Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Επίκαιρο ξαναγίνεται σήμερα το ζήτημα του κομμουνισμού, ως αίτημα καθολικής δικαιοσύνης και ως απάντηση στην κρίση που δημιούργησε ο καπιταλισμός.
Αυτό επεσήμανε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος ήταν ομιλητής στην συζήτηση με θέμα «Ας ξαναμιλήσουμε για τον κομμουνισμό» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 13ου εναλλακτικού κάμπινγκ της Νεολαίας Συνασπισμού το Σάββατο στον χώρο του Κάμπινγκ “Μήθυμνα” στον Δραπανιά.
“Μπορούμε να ξαναμιλήσουμε για τον κομμουνισμό και να τον δούμε κάτω απο νέες βάσεις: να τον ξαναδούμε ως αίτημα καθολικής δικαιοσύνης, ως απάντηση στην κρίση που δημιούργησε ο καπιταλισμός, να ξαναδούμε όσα έχουν γραφτεί σχετικά, για όσα έχουν γίνει προσπάθειες και να ασκήσουμε κριτική. Να ξαναδούμε τον κομμουνισμό σε σχέση με τα αιτήματα του κόσμου σήμερα” τόνισε ο κ. Μπαλτάς.
Και πρόσθεσε: “Βλέπουμε ότι τα προβλήματα του κόσμου πυκνώνουν και συνδέονται μεταξύ τους, διότι πρόκειται για προβλήματα οικονομικά, προβλήματα δημοκρατικών δικαιωμάτων, προβλήματα για την πορεία της χώρας και ερωτήματα για τις μορφές ανάπτυξης που θα ακολουθηθούν. Σε όλα αυτά τα ερωτήματα οι απαντήσεις τις οποίες έχουν συνηθίσει στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι -τριάντα χρόνια δεν λειτουργούν πια. Με αυτή την έννοια είναι σαν να χτίζεται ένα αίτημα για κάτι νέο που αγγίζει όλον τον κόσμο”.
“Η κρίση αυτή είναι αποτέλεσμα της ίδιας της καπιταλιστικής οικονομίας” επεσήμανε ο κ. Μπαλτάς ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “Σε προηγούμενες κρίσεις ο καπιταλισμός εμφανιζόταν να έχει μια εναλλακτική στρατηγική δηλαδή ο ίδιος για να ξεπεράσει την κρίση υποσχόταν το α΄ ή το β΄. Μέχρι στιγμής είναι σαν να μην έχει να υποσχεθεί τίποτα, σαν να μην υπάρχει άποψη για το τί μπορεί να γίνει απο την μεριά του καπιταλισμού. Με αυτή την έννοια το ερώτημα του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού ξαναγίνεται επίκαιρο. Όμως είναι ένα μεγάλο θέμα και ένα μεγάλο ερώτημα”σημείωσε.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, για την οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομίας μίλησαν ο καθηγητής της Παντείου Σταύρος Κωνσταντακόπουλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας, μέλος Ν. ΣΥΝ), οι οποίοι τόνισαν ότι εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε η συζήτηση για έναν άλλο κόσμο είναι ακόμα πιο επίκαιρη.
Χθες, Κυριακή, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τοπικά οικολογικά κινήματα για τα μικρά και μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκαλεί η νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη και αναζητήθηκαν εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής οργάνωσης με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος.
Το απόγευμα στη συνέλευση των φοιτητών και των φοιτητριών συζητήθηκαν ζητήματα της εκπαίδευσης και με ποιούς τρόπους το φοιτητικό κίνημα θα συμβάλλει στους κοινωνικούς αγώνες που έρχονται ενάντια στο μνημόνιο.
Όλες οι συζητήσεις ήταν ανοιχτές για τους πολίτες και διεξήχθησαν στο Κάμπινγκ “Μήθυμνα” στον Δραπανιά.
Υπενθυμίζεται ότι το 13ο Εναλλακτικό Κάμπινγκ της Νεολαίας του Συνασπισμού περιλαμβάνει πολιτικές συζητήσεις και εργαστήρια για την οικονομική κρίση, δράσεις για τη σωτηρία του Λαφονησίου αλλά και προβολές ταινιών, πάρτυ και συναυλίες.
Στο πλαίσιο των δεκαήμερων δράσεων εντάσσεται -μεταξύ άλλων- και η προφεστιβαλική εκδήλωση της Νεολαίας Συνασπισμού Χανίων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιουλίου, στο παλιό λιμάνι και στην οποία θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, στο εναλλακτικό κάμπινγκ θα συμμετέχουν αντιπροσωπίες από νεολαίες του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε μια προσπάθεια οργάνωσης δράσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Δευτέρα 26 Ιουλίου:
– Ακτιβισμός στο Ελαφονήσι ενάντια στην τσιμεντοποίηση της περιοχής.
– 11 μ.μ. πάρτυ στην παραλία.
Τρίτη 27 Ιουλίου:
– 3 μ.μ. συζήτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα,
– 7 μ.μ. “Κρίση κεφαλαίου, κρίση του κράτους, κρίση της εργασίας: η δική μας απάντηση”, ομιλητές, Γ. Μηλιός, Σπ. Λαπατσιώρας, Δ. Βίτσας, Ν. Χουντής.
– 10 μ.μ. προβολή ταινίας – ντοκυμαντέρ για τις επιπτώσεις της επέμβασης του ΔΝΤ στην Αργεντινή.
– 11 μ.μ. έντεχνη – λαϊκή βραδιά.
Τετάρτη 28 Ιουλίου:
– 3 μ.μ. συζήτηση “Πληροφόρηση και αντιπληροφόρηση, διαδίκτυο κ.ά.”.
– 7 μ.μ. “Ο νέος εργασιακός μεσαίωνας και η γενιά των 500 ευρώ”, ομιλητές Ν. Κουζής και Κ. Ήσυχος.
– 10.30 μ.μ. Προβολή ταινίας: «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη.
– 00.00 party στην παραλία.
Πέμπτη 29 Ιουλίου:
– 6 μ.μ. αναχώρηση για τα Χανιά.
– Διοργάνωση προφεστιβαλικής εκδήλωσης της Νεολαίας Συνασπισμού Χανίων. – Ομιλία στο παλιό λιμάνι του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και χαιρετισμός του γραμματέα του Κ.Σ της Νεολαίας Συνασπισμού, Νάσου Ηλιόπουλου.
– Ακολουθεί συναυλία με το συγκρότημα “Χαλικούτηδες”.
Παρασκευή 30 Ιουλίου:
– 3 μ.μ. συζήτηση “Δίκτυα αλληλεγγύης, οργανώνουμε την κοινωνική αντιπολίτευση, στήνουμε την αριστερά στα πόδια της”.
– 5 μ.μ. εκδρομή στο Θέρισο και ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης από την Αργυρώ Κοκοβλή.
– 10 μ.μ. ρεμπέτικο – λαϊκό γλέντι.
Σάββατο 31 Ιουλίου:
– 3 μ.μ. μεσημεριανό πάρτυ.
– 11 μ.μ. πάρτυ λήξης.
Κυριακή 1 Αυγούστου:
– Αναχώρηση από το camping και επιστροφή.
Ελ. Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα