Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αθήνα
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος καθώς τα αποτελέσματα
των «τεστ αντοχής» επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα του κλάδου. Ωστόσο αποκάλυψαν τον «αδύναμο κρίκο» του, την Αγροτική Τράπεζα, η οποία εμφανίζει άμεση ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε, ήδη από την Παρασκευή, τον διοικητή της Αγροτικής Θ. Πανταλάκη να υποβάλει και να εφαρμόσει σχέδιο για τη βελτίωση των μεγεθών της.
Παράλληλα, έχει στα χέρια του και την πρόταση που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της για να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο deal.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο πρόεδρος της τράπεζας Μ. Σάλλας έχει καταλήξει σε συμφωνία με αναδόχους που εγγυώνται την άντληση κεφαλαίων άνω των 1 δισ. ευρώ από τις αγορές, τα οποία θα κατευθυνθούν για την εξαγορά του 33% του ΤΤ και του 77% της ΑΤΕ και για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που διατέθηκαν στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση επιθυμεί την ισχυροποίηση του τραπεζικού κλάδου μέσω των συγχωνεύσεων, για τη δημιουργία σχημάτων που θα είναι ανταγωνιστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι έχει δύο δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει: είτε θα κινήσει τις διαδικασίες για τη συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών στα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διατηρεί σήμερα τον έλεγχο είτε θα δεχθεί την εισήγηση του κ. Πανταλάκη για την τετραπλή συγχώνευση του ΤΤ, της Αγροτικής, της Αttica Βank και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που θα αποτελέσουν τον δημόσιο πόλο στο τραπεζικό σύστημα.
Οι σύμβουλοι που θα κληθούν να αποτιμήσουν τη συμμετοχή του κράτους στις τράπεζες αναμένεται να οριστούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η έκθεση που θα συντάξουν θα χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο για την οριστικοποίηση των αποφάσεών του.
Από την άλλη, η αγορά «διψάει» για συμφωνίες, ωστόσο ακόμη τίποτε δεν είναι βέβαιο. Οι αισιόδοξοι μιλούν για επίσπευση των εξελίξεων και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αλλαγών ως τον Σεπτέμβριο, ενώ οι πιο «προσγειωμένοι» εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος ώσπου να φθάσουμε στο σημείο αλλαγής του υφιστάμενου τραπεζικού χάρτη.
ATE: Αύξηση κεφαλαίου
250 εκατ. ευρώ
Όπως δήλωσε αργά την Παρασκευή στο Reuters τραπεζικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η Αγροτική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, άνω των 250 εκατ. ευρώ.
Στην αύξηση, όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να συμμετάσχει το Δημόσιο, κύριος μέτοχος της τράπεζας.
«Ειδικά στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, το υπουργείο Οικονομικών ως βασικός μέτοχος της τράπεζας, προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, την Παρασκευή, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των «τεστ αντοχής».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα