Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ ΣΕ ΡΑΓΚΟΥΣΗ – ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Την καθιέρωση ενιαίου τρόπου χρηματοδότησης των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών εν όψει της εφαρμογής του Προγράμματος «Καλλικράτης», που δεν θα αφήνει περιθώρια για να δυσχεραίνεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους, ζητεί ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.
Ο κ. Δαμιανάκης ζητεί, επίσης, να ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την πραγματοποίηση συγχωνεύσεων δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
Στην ερώτησή του ο κ. Δαμιανάκης αναφέρει ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων «σημαντικές αρμοδιότητες των ΟΤΑ άπτονται του τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, στον οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας με την ίδρυση και λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και την εφαρμογή σχετικών κοινωνικών προγραμμάτων». Όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους, ο βουλευτής σημειώνει ότι «το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης χρηματοδοτεί, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των πρώην κρατικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που έχουν περιέλθει στην εποπτεία των δήμων. Η χρηματοδότηση των υπολοίπων δημοτικών σταθμών υλοποιείται από το πρόγραμμα δράσης “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” του ΕΣΠΑ 2007-2013».
Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Δαμιανάκης, «η χρηματοδότηση παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του ίδιου δήμου από διαφορετικές πηγές προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό, ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που πιθανολογείται η δρομολόγηση συγχωνεύσεων δημοτικών παιδικών σταθμών, στο ίδιο πλαίσιο με τις συγχωνεύσεις σχολείων, καθώς κατά τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν προβλήματα και καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Παράλληλα, λόγω και της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που αντιμετωπίζει η χώρα, παρατηρείται σημαντική αύξηση αιτήσεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίες υποβάλλονται από γονείς, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα δίδακτρα των αντίστοιχων ιδιωτικών. Έτσι, οι υπάρχοντες δημοτικοί σταθμοί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν στο σύνολό τους τις αιτήσεις των εργαζόμενων γονέων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα