Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ηράκλειο
Τραγωδία, με έναν νεκρό άνδρα, μία γυναίκα που «χαροπαλεύει» και δέκα τραυματίες, συγκλονίζει από τα ξημερώματα της Δευτέρας το Ηράκλειο. Διαδοχικές εκρήξεις στη βάση πολυκατοικίας, το ωστικό κύμα των οποίων παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του και η εκδήλωση της φωτιάς η οποία ακολούθησε, σκόρπισαν τον πανικό και τον τρόμο σε περισσότερους από δέκα ενοίκους των διαμερισμάτων στην πολυκατοικία που γειτνιάζει με το κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως.
“Πρωταγωνιστές» ενός πρωτοφανούς για το Ηράκλειο θλιβερού σκηνικού είναι ένας μεσήλικας, ο οποίος βρέθηκε αρκετές ώρες μετά την κατάσβεση απανθρακωμένος σε ισόγειο χώρο (επί της Μαραθωνομάχων) όπου παλαιότερα λειτουργούσε το συνεργείο και η αποθήκη αντιπροσωπείας της SUZUKI. Επίσης, μία 68χρονη γυναίκα, ένοικος διαμερίσματος του πρώτου ορόφου η οποία νοσηλεύεται σε πολύ άσχημη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Ελαφρύτερα τραυματισμένοι έχοντας εισπνεύσει καπνό δέκα ακόμη άτομα ανάμεσά τους και τρία παιδιά που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και για νοσηλεία.
Ένοικοι και ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας έκαναν λόγο από την πρώτη στιγμή για τρεις διαδοχικές εκρήξεις (γύρω στις 5.25 το πρωί) οι οποίες προηγήθηκαν της κόλασης φωτιάς που ξέσπασε. Τρεις εκρήξεις που έμοιαζαν με ισχυρούς σεισμούς, όπως αρχικά πίστεψαν οι άνθρωποι που έμεναν στην πολυκατοικία και έντρομοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους για να δουν τι συνέβη.
Αυτό που είδαν βγαίνοντας στα μπαλκόνια τους ήταν ακόμη πιο εφιαλτικό. Οι φλόγες «έγλειφαν» τα παράθυρα των διαμερισμάτων και οι πυκνοί μαύροι καπνοί τους είχαν «κλέψει» το οξυγόνο.
Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης καθώς έντρομοι γονείς προσπαθούσαν να σώσουν τα παιδιά τους, μη μπορώντας όμως να βρουν διεξόδους διαφυγής.
Ηλικιωμένοι καλούσαν σε βοήθεια βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά στα σπίτια τους και τους καπνούς να έχουν μπει ήδη στο εσωτερικό τους.
Στην απέναντι πλευρά, στην οδό Μαραθωνομάχων, το τοπίο έμοιαζε βομβαρδισμένο.
Το μεταλλικό ρολό που έκλεινε την είσοδο του συνεργείου είχε πεταχτεί κομματιασμένο στο απεναντι καφενείο έχοντας θρυμματίσει την γυάλινη πρόσοψή του. Πολλά αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους είχαν παρκάρει σε ένα άνοιγμα του δρόμου, είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές. Φθορές υπέστησαν και σπίτια που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση.
Ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης κ. Τζίφας έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη φωτιά, με τεράστια προβλήματα για τους πυροσβέστες στην προσέγγιση των χώρων, λόγω του υψηλότατου θερμικού φορτίου.
Τα αίτια της τραγωδίας
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από πυροσβέστες και έναν μηχανολόγο μηχανικό αναζητούν από χθες τα αίτια της τραγωδίας, έχοντας πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο και συλλέγοντας αντικείμενα που μπορούν να ρίξουν φως στην έρευνα που γίνεται.
Μία φιάλη υγραερίου των 10 κιλών οικιακής χρήσης που υπήρχε στο χώρο και μεταφέρθηκε από τους πυροσβέστες για περαιτέρω εξέταση ίσως κρύβει το μυστικό αναφορικά με την πρώτη ισχυρή έκρηξη.
Πηγές από την Πυροσβεστική ανέφεραν πως στο χώρο υπήρχε μεγάλη διαρροή υγραερίου από τη συγκεκριμένη φιάλη, η οποία κατά πληροφορίες ήταν ανοικτή.
«Το πρώτο συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή υγραερίου σε συνδυασμό με υγρό καύσιμο, όμως αυτό είναι η πρώτη εικόνα που έχουμε και δεν αποκλείεται να αλλάξει κάτι στην πορεία της έρευνας μας. Στο χώρο βρέθηκε κι ένα μπιτονάκι με υπολείμματα βενζίνης» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής στην Κρήτη. Επίσης, κατά πληροφορίες, βρέθηκαν ένας φακός (στο χώρο δεν υπήρχε ρεύμα) κι ένας αναπτήρας με καπάκι που ήταν ανοικτό.
Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται, αλλά δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, σχετίζεται με την παρουσία γεννήτριας στον επάνω όμως όροφο, εκεί όπου βρισκόταν η έκθεση των αυτοκινήτων. Ότι δηλαδή προσπάθησε κάποιος να θέσει σε λειτουργία τη γεννήτρια αυτή και σε συνδυασμό με τη διαρροή του υγραερίου να προκλήθηκε η ισχυρή έκρηξη. «Η γεννήτρια βρέθηκε κλειστή, εάν είχε χρησιμοποιηθεί θα είχε κάποιο φορτίο μέσα» δήλωσε ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης» κ. Τζίφας
Για τις άλλες δύο εκρήξεις που ακολούθησαν και ήταν μικρότερης ισχύος όπως τονίστηκε, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως οφείλονται στο γεγονός ότι στο χώρο υπήρχαν μηχανές που στα ντεπόζιτά τους είχαν βενζίνες και σκευάσματα που περιείχαν ασετυλίνη.
Οι πυροσβέστες λένε επίσης ότι ο άνθρωπος που βρέθηκε καμένος καταπλακώθηκε από την πόρτα κατά την εκτόνωση της έκρηξης και στη συνέχεια κάηκε. Ασφαλή συμπεράσματα θα προκύψουν πάντως και από το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα