολικής αναπηρίας.
Για την εκπλήρωση του σκοπού του εγγυητικού κεφαλαίου, επιβάλλεται τακτική εισφορά, που βαραίνει κατά 0,75% τις ασφαλιστικές εταιρείες και κατά 0,75% τους ασφαλιζόμενους και απαλλάσσεται από φόρους ή τέλη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα