Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Πολύωρες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες καταγράφηκαν και στο “Αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης” των Χανίων λόγω της “λευκής απεργίας” των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τον Αερολιμενάρχη κ. Κ. Τσιώρο κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου επηρεάστηκε το σύνολο των πτήσεων (περίπου 60-70 πτήσεις) με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις, οι οποίες διαρκούσαν από μία μέχρι πέντε ώρες.
Χτες, πάντως, η κατάσταση έδειχνε να ομαλοποιείται, λόγω του μειωμένου αριθμού πτήσεων.
Όπως ανέφερε ο Αερολιμενάρχης Χανίων “αποτέλεσμα αυτού ήταν να ταλαιπωρηθεί το επιβατικό κοινό και να δοκιμαστούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες του αερολιμένα. Δεδομένου ότι έχει μια συγκεκριμένη χωρητικότητα εξυπηρέτησης επιβατών και αεροσκαφών,αυτή η αναστάτωση που προκλήθηκε, είχε ως συνέπεια να συνωστίζονται στον αερολιμένα πολλοί περισσότεροι επιβάτες και να εξυπηρετούνται στον χώρο στάθμευσης αεροσκαφών τα σταθμευμένα και τα αργοπορούντα προς αναχώρηση αεροσκάφη. Δημιουργήθηκε ένα σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα που δοκίμασε τις υποδομές μας και τις αντοχές μας”.
Ωστόσο ο κ. Τσιώρος εξέφρασε επιφυλάξεις για το “τι μέλει γενέσθαι” τις επόμενες μέρες όταν θα ξεκινήσει και πάλι η αυξημένη κίνηση αλλά και οι αφίξεις των Αγγλικών τσάρτερ από σήμερα.
“Σταδιακά φαίνεται ότι η κατάσταση ομαλοποιείται. Σήμερα (χθες) έχουμε λιγότερες πτήσεις, οι καθυστερήσεις που καταγράφονται είναι της μίας ώρας ή των δύο ωρών. Είναι μια σχετικά ήσυχη μέρα για τον αερολιμένα Χανίων.
Αύριο (σήμερα) το μεσημέρι έχουμε την άφιξη των Αγγλικών τσάρτερ και δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας. Από την Τετάρτη ξεκινάει πάλι η αυξημένη κίνηση. Ο αερολιμένας έχει κορύφωση της αεροπορικής κίνησης την Πέμπτη και το Σάββατο και αν το θέμα δεν διευθετηθεί θα δημιουργηθούν αντίστοιχα προβλήματα που πλήττουν τον τουρισμό και την εικόνα των υπηρεσιών του αερολιμένα, οι οποίες δεν έχουν όμως καμία δυνατότητα αντίδρασης και καμία ευθύνη στη συνολική δυσλειτουργία. Δεν είναι αποτέλεσμα ανεπαρκών υποδομών, διότι όταν ο αερολιμένας εξυπηρετεί τις πτήσεις για τις οποίες έχει σχεδιαστεί να εξυπηρετεί, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Στο παρελθόν δεν είχαμε πρόβλημα όταν εξυπηρετούσαμε όλον αυτόν τον όγκο των επιβατών και τα αεροσκάφη πήγαιναν και έρχονταν κανονικά. Από εκεί και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση του Συλλόγου των Ελεγκτών με τον Υπουργό” επεσήμανε.
Να σημειωθεί, ότι οι κυλιόμενες 24ωρες απεργίες που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας έχει αποφασίσει την αυστηρή τήρηση των διεθνών κανονισμών για τη χωρητικότητα του εναέριου χώρου επιτρέποντας συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων ανά ώρα.
Η απόφαση αυτή έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις πτήσεων δεδομένου ότι το καλοκαίρι, οπότε είναι μεγαλύτερη η τουριστική κίνηση, ο αριθμός των πτήσεων που εξυπηρετούν ανά ώρα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είναι μεγαλύτερος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα