Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΥΤΥΧΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

«Δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας. Ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός: να στηρίξουμε, να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε
το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, μιλώντας στη Bουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Και συμπλήρωσε: «Δεν χωρούν ούτε μικροπολιτικές, ούτε προσωπικές σκοπιμότητες. Το ΕΣΥ πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του πολίτη για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, περίθαλψης και φροντίδας με αξιοπρεπείς όρους. Ως βουλευτής ενοχλούμαι βαθύτατα όταν βλέπω ότι ο ασθενής δεν αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια εξαιτίας των παθογενειών του συστήματος. Και αυτό νομίζω είναι ένα θέμα που πρέπει όλους να μας απασχολήσει».
Ο κ. Δαμιανάκης έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Nοσοκομείο Χανίων, ζητώντας από την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά, οι οποίες βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα κυβερνητικά έδρανα, να επιληφθούν για την άμεση επίλυσή τους: «Στο νοσοκομείο μας δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος. Όλος ο κόσμος καταφεύγει αναγκαστικά σε δύο ιδιωτικά κέντρα και ένας μεγάλος αριθμός ασθενών, μετά από τρεις, τέσσερις, πέντε ή έξι μήνες αναμονής για ραντεβού, πηγαίνει στο Ηράκλειο. Ο αξονικός τομογράφος για μια λυχνία δεν λειτουργούσε για περισσότερο από ενάμισι μήνα, με συνέπεια όλοι να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα για αξονικές τομογραφίες. Όμως, παρά το νόμο περί προμηθειών που ψηφίστηκε επί Αβραμόπουλου, νομίζω ότι επιβάλλεται, πέραν των συσκέψεων που κάνετε με τους διευθυντές των νοσοκομείων, να αποκτήσετε και εσείς μια προσωπική εποπτεία, να διαπιστώσετε τις καταστάσεις, για να δούμε πώς μπορούμε μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για συγχωνεύσεις, να οικοδομήσουμε εξαρχής σωστά το σύστημα σε κάθε νομό. Σας αναφέρω, επίσης, το θέμα της μονάδας νεογνών, όπου υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, καθώς και την τεράστια ανάγκη να γίνονται στεφανιογραφίες στα Χανιά και να οργανωθεί μονάδα παρεμβατικής αγγειοπλαστικής. Όλες οι υποδομές είναι έτοιμες».
Αναφερόμενος στο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της υγείας ο κ. Δαμιανάκης υπογράμμισε ότι «η δεκαετία του 1980 είναι η δεκαετία ανάπτυξης της υγειονομικής και κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας, με κορυφαία στιγμή τη θεσμοθέτηση του ΕΣΥ. Τη δεκαετία του 1990 και την τετραετία 2000-2004 έγιναν, επίσης, σημαντικές παρεμβάσεις, όχι όμως στο βαθμό και την έκταση που θα έπρεπε. Ήμουν βουλευτής το 2001 και, κατά την προσωπική μου άποψη, της τότε διοικητικής μεταρρύθμισης στην υγεία έπρεπε να είχε προηγηθεί η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, γιατί εκεί ακριβώς βρίσκεται η βάση για τη συνολική οικοδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας». Χαρακτήρισε τα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. «περίοδο αδράνειας και απουσίας διοίκησης, κανόνων οικονομικής διαχείρισης, ελέγχου και εποπτείας. Το ΕΣΥ απαξιώθηκε. Την ίδια ώρα, ξεφύτρωναν ανά τη χώρα ιδιωτικά κέντρα σαν μανιτάρια. Τα νοσοκομεία, επειδή δεν μπορούσαν να τα κλείσουν, διότι το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο, απαξιώθηκαν, εγκαταλείφθηκαν με συνέπεια να φθάσουμε εκεί που φθάσαμε».
Ο κ. Δαμιανάκης επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα των αποφάσεων δεδομένης της οικονομικής κρίσης», ενώ χαρακτήρισε «ηλεκτρική καρέκλα» τις θέσεις της υπουργού και της υφυπουργού Υγείας «με τα τόσα συσσωρευμένα προβλήματα του συστήματος». Και πρόσθεσε ότι, όπως όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, «και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου σήμερα προτάσσει το ΕΣΥ και την αναβάθμισή του. Θα προχωρήσουμε και με τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού
-που ήδη έχουν αρχίσει- και με τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Όλα αυτά γίνονται πράξη και με το σημερινό νομοσχέδιο, με πυλώνα την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Σήμερα υπάρχει πλήρης ασφυξία του συστήματος, δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνεται αξιολόγηση των περιστατικών, ποιοι ασθενείς είναι πράγματι ανάγκη να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Η στήριξη του ΕΣΥ για να είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό μας χρειάζεται όλους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα