Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

ΒαρκελΩνη

Το μεγάλο εφετινό ραντεβού του στίβου αυτό το καλοκαίρι είναι στη Βαρκελώνη, την πρωτεύουσα της Καταλονίας, όπου θα βρεθούν εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσά τους και οι Έλληνες αθλητές που στοχεύουν σε μια καλή παρουσία, με μπροστάρηδες του Ιακωβάκη και Τσάτουμα.
Στόχος όλων των αθλητών είναι η διάκριση στο 20ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί το διάστημα 27 Ιουλίου-1 Αυγούστου, και βέβαια για πολλούς ακόμη και η συμμετοχή θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, την οποία θα τους δώσει η ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση.
Στους αγώνες θα έχουμε νέο ρεκόρ συμμετοχής αθλητών, αλλά και χωρών, αφού, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οριστικοποίησαν τη συμμετοχή τους 1.368 αθλητές και αθλήτριες από 50 ευρωπαϊκές χώρες. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε γίνει στη διοργάνωση του 2006 στο Γκέτεμποργκ, όταν μετείχαν 1.288 αθλητές/τριες από 48 χώρες. Για την ακρίβεια, οι τελικές «έντρι λιστ» μας δίνουν τη συμμετοχή 759 αθλητών και 609 αθλητριών, ενώ για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και οι 50 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη της EAA.
Τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων έχει για τη χώρα μας η ΕΡΤ, οποία θα καλύψει τη διοργάνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, θα έχουμε περισσότερες από 1.000 ώρες τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων. Τηλεοπτική εικόνα θα πάρουν 45 κανάλια από την Ευρώπη, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κάλυψη των αγώνων και από χώρες άλλων ηπείρων, κυρίως της Ασίας, όπως την Κορέα και την Ιαπωνία.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Η αποστολή της εθνικής Ελλάδας βρίσκεται ήδη στη Βαρκελώνη και χθες το απόγευμα οι αθλητές πραγματοποίησαν την πρώτη προπόνησή τους σε εγκαταστάσεις της πόλης, ενώ σήμερα θα έχουν την ευκαιρία να πατήσουν και στο ταρτάν του Ολυμπιακού Σταδίου, που θα φιλοξενήσει τους αγώνες.
Σήμερα το απόγευμα θα γίνει και η τεχνική σύσκεψη και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν οι στάρτινγκ λιστ, ενώ το βράδυ στο κέντρο της πόλης θα γίνει η τελετή έναρξης (22:30 ώρα Ελλάδας) με μουσική της Καταλονίας και άλλα χάπενινγκ.
Στην ομάδα μετέχουν συνολικά 31 αθλητές και αθλήτριες (20 άνδρες, 11 γυναίκες), που είναι οι εξής:
Σε σχέση με την ομάδα του Γκέτεμποργκ, η τωρινή είναι κατάτι μικρότερη σε αριθμό, αλλά και ανανεωμένη κατά τα δύο τρίτα. Και αυτό αφού μόνο 5 αθλητές και 4 αθλήτριες από αυτούς που θα ταξιδέψουν στη Βαρκελώνη, είχαν πάρει μέρος και στο Ευρωπαϊκό του Γκέτεμποργκ. Πρόκειται για τους Ιακωβάκη, Τσάτουμα, Κ. Φιλιππίδη, Μελαχροινούδη, Γράβαλο και τις Στρατάκη, Κοκλώνη, Αλ. Παπαγεωργίου και Κοκκιναρίου.
Στη Βαρκελώνη, «μπροστάρηδες» της ελληνικής ομάδας στους άνδρες θα είναι ο Περικλής Ιακωβάκης, ο οποίος θα επιδιώξει να υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο του στα 400μ. εμπόδια, και ο Λούης Τσάτουμας, ο οποίος, αν έχει ξεπεράσει απόλυτα το πρόβλημα τραυματισμού, είναι ικανός για το καλύτερο.
Μια πλειάδα ακόμη από τους αθλητές μας είναι ικανοί για τελικό, με τις περισσότερες ελπίδες να έχουν ο Μπανιώτης στο ύψος, ο Κ. Φιλιππίδης στο επί κοντώ, ο Τσιάμης στο τριπλούν, ο Λυκούργος Τσάκωνας στα 200μ, ο Λεμπέσης στον ακοντισμό, ο Μερτζανίδης στο μήκος και η ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ400μ.
Στις γυναίκες, η Κοκλώνη, η οποία έχει φέτος μία από τις καλύτερες επιδόσεις (11.24), θα επιδιώξει να βρεθεί στον τελικό και ό,τι καλύτερο στη συνέχεια. Η Πέρρα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στο τριπλούν από τις αντιπάλους της και απλά θα πρέπει να βρεθεί σε καλή ημέρα, για να ανεβεί στο βάθρο των νικητριών.
Στον τελικό μπορούν να περάσουν, ακόμη, η Κυριακοπούλου με τη Σκαφίδα στο επί κοντώ, η Αλ. Παπαγεωργίου στη σφαιροβολία, η Στεργίου στο ύψος, ενώ καλά πλασαρίσματα θα προσπαθήσουν να έχουν στο έπταθλο η έμπειρη Στρατάκη με την -άπειρη σε μεγάλες διοργανώσεις, αλλά ταλαντούχα- Υφαντίδου, η οποία κάνει φέτος μια καλή σεζόν.
Στην προηγούμενη διοργάνωση του 2006 στο Γκέτεμποργκ, οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες κατέκτησαν 3 μετάλλια, ένα χρυσό με τον Περικλή Ιακωβάκη στα 400μ. εμπόδια και δύο ασημένια με τις Φανή Χαλκιά, επίσης στα χαμηλά εμπόδια, και Πηγή Δεβετζή στο τριπλούν.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ:

Συνολικά η χώρα μας έχει κατακτήσει 18 μετάλλια (7 χρυσά, 3 ασημένια, 8 χάλκινα).
Τα μετάλλια έχουν κατακτήσει ανά διοργάνωση οι εξής:
1934 Τορίνο: 400μ εμπόδια Χρήστος Μάντικας 54.9 (χάλκινο)
1966 Βουδαπέστη: Επί κοντώ Χρήστος Παπανικολάου 5.05μ (ασημένιο)
1971 Ελσίνκι: 100μ Βασίλης Παπαγεωργόπουλος 10.56 (χάλκινο)
1982 Αθήνα: Ακοντισμός Αννα Βερούλη 70.02μ (χρυσό), Ακοντισμός Σοφία Σακοράφα 67.04μ (χάλκινο)
1994 Ελσίνκι: Μήκος Κώστας Κουκοδήμος 8.01μ (χάλκινο)
1998 Βουδαπέστη: 100μ Χάρης Παπαδιάς 10.17 (χάλκινο), 100μ Κατερίνα Θάνου 10.87 (χάλκινο), Τριπλούν Ολγα Βασδέκη 14.55μ (χρυσό)
2002 Μόναχο: Ακοντισμός Μιρέλα Μανιάνι 67.47 (χρυσό), 100 μέτρα Κατερίνα Θάνου 11.10 (χρυσό), 200 μέτρα Κώστας Κεντέρης 19.85 (χρυσό), Δισκοβολία Κατερίνα Βόγγολη 64.31 (χρυσό), Σφυροβολία Αλ.Παπαδημητρίου 80.21 (ασημένιο)
Δισκοβολία Τασούλα Κελεσίδου 63.92 (ασημένιο)
2006 Γκέτεμποργκ: 400μ εμπόδια Περικλής Ιακωβάκης 48.46 (χρυσό), 400μ εμπόδια Φανή Χαλκιά 54.02 (ασημένιο), Τριπλούν Πηγή Δεβετζή 15.05 (ασημένιο).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα