Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Βερολίνο
Τους διοργανωτές του μουσικού φεστιβάλ “Love Parade” κατηγορούν οι αυτόπτες μάρτυρες, για την τραγωδία με τους 19 νεκρούς και τους 340 τραυματίες, τα αίτια της οποίας ερευνά η αστυνομία.
Το απόγευμα του Σαββάτου, στην πόλη Ντούισμπουργκ της δυτικής Γερμανίας, περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ “Love parade”. Χιλιάδες άτομα, εγκλωβίστηκαν συγχρόνων μέσα σε μια σήραγγα μήκος 200 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων, η οποία αποτελούσε τη βασική οδό πρόσβασης στους χώρους της συναυλίας. Ο συνωστισμός προκάλεσε πανικό, με αποτέλεσμα να καταγραφούν 19 θάνατοι και 340 τραυματισμοί.
Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνωστίζονταν μέσα στη σήραγγα που περνούσε κάτω από παρακείμενο αυτοκινητόδρομο και οδηγούσε στους χώρους ενός πρώην εμπορευματικού σταθμού, όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ. Ο μαζικός πανικός προκλήθηκε γύρω στις 5:00 μ.μ. του Σαββάτου όταν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στη σήραγγα καθώς ο χώρος του φεστιβάλ είχε ήδη γεμίσει και ορισμένοι επιχείρησαν να επιστρέψουν, ενώ άλλοι εξακολουθούσαν να προσπαθούν να εισέλθουν.
“Ήμουν μέσα στο τούνελ γύρω στις 5. Υπήρχαν πολλά φράγματα και τα περάσματα ήταν παντού υπερβολικά στενά”, περιγράφει ο Αλέξις, 28 ετών. “Κορίτσια λιποθυμούσαν από την υπερβολική ζέστη. Ήταν τρελό. Οι αστυνομικοί στέκονταν στις σκάλες και τραβούσαν τον κόσμο για να τον βγάλουν έξω. Μερικοί προσπαθούσαν να σπάσουν τα φράγματα. Ήταν φοβερό- το απόλυτο χάος”, προσθέτει ο νεαρός.
“Είδα νεκρούς μέσα στη σήραγγα. Άλλοι ήταν ακόμη ζωντανοί αλλά αναίσθητοι, άλλοι έκλαιγαν”, περιγράφει η 18χρονη Ανέκε Κιούπερς από τη Νέα Ζηλανδία, που σπουδάζει στο Βέλγιο. “Επειδή έχω εκπαιδευτεί για παροχή πρώτων βοηθειών, προσπάθησα να βοηθήσω. Ο κόσμος υπέφερε από αφυδάτωση, μερικοί ήταν μεθυσμένοι ή είχαν πάρει ναρκωτικά”.
“Είναι τρελό. Η γιορτή συνεχίστηκε”, διαμαρτυρήθηκε ο Λούπερτ, 31 ετών από το Ανόβερο, καθώς οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να μη διακόψουν τη γιορτή, προκειμένου να μην προκληθεί μεγαλύτερη αναταραχή.
“Όλος ο κόσμος συνέχισε να χορεύει, ενώ μπορεί κάποιος φίλος τους να ήταν ανάμεσα στους νεκρούς”, συνεχίζει ο Λούπερτ. “Στο τέλος οι διοργανωτές είπαν κιόλας “Σας ευχαριστούμε γι’ αυτή την όμορφη μέρα”.
“Η οργάνωση ήταν πολύ κακή. Πολύ γρήγορα δεν υπήρχε τίποτα να πιεις εκτός από αλκοόλ. Και παρά το γεγονός ότι ο χώρος ήταν ήδη γεμάτος, οι διοργανωτές εξακολουθούσαν να αφήνουν κόσμο να μπαίνει”, καταλήγει ο 22χρονος Πάτρικ.
Ένας Βρετανός DJ που συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ, δήλωσε ότι οι διοργανωτές του είπαν να συνεχίσει να παίζει μουσική μετά το θάνατο των 19 ανθρώπων. «Οι διοργανωτές ήταν ανένδοτοι» δήλωσε ο DJ Μαρκ Νάιτ στο BBC και συνέχισε: «Μας είχαν πει λίγο πριν ότι πρέπει να παίξουμε, η εκδήλωση πρέπει να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε για τον αντίκτυπο και εξ αιτίας του φόβου να προκληθεί μεγαλύτερος πανικός».
Ο DJ που είχε παίξει μουσική στην ίδια εκδήλωση πριν από δύο χρόνια, είπε ότι οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης δεν έδιναν πληροφορίες για το τι είχε συμβεί ακριβώς. Η εκδήλωση συνεχίστηκε για πέντε ώρες μετά την τραγωδία.
Ένας εκ των διοργανωτών ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί ξανά το φεστιβάλ Love Parade      


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα