Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ:

Φρανκφούρτη
Με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα των αγορών σήμερα Δευτέρα βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, τα οποία δεν κατόρθωσαν να περάσουν μόλις επτά από τις 91 μεγάλες τράπεζες που υποβλήθηκαν σε αυτά. Εν μέσω επικρίσεων και αμφιβολιών για την αυστηρότητα τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να αποδειχθούν αρκετά διαφανή, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
Επικρίσεις και αμφιβολίες
Ήταν τόσο λίγες οι ευρωπαϊκές τράπεζες που απέτυχαν στα πολυαναμενόμενα τεστ αντοχής, που εκφράζονται φόβοι ότι με το άνοιγμα των χρηματαγορών σήμερα, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στις τράπεζες, οι οποίες πέρασαν οριακά τις εξετάσεις.«Δεν πιστεύω ότι ήταν πραγματικά τεστ αντοχής. Όταν θα ξεκινήσει το πραγματικό τεστ σε μια άλλη κρίση, τότε θα έχουμε την απόδειξη εάν ο οικονομικός τομέας είναι υγιής ή όχι» σημειώνει ο Όλιβερ Ροθ, επενδυτής, της Brothers Seydler Bank AG.«Τα τεστ αντοχής ήταν μόνο μια μαλακή εκδοχή, δεν ήταν το σενάριο της μεγαλύτερης καταστροφής στον χρηματοπιστωτικό τομέα» αναφέρει από την πλευρά του, ο Ούντο Στέφενς, από τη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Φρανκφούρτης.
ΕΚΤ: Διαφανής
και αξιόπιστη δοκιμασία
Κατηγορηματικά διαψεύδει τις επικρίσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπερασπιζόμενη την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών τεστ προσομοίωσης ακραίων κινδύνων.
«Θεωρώ ότι αυτά τα τεστ αντοχής είναι τα πλέον εκτεταμένα και τα πλέον αυστηρά που έχουν διεξαχθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο σε τέτοια κλίμακα» ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίκτορ Κονστάνσιο.
«Σε σύγκριση με τα αμερικανικά τεστ, τα ευρωπαϊκά είναι ελαφρώς αυστηρότερα και στη Γερμανία ακόμα περισσότερο, γιατί δεν αντιμετωπίστηκε κάθε χώρα σε αυτά τα τεστ αντοχής με τον ίδιο τρόπο» τονίζει από την πλευρά του ο Γιόζεν Σάνιο, Πρόεδρος της Γερμανικής Οικονομικής Εποπτικής Αρχής, Bafin.
Σύμφωνα πάντως, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, «τα τεστ αντοχής ήταν ένα σημαντικό εγχείρημα και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την βελτίωση της διαφάνειας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών»
Ικανοποιημένη η ισπανική κυβέρνηση
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα δηλώνει η ισπανική κυβέρνηση, παρότι πέντε από τις επτά τράπεζες που “κόπηκαν” στα τεστ ήταν ισπανικές.
«Ήμασταν απόλυτα διαφανείς, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ε.Ε. Στην περίπτωσή μας, το 95% του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος υποβλήθηκε σε αυτά τα τεστ. Άλλες χώρες αξιολόγησαν μόλις το 60% των τραπεζών τους..» σημείωσε ο Ελένα Σαλγάδο, υπ. Οικονομικών της Ισπανίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα