Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Αποχώρησε το “Τσεσμέ” επέστρεψε το “Πιρί Ρεΐς”

Αθήνα
Παρά τα διαβήματα της Αθήνας, οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται στο Αιγαίο. Χθες Κυριακή, το Τσεσμέ αποχώρησε, αλλά επέστρεψε το “Πιρί Ρεΐς”.
Όπως μετέδωσε το Mega, μετά από 5 ημέρες στο βόρειο Αιγαίο, το Τσεσμέ αποχώρησε, αλλά τη θέση του πήρε το ερευνητικό “Πιρί Ρεΐς”, το οποίο πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Το “Πιρί Ρεΐς” ακολουθεί σκάφος του λιμενικού σώματος.
Στο μεταξύ, «εχθρό της Ελλάδας» και «μόνιμη απειλή που έχει κυκλώσει τη χώρα μας» χαρακτήρισε την Τουρκία ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στο κήρυγμα που πραγματοποίησε χθες Κυριακή.
«Να μην χάσουμε την ενότητα μας» επανέλαβε ο κ.Άνθιμος και αναφέρθηκε στους εξωτερικούς κινδύνους και συγκεκριμένα στη μόνιμη απειλή που έχει κυκλώσει την χώρα μας, «που δεν φοβάμαι να το πω είναι η Τουρκία».
Μάλιστα έκανε λόγο για τα τουρκικά πλοία “Πιρί Ρεΐς” και “Τσεσμέ” ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση της Αλβανικής Βουλής να ζητήσει τουρκικό πολεμικό πλοίο να ελλιμενιστεί στην Αδριατική, εντός των θαλασσίων υδάτων της Αλβανίας, χαρακτηρίζοντας τη γείτονα «διπλωματικό όργανο της Τουρκίας».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟ
Σκέψεις για υποψηφιότητα στην περιφέρεια Αττικής

Αθήνα
Σκέψεις να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής διατυπώνει ο Αλέκος Αλαβάνος, φιλοδοξώντας να εκφράσει ένα πλατύ ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής της κυβέρνησης.
Κατά τον κ. Αλαβάνο, οι εκλογές του Νοεμβρίου δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της πολιτικής του ΔΝΤ και υπέρ της ανασυγκρότησης της χώρας σε άλλη κατεύθυνση. Η κίνηση αυτή -εφόσον τελικά υλοποιηθεί- αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία βολιδοσκοπεί πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής, ήδη από πλευράς Τσίπρα γίνονται σκέψεις για μια υποψηφιότητα από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αλέξης Μητρόπουλος και οι ανεξάρτητοι βουλευτές (οι οποίοι εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ) Σοφία Σακοράφα και Β. Οικονόμου. Απαρατήρητη δεν έχει περάσει ούτε η συνάντηση που είχε στη Βουλή ο πρώην βουλευτής ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης με τον ανεξάρτητο βουλευτή (εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ) Γιάννη Δημαρά.

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΖΟΡΜΠΑ
Στην αντεπίθεση
για τα ομόλογα

Αθήνα
Τον πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη έβαλε στο στόχαστρό του ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος Γ. Ζορμπάς, για την υπόθεση των ομολόγων. Αφήνει να εννοηθεί πως μετά την παρέμβαση του «τσάρου» δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την έρευνά του, ενώ «δείχνει» τη ΝΔ ως τον πολιτικό χώρο, στον οποίο κατευθύνθηκαν τα χρηματικά ποσά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ζορμπάς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιοι ήταν αυτοί που τον εμπόδισαν στις έρευνές του, στρέφει τα βέλη του κατά του Γ. Αλογοσκούφη και του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, λέγοντας πως «υπήρξε συγκεκριμένη τακτική του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγκεκριμένη δικονομική αυθαιρεσία εισαγγελικών λειτουργών που απετέλεσαν το εμπόδιο της πορείας και της ολοκλήρωσης των προανακριτικών ερευνών της Αρχής». Όσον αφορά, δε, σε ποιον πολιτικό χώρο εννοούσε ότι κατευθύνθηκαν τα χρηματικά ποσά, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, ο πρώην πρόεδρος της Αρχής δείχνει προς τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «η αναφορά στο πόρισμα περί κατευθύνσεως χρηματικών ποσών σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο μαρτυρεί το μέτρο που διέπει τη συλλογιστική του συντάκτη του πορίσματος». Ο κ. Ζορμπάς υπογραμμίζει ότι η κατηγορία για την ύπαρξη μαύρου πολιτικού χρήματος τεκμηριώνεται σαφώς από στοιχεία και καταθέσεις που έχει στη διάθεσή της η Αρχή. «Η αναφορά αυτή δεν είναι αυθαίρετη. Εδράζεται επί συγκεκριμένων καταθέσεων και στοιχείων που προσδιορίζουν την ταυτότητα του πολιτικού χώρου» τονίζει.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Καταργούνται τα
ανώνυμα κουπόνια

Αθήνα
Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η κατάργηση της χρηματοδότησης υποψηφίων και συνδυασμών μέσω των ανώνυμων κουπονιών. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αντικαθιστά τα κουπόνια με ονομαστικές οικονομικές ενισχύσεις, βρίσκει αντίθετο το σύνολο της αντιπολίτευσης. Η χρηματοδότηση θα γίνεται είτε με κατάθεση ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό συνδυασμού ή υποψηφίου, είτε με αγορά εισιτηρίων για εκδηλώσεις, θεωρημένα από την εφορία. Τα έσοδα από κάθε φυσικό πρόσωπο δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ για τους συνδυασμούς και τα 500 ευρώ για τους υποψηφίους. Υποχρεωτική καθίσταται η δημοσιοποίηση των εσόδων και δαπανών στο διαδίκτυο, με εξαίρεση τους μικρούς δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων. Δραστικός είναι ο περιορισμός και στο όριο των εκλογικών δαπανών. Για παράδειγμα, στο δήμο Αθηναίων οι δαπάνες των συνδυασμών μειώνονται από 684.000 ευρώ που ήταν το 2006, στις 322.500 ευρώ. Οι έλεγχοι ανατίθενται σε ανεξάρτητη επιτροπή με επικεφαλής δικαστικό λειτουργό. Για τους παραβάτες προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την έκπτωση από το αξίωμα.
Ανάλογες ρυθμίσεις, όπως μας διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, θα ισχύσουν και για τις βουλευτικές εκλογές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα