Αθήνα
Η πορεία των μεταρρυθμίσεων, το «αγκάθι» των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, το τραπεζικό σύστημα και τα κλειστά επαγγέλματα είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν ιδιαίτερα το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο ξεκινά από σήμερα νέο γύρο επισκέψεων στα υπουργεία.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής, τα ζητήματα που θέτουν άμεσα στο τραπέζι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ είναι:
-Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
-Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
-Η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ
-Ο έλεγχος των δαπανών σε ΟΤΑ και νοσοκομεία
-Η εξυγίανση των ΔΕΚΟ
-Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος
Σύμφωνα με την εφημερίδα έχει ολοκληρωθεί η σειρά συσκέψεων στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε οι αρμόδιοι υπουργοί να έχουν τις κατάλληλες απαντήσεις σε όσα ζητήματα τεθούν.
Από την πλευρά τους τα μέλη της τρόικα αναμένεται να διατυπώσουν ενστάσεις για την καθυστέρηση σε ζητήματα όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ενέργειας, τομείς στους οποίους η Ελλάδα κατέχει το «πανευρωπαϊκό ρεκόρ» καθυστερήσεων.
Ενστάσεις αναμένεται να διατυπωθούν και στο θέμα των ελέγχων των δαπανών σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και ΟΤΑ.
Επιπλέον, σε συνομιλίες που θα έχουν με τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο, οι ελεγκτές αναμένεται να διατυπώσουν την επιθυμία τους να απεμπλακεί το Κράτος από το τραπεζικό σύστημα.
Το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ευεργετηθεί ιδιαίτερα από τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ τίθεται και ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, αφού και προεκλογικά είχε ταχθεί υπέρ της ύπαρξης ενός «κρατικού τραπεζικού πυλώνα».
Μετά τα μέσα του 2011
η ανάκαμψη
Ανάκαμψη μετά τα μέσα του 2011, βλέπει για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων ελεγκτών της τρόικας, Σερβάς Ντερόουζ, σύμφωνα με όσα λέει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Ο κ. Ντερόουζ εκτιμά ότι η ύφεση θα «βαθύνει» φέτος και ενδεχομένως η μείωση του ΑΕΠ να φθάσει στο 4%.
Επίσης, τονίζει ότι κάνουν λάθος όσοι «ποντάρουν» σε χρεοκοπία της ελληνικής οικονομία, ενώ αναφέρει ότι από το Μάιο του 2009 είχε επισημανθεί στο Eurogroup πως το ελληνικό έλλειμμα κινδυνεύει να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ.
Στην εφημερίδα μίλησε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η επιτυχής έκδοση των εντόκων και επιπρόσθετα στοιχεία που αφορούν τις επιδόσεις που καταγράφονται στον δημοσιονομικό τομέα, επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως είχε σχεδιασθεί».