Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ:

Στο πλευρό του δημάρχου Θερίσου Γιώργου Τσαπάκου τάχθηκε χθες, για το θέμα της λίμνης της Αγιάς, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, ηλώνοντας ότι εφόσον δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα μεταξύ των φορέων οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση, η λύση είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Το πρόβλημα της υπεράντλησης νερού από την Αγιά θα συζητηθεί αύριο, Τρίτη, σε συνάντηση που θα έχουν ο κ. Αρχοντάκης με τον περιφερειάρχη Κρήτης Θανάση Καρούντζο στη Νομαρχία Χανίων.
Στο μεταξύ, το περασμένο Σαββατοκύριακο η λίμνη πήρε μια ανάσα ζωής, αφού σταμάτησε η άντληση από τον ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν η στάθμη της λίμνης θα διατηρηθεί στο ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο τις επόμενες ημέρες.
“ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ
ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ”
Ερωτηθείς ο κ. Αρχοντάκης από τα “Χ.Ν.” για το θέμα της λίμνης της Αγιάς που φέτος είναι ιδιαίτερα οξυμένο σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η φετινή λειψυδρία έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα στη λίμνη μεγαλύτερο από άλλες χρονιές μια και οι βασικοί φορείς που αντλούν νερό από τη λίμνη προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, κάνουν υπεράντληση με τα γνωστά αποτελέσματα: “Δεν είμαι ούτε ντέτεκτιβ, ούτε είμαι από πάνω για να ξέρω ποιος αντλεί νερό. Υπάρχουν συμφωνίες, υπάρχει διαχειριστικό σχέδιο το οποίο δεν τηρείται. Προχθές, δηλαδή, που προέκυψε πάλι το πρόβλημα η ενημέρωση που είχα είναι ότι παρά τα συμφωνηθέντα ένας από τους φορείς που εμπλέκεται στην άντληση νερού από τη λίμνη έκανε μετά τις 8 το βράδυ υπεράντληση με συνέπεια να αδειάσει η λίμνη. Η αρμοδιότητα της διαχείρισης υδάτινων πόρων είναι μια αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας. Έχω μιλήσει με τον περιφερειάρχη και θα έχουμε μια συνάντηση στη Νομαρχία την Τρίτη (σ.σ. αύριο) όπου θα συζητηθεί και αυτό το θέμα”.
Συνεχίζοντας ο κ. Αρχοντάκης υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ των φορέων που διαχειρίζονται το νερό της λίμνης δεν τηρούνται, ενώ τάχθηκε στο πλευρό του δημάρχου Θερίσου Γιώργου Τσαπάκου ο οποίος έχει δηλώσει αποφασισμένος να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να δοθεί ένα τέλος στο άδειασα της λίμνης: “Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να πω είναι ότι συναντήσεις έχουν ξαναγίνει, έχουν υπάρξει συμφωνίες, αλλά από εκεί και πέρα κάποιες συμφωνίες δεν τηρούνται. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του δημάρχου κ. Τσαπάκου ότι πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας και το ίδιο θα έκανα και εγώ. Δηλαδή αν υπάρξει ξανά πρόβλημα και δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα καλό είναι να παρέμβει ο εισαγγελέας”.
Στην επισήμανσή μας ότι η θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει η λίμνη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο για τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στην περιοχή ο κ. Αρχοντάκης σχολίασε: “Είναι πράγματι πολύ άσχημο από τη μία να δείχνουμε ένα όραμα για την περιοχή και από την άλλη να αδειάζει η λίμνη. Πραγματικά αυτό είναι ένα θέμα που με απασχολεί και εμένα. Ουσιαστικά όμως υπάρχουν συμφωνίες και πρωτόκολλα που είτε ο ένας είτε ο άλλος τα σπάει. Γι’ αυτό όμως δεν μπορώ να κάνω κάτι και σε αυτό πρέπει να επέμβει η δικαιοσύνη”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα