Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ
Νεκροί πέντε διασώστες
Τόκιο
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερο που εστάλη για να βοηθήσει στη διάσωση αναρριχητών προσέκρουσε σε ορεινό όγκο και συνετρίβη κοντά στο Τόκιο.
Δύο άτομα διεσώθησαν από τη συντριβή που σημειώθηκε στο Σισιμπού, στη χερσόνησο Σαϊτάμα, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Το ελικόπτερο που ανήκε στην περιφερειακή κυβέρνηση της Σαϊτάμα, συνετρίβη όταν μείωσε το ύψος του για να κατεβάσει τους διασώστες για να βοηθήσουν μια 55χρονη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο.
Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων για την περιοχή, καθώς σημειώνονταν ισχυρές βροχοπτώσεις και συνεχείς κεραυνοί.

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ – Νότιας Κορέας
Σεούλ
Ξεκίνησε χθες η κοινή ναυτική άσκηση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, με στόχο να αποστείλουν “ένα ξεκάθαρο μήνυμα” στη Βόρεια Κορέα, η οποία απείλησε ότι θα καταφύγει “σε μία ισχυρή πυρηνική αποτροπή”.
Η άσκηση αυτή, είναι η πρώτη από τις έξι που έχουν προγραμματιστεί προκειμένου “να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Βόρεια Κορέα που να την ενημερώνει ότι η επιθετική συμπεριφορά της πρέπει να σταματήσει”, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του Κιμ Τάε-Γιουνγκ.
Για τη χθεσινή πρώτη άσκηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 28 Ιουλίου, θα κινητοποιηθούν 8.000 Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες, περίπου είκοσι πλοία και υποβρύχια, μεταξύ των οποίων και το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και 200 αεροσκάφη.
Η άσκηση, που αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Κίτρινη Θάλασσα, θα πραγματοποιηθεί τελικά στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ύστερα από διαμαρτυρία των κινεζικών αρχών. Οι επόμενες ασκήσεις ωστόσο θα πραγματοποιηθούν και στις δύο θάλασσες.
Η Βόρεια Κορέα απείλησε το Σάββατο να καταφύγει σε μία “ισχυρή πυρηνική αποτροπή” έναντι της κοινής ναυτικής άσκησης, ενώ το επισημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA μετέδωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι “η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη για έναν ιερό πόλεμο αντιποίνων”.
Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ αποδίδουν στη Βόρεια Κορέα την ευθύνη για τη βύθιση στις 26 Μαρτίου της νοτιοκορεατικής κορβέτας Τσεονάν, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 46 μελών του πληρώματος.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ
Αυστηρό μήνυμα
στον ΟΗΕ
Τεχεράνη
Το Ιράν θα αντιδράσει έντονα εάν τα εμπορικά του πλοία ή αεροπλάνα γίνουν αντικείμενα ελέγχου, ανακοίνωσε χθες ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με αφορμή σχετική απόφαση του ΟΗΕ.
Το Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε την εφαρμογή περιορισμών στην ιρανική ναυτιλία και σε άλλους τομείς της ιρανικής οικονομίας σε μια προσπάθεια να πεισθεί η Τεχεράνη να σταματήσει τις δραστηριότητες της για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες κυρώσεις, χώρες θα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τα πλοία που αποπλέουν ή κατευθύνονται στο Ιράν.
“Πρέπει να γνωρίζετε ότι όποιος λάβει μια απόφαση εναντίον του Ιρανικού Έθνους, όπως η αποκαλούμενη επιθεώρηση ιρανικών πλοίων ή η αναχαίτιση αεροσκαφών, θα δεχθεί αμέσως την αντίδραση του Ιράν”, δήλωσε ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ σε μήνυμα του που μεταδόθηκε απ’ ευθείας από το ραδιόφωνο.
Στις αρχές του μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε στα αεροσκάφη της Iran Air να πετούν στον εναέριο χώρο των 27 χωρών-μελών της για λόγους ασφαλείας. 

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΓΑΛΛΙΑ
Μάχη με
τις φλόγες

Μασσαλία
Εννέα τετραγωνικά χιλιόμετρα έχει καλύψει η πυρκαγιά που κατακαίει δασική έκταση στη νότιο Γαλλία. Από την πυρκαγιά απειλούνται κατοικημένες περιοχές ενώ εκκενώθηκαν άλλες, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου κοντά σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο Ετάνζ ντε Μπερ, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Μασσαλίας και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ανατολικότερα προς το δάσος.
Η πυρκαγιά ενισχυμένη από ισχυρούς ανέμους και από την ξηρασία που επικρατούσε στην περιοχή επεκτάθηκε γρήγορα τόσο στα δένδρα όσο και σε καλλιέργειες ενώ στην πυρόσβεση μετέχουν και αεροσκάφη, μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Εκατοντάδες πυροσβέστες βρίσκονταν μέχρι χθες βράδυ αντιμέτωποι με τις φλόγες καθώς η πυρκαγιά συνέχιζε να μαίνεται ενώ είχαν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι.
Περίπου 2.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν από κάμπινγκ που βρισκόταν στην περιοχή ενώ δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικοί αξιωματούχοι.

ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Νέα επιχείρηση
από τη BP

Χιούστον
Η BP ανακοίνωσε χθες ότι η εξέδρα που θα κάνει τη γεώτρηση για το ανακουφιστικό φρέαρ μέσω του οποίου θα σφραγιστεί η κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή της πετρελαϊκής εταιρίας επέστρεψε ήδη στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας και επανασυνδέει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ξεκινήσει πάλι τις εργασίες.
Η εξέδρα της εταιρίας Transocean “βρίσκεται στην περιοχή και ξεκινάει τη διαδικασία επανασύνδεσης”, δήλωσε η εκπρόσωπος της BP, Τζέσι Μπέικερ.
Άλλα πλοία που εγκατέλειψαν την περιοχή αργά την Παρασκευή εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας “Μπόνι” επίσης επέστρεψαν χθες, πρόσθεσε η Μπέικερ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα