Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Έκκληση στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λελογισμένα και χωρίς σπατάλες το νερό, «προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή υδροδότησή τους, εξαιτίας της έλλειψης νερού που καταγράφεται στο Νομό μας», απευθύνει με επείγουσα ανακοίνωσή της η Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Βόρειου Άξονα (ΔΕΥΑΒΑ).
Για το θέμα της διαχείρισης των νερών στον Νομό, σε μια περίοδο που η λειψυδρία έχει «χτυπήσει την πόρτα» της πόλης των Χανίων και της ευρύτερης περιαστικής περιοχής, με αποτέλεσμα να ελοχεύει ο κίνδυνος περικοπής, για διαστήματα, ακόμη και της υδροδότησης εντός της πόλης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, αύριο, Τρίτη, στα γραφεία του ΟΑΔΥΚ, παρουσία του προέδρου του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, Θανάση Καρούντζου.
Στη σύσκεψη αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η υφιστάμενη κατάσταση, κυρίως στην περιοχή του Αποκόρωνα και ιδιαίτερα της Γεωργιούπολης, όπου παρατηρούνται προβλήματα, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθεί και το αίτημα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Χανίων για άμεση παρέμβαση του κ. Καρούντζου, προκειμένου ο ΟΑΔΥΚ να δώσει στη ΔΕΥΑΧ το 15% των συνολικών ποσοτήτων νερού που αντλεί καθημερινά (9.000 από τα 60.000 κυβικά), ώστε να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση της πόλης των Χανίων.
Η ΔΕΥΑΒΑ
Στην επείγουσα ανακοίνωσή της, η ΔΕΥΑΒΑ σημειώνει τα εξής:
«Απευθύνουμε έκκληση στους καταναλωτές μας να ακολουθήσουν τις παρακάτω συστάσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή υδροδότησή τους, εξαιτίας της έλλειψης νερού που καταγράφεται στο Νομό μας.
? Ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού ή του κήπου με ποτιστήρι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, αφού τότε η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.
? Καθαρίζετε τις αυλές και τα μπαλκόνια (σπιτιών αλλά και επαγγελματικών χώρων και ξενοδοχειακών μονάδων) με σφουγγαρίστρα και όχι με το λάστιχο. Μην σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, μπαλκονιών ή πεζοδρομίων.
? Αποφεύγετε να πλένετε το αυτοκίνητό σας συχνά και όταν το κάνετε χρησιμοποιείτε κουβά και σφουγγάρι και όχι λάστιχο.
? Μην αφήνετε συνέχεια ανοικτή τη βρύση όταν πλένεστε, ξυρίζεστε, βουρτσίζετε τα δόντια σας ή σαπουνίζετε τα πιάτα.
? Εποπτεύετε τα παιδιά και μην τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας. Μυήστε τα σε υπεύθυνες συμπεριφορές με γνώμονα και την προστασία του περιβάλλοντος.
? Επιλέγετε να κάνετε ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα.
? Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.
? Υιοθετείστε τη χρήση απλών τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού όπως βρύσες με περιορισμό ροής, καζανάκια ελεγχόμενης ροής, διακόπτες παροχής νερού με φωτοκύτταρα.
? Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά σας. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σας κοστίσει μέχρι και 200 λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα, επιβαρύνοντας και το λογαριασμό».
Η Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Βόρειου Άξονα επισημαίνει ακόμη στους καταναλωτές, ότι «εάν διαπιστώσετε οποιασδήποτε έκτασης διαρροή σε κοινόχρηστο δίκτυο ενημερώστε αμέσως τη ΔΕΥΑΒΑ στα τηλέφωνα 28210 84000 και 2810 61055».
Καταλήγοντας, η ΔΕΥΑΒΑ σημειώνει ότι «η ορθή διαχείριση του νερού απαιτεί παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει ?ε τον τρόπο του στο να περιορισθεί η σπατάλη. Στόχος πρέπει να είναι η ικανοποίηση βασικών αναγκών μας υιοθετώντας τις παραπάνω συστάσεις με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερο νερό ημερησίως χωρίς να το στερούμαστε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα