Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ

Θετικά βλέπει ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, Θεόδωρος Μανουσάκης την πρόταση που κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Καντάνου, Ευτύχης Δασκαλάκης για συνεργασία του Δήμου με τον συγκεκριμένο μη κερδοσκοπικό Οργανισμό, με στόχο οι νέες και οι νέοι του απόδημου Ελληνισμού που ζουν στις ΗΠΑ να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων τους και να μυηθούν -κατά το δυνατόν- στα κρητικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις.
Ο κ. Μανουσάκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής επισκέφθηκαν χθες το πρωί την Κάντανο, όπου έτυχαν θερμής φιλοξενίας από τον Δήμο.
«Το Δ.Σ. πήρε απόφαση να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε την Κάντανο για τον ρόλο που έπαιξε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και γιατί αποτέλεσε σύμβολο για όλη την Ελλάδα. Πάρθηκε απόφαση να επισκεφθούμε το χωριό, να καταθέσουμε στεφάνι, να αναγνωρίσουμε, να θυμηθούμε και να διασφαλίσουμε ότι αυτά που έγιναν τότε δεν πρόκειται ποτέ να τα ξεχάσουμε», δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.
Ο ίδιος μίλησε με θερμά λόγια για τη φιλοξενία του Δήμου Καντάνου, σημειώνοντας ότι «ο δήμαρχος και το χωριό μάς έδειξαν υπέροχη φιλοξενία, απλοχεριά. Είχαμε την τύχη να ακούσουμε και τα παιδιά του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου που τραγούδησαν και αυτές οι τρεις – τέσσερις ώρες στην Κάντανο ήταν πάρα πολύ ευχάριστες και πολύ σημαντικές για εμάς τους ξένους. Ξένους με την έννοια ότι δεν έχουμε την τύχη να ζούμε την Κρήτη κάθε μέρα».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Την αξιοποίηση ενός τμήματος του κτηρίου που σήμερα στεγάζει το Κέντρο Υγείας Καντάνου και τον Πυροσβεστικό Σταθμό, προκειμένου να φιλοξενούνται σε αυτό παιδιά από την Αμερική, πρότεινε ο κ. Δασκαλάκης.
Ως γνωστόν, ο Δήμος Καντάνου έχει ήδη ζητήσει από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, στο οποίο και ανήκει το κτήριο όπου στεγάζονται το Κέντρο Υγείας και ο Πυροσβεστικός Σταθμός, την παραχώρηση του εν λόγω κτηρίου στα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να καταστεί δυνατή, στη συνέχεια, η εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών στο εν λόγω κτήριο, για την ουσιαστική αναβάθμιση των συγκεκριμένων Υπηρεσιών. Παράλληλα, έχει ζητήσει την παραχώρηση ενός τμήματος του κτηρίου στον Δήμο, ώστε να μπορέσει να το αξιοποιήσει, σε συνεργασία με την Παγκρητική Ένωση Αμερικής.
Αναφερόμενος στην πρόταση του δημάρχου Καντάνου, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι «μιλήσαμε για κάποια πιθανή συνεργασία, που αφορά την αξιοποίηση ενός κτίσματος στην περιοχή και το οποίο πιθανόν να είναι κατάλληλο για να υποδεχθεί, μετά τις αναγκαίες εργασίες βέβαια, παιδιά από την Αμερική, για να περνούν μερικές ημέρες, εβδομάδες εδώ, στην Κρήτη, να ζουν τη ζωή στην Κρήτη, να μαθαίνουν πράγματα για το νησί και να καταλάβουν πράγματι τι σημαίνει αυτό το νησί».
Ο κ. Μανουσάκης πρόσθεσε ότι «η πρόταση θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είμαστε στην αρχή, βέβαια, αλλά εγώ ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να πραγματοποιήσουμε αν όχι το σύνολο, τουλάχιστον ένα κομμάτι από την πρόταση για συνεργασία που μας πρότεινε ο δήμαρχος».
Καταλήγοντας, ο κ. Μανουσάκης γνωστοποίησε ότι «ήδη έχουμε ξεκινήσει συνεργασία και στο Ρέθυμνο, στο Ατσιπόπουλο, και η ιδέα πράγματι είναι να βρούμε τρόπους να φέρνουμε τα παιδιά μας από την Αμερική στην Κρήτη, να ζουν εδώ και να καταλάβουν, σε πρώτη φάση, τι σημαίνει και τι είναι η ζωή στο νησί».
Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί η αντιπροσωπία της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, στον κεντρικό ναό της Καντάνου. Ακολούθως, ο πρόεδρός της, Θεόδωρος Μανουσάκης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων της Καντάνου και στη συνέχεια ο Δήμος παρέθεσε γεύμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ενορίας, παρουσία, μεταξύ άλλων, του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιου. Για την ιστορία της Καντάνου μίλησε στους παριστάμενους ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Φιωτάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα