Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΟΑΔΥΚ

Νέα σύσκεψη για τη διαχείριση των νερών, σε μια περίοδο που η λειψυδρία έχει «χτυπήσει την πόρτα» της πόλης των Χανίων και της ευρύτερης περιαστικής περιοχής, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος περικοπής, για διαστήματα, ακόμη και της υδροδότησης εντός της πόλης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, στην Αγιά, παρουσία του προέδρου του ΟΑΔΥΚ, γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Θανάση Καρούντζου. Την ίδια ώρα η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ σε χθεσινή της ανακοίνωση, με αφορμή τα προβλήματα λειψυδρίας που έχουν προκύψει στο Νομό μας, τονίζει ότι «η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική» και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης.
Ειδικότερα, το ΚΚΕ τονίζει ότι «το νερό ως φυσικός πόρος αποτελεί στρατηγικό μέσο παραγωγής. Αφορά την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη της κοινωνίας, την προστασία του περιβάλλοντος, το μέλλον των πόλεων και της υπαίθρου. Γι’ αυτό πρέπει να εντάσσεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής. Απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο. Η λειψυδρία δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο εφιάλτη για τον λαό. Η προστασία και ανάπτυξη των υδάτινων πόρων αποτελεί μέγιστης σημασίας έργο υποδομής που απουσιάζει από τις μεγαλοστομίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για μεγάλα έργα. Φτηνό και ποιοτικά καλό νερό δεν μπορεί να υπάρξει με κριτήριο το κέρδος των πολυεθνικών που λυμαίνονται το νερό σε παγκόσμιο επίπεδο με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του δικομματισμού. Η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική», τονίζει το ΚΚΕ.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε:
? Την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο του Νομού μας.
? Τη δημιουργία ενός άλλου θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας. Που σημαίνει, ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία, τελεί υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση της λαϊκής εξουσίας.
? Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής που έχουν βαλτώσει στον νομό μας. Ο νομός Χανίων βρίσκεται στις πρώτες θέσεις υδάτινων πόρων πανελλαδικά, παρ? όλ? αυτά λόγω έλλειψης υποδομών για τη συγκράτηση των υδάτων αυτά καταλήγουν στην θάλασσα. Εδώ και μια 20ετία έχουν γίνει εξαγγελίες για έργα υποδομής από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που έμειναν μόνο λόγια του αέρα.
Είναι ανάγκη τώρα να προχωρήσουν τα φράγματα Σεμπρωνιώτη – Παπαδιανών που θα δώσουν ουσιαστική λύση υδροδότησης όλου του νομού με φυσική ροή και για την αγροτιά. Να προχωρήσουν οι λιμνοδεξαμενές του Πλατάνου – Έλους – Βρυσών Αποκορώνου, Χρυσοσκαλίτισσας, Κουντούρας. Να γίνουν τα υδροαρδευτικά έργα στα χωριά του βορειοανατολικού Αποκόρωνα. Είναι απαράδεκτο οι κάτοικοι αυτής της περιοχής να πίνουν εμφιαλωμένο νερό και ταυτόχρονα τα νερά του Αποκόρωνα να καταλήγουν στην θάλασσα. Να προχωρήσει το αρδευτικό της υψηλής ζώνης Αγιάς – Κολυμπαρίου που έχει γίνει σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.
? Την προγραμματισμένη ένταξη της χρήσης των υδάτινων πόρων στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης αναπτυξιακής πολιτικής με καθορισμένες χρήσεις για συγκεκριμένους στόχους, με σχεδιασμένες ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους.
? Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών και της ανάκτησής του με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Να προχωρήσουν οι μελέτες και η επέκταση των βιολογικών καθαρισμών στις περιοχές που είναι οι πηγές. (Κάμπος Χανίων, Αγιά, Βαρύπετρο, Μυλωνιανά, Μεσκλά, Αρμένοι, Στύλος, Σκινές, Αλικιανός, Βατόλακκος, Κουφός, κ.ά.).
? Μέτρα για την προστασία των πηγών από ρυπογόνες εγκαταστάσεις.
? Την άμεση αντιμετώπιση των απωλειών λόγω διαρροών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.
? Την προστασία των δασών και αναδασώσεις, που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
? Τον εξανθρωπισμό των πόλεων, την προστασία των ελεύθερων χώρων, την εξασφάλιση χώματος».
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ «καλεί τον λαό να συσπειρωθεί, να διεκδικήσει, να παρεμποδίσει νέα αντιλαϊκά μέτρα που και σήμερα προωθούνται. Να ενωθεί σ’ ένα λαϊκό μέτωπο, που θα κατακτήσει τη λαϊκή εξουσία, για να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική και για τους υδάτινους πόρους. Πολιτική που θα υπηρετεί τον λαό και τις ανάγκες του, σε αντίθεση με τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές της Ε.Ε. και με την εφαρμοζόμενη πολιτική του δικομματισμού. Μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
Τέλος, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ «καλεί τον λαό του Νομού σε επαγρύπνηση για να μην περάσει κανένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων του Νομού μας και να παλέψουμε για τα αναγκαία έργα υποδομής».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα