Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Επανεμφάνιση του παλαιοκομματισμού

Η ΥΠΟΘΕΣΗ Ι. Αγγέλου -προσωπικού συμβούλου και δ/ντού του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή- και η εμπλοκή του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, δείχνει και την έκταση της διαφθοράς που φούντωσε επί Ν.Δ. Η Ανακρίτρια της υπόθεσης είναι κατηγορηματική για τον «κορυφαίο συνεργάτη» του κ. Καραμανλή. Η δε απόφασή της έκανε την Ν.Δ. να εκμανεί που, δια του αλήστου μνήμης κ. Αντώναρου (Ρ/Σ Κανάλι 1, 23/7), έκανε τη βαρύγδουπη δήλωση: «Υπάρχει από το ΠαΣοΚ μια μεθόδευση στη λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών… και δημιουργεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ενδεχομένως να επηρεάζει και δικαστές. Και οι δικαστές κρίνονται. Δεν είναι “ιερές αγελάδες”. Σέβομαι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρίνονται και οι αποφάσεις της».
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, πλην ότι αποτελούν βαρύτατη ύβρη κατά της Δικαιοσύνης (που εύλογα προκάλεσε τη διαμαρτυρία των Δικαστικών) αποδεικνύουν και το πόσο υποχείρια ήταν αυτή, όσο η Ν.Δ. κυβερνούσε! Και βέβαια, τώρα της κακοφαίνεται. Στις άστοχες επιθέσεις της Ν.Δ απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, ο οποίος, αν και παραδέχθηκε διαχρονική προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, διευκρίνισε ότι οι (τωρινοί) ανώτατοι λειτουργοί εξελέγησαν από τους συναδέλφους τους, χωρίς την παραμικρή εμπλοκή της κυβέρνησης! Το θέμα είναι κατά πόσον και μέχρι πότε τέλος πάντων η Ελληνική Δικαιοσύνη θα επαφίεται στις ορέξεις κάθε κυβέρνησης, με το να διορίζει στα ανώτατα κλιμάκια τους «δικούς της» ανθρώπους. Αποτελεί Ανεξάρτητη Εξουσία, ή θα παραμένει πάντα υπό την κρίση και έγκριση της κάθε κυβέρνησης;
(Στ.Γ.Κ.)
*
Για το Ελαφονήσι
Εκατοντάδες πολίτες ζητούν την προστασία του Ελαφονησίου και μέσω του Ιντερνετ! Στο δημοφιλές Facebook έχουν δημιουργηθεί δύο ομάδες για το Ελαφονήσι των Χανίων. Η μία με όνομα S.O.S. LAFONISI δημιουργήθηκε «από μια ομάδα ατόμων που αγαπούν το μαγευτικό Λαφονήσι του Νομού Χανίων – προστατευόμενο τόπο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (δίκτυο Natura 2000) -,και απαιτούν την άμεση ψήφιση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου το οποίο δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας για την περιοχή». Η ομάδα αυτή χθες το μεσημέρι είχε 987 μέλη.
Η δεύτερη με όνομα: «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠEΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ» είχε 870 μέλη. Οι δημιουργοί της ομάδας σημειώνουν: «Με έκπληξη και έντονο προβληματισμό πληροφορούμαστε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη δημόσια τοποθέτηση ?αντίθεση των τοπικών βουλευτών στην εκπονούμενη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ) της περιοχής Ελαφονήσου πριν ακόμα αυτή ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς δημόσια διαβούλευση.
Προς τι η βιασύνη τους;».
Τα κινήματα πολιτών αναπτύσσονται πλέον και μέσω του Διαδικτύου. Και όσοι έγιναν μέλη στις δύο αυτές ομάδες δεν είναι λίγοι. Το Ελαφονήσι χρειάζεται προστασία.
Γ. ΛΥΒ.
*
ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
H «Ελληνική παρακμή»
Ο ΟΡΟΣ «ελληνική παρακμή» χρησιμοποιήθηκε από τον ΠτΔ, τον κ. Κ. Παπούλια, στην επετειακή, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (24/7), ομιλία του. Είναι δηλωτικός της κατάστασης που βιώνουμε από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η επισήμανση είναι βαρύνουσα: «Η Ελλάδα-είπε- έγινε δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Και για πολλά χρόνια πορεύτηκε με αυτή την αντίφαση. Δεν μπορέσαμε, παρά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, να φτιάξουμε μία υγιή και ευρεία παραγωγική βάση για τη χώρα. Ούτε δομές διαφανούς διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Παρακολουθήσαμε την πορεία των δημοσίων οικονομικών άβουλα»? Να υποθέσουμε ότι ως λαός ήμασταν ανώριμοι να κάνουμε το μεγάλο άλμα ένταξής μας στην Ε.Ε., ή μήπως ότι οι πολιτικοί που ψηφίζαμε τόσα χρόνια (από το 1974) απέβλεπαν μόνο στην επανεκλογή τους, στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος προς ίδιον όφελος και σε τίποτε άλλο;
ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ να αιτιολογήσει τα της εθνικής μας κακοδαιμονίας, ο κ. ΠτΔ διαπιστώνει αυτό που κι ο μέσος Έλληνας μουρμουρίζει συχνά: «Παρά τη διεθνή συγκυρία, αν είμαστε ειλικρινείς, θα αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαραίνει κυρίως την πολιτική τάξη, που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις»? Βλέπετε, εκλέγουμε «υπεύθυνες» (λέμε) κυβερνήσεις για να? διορθώσουν τα «κακώς κείμενα» της χώρας, με προοπτική πάντα ένα καλύτερο μέλλον! Αντίθετα, η μόνη έγνοια των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων ήταν η αποφυγή του πολιτικού κόστους. Έτσι έκοβαν και έραβαν το κράτος στα μέτρα τους: για τα «δικά τους» παιδιά, τους δικούς τους ανθρώπους (κουμπάρους ή «πρασινοφρουρούς»). Μας υπόσχονταν «επανίδρυση» του κράτους, κόπτονταν για πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, εξυγίανση του δημόσιου τομέα και των οικονομικών του κράτους. Αντ΄ αυτών, η διαφθορά «έπιασε» κόκκινο (επί Κ. Καραμανλή), τα δημοσιονομικά «πάτωσαν», η φοροδιαφυγή απογειώθηκε και το δημόσιο χρέος άγγιξε το 14%!
ΠΙΕΣΤΙΚΗ, συνεπώς, η ανάγκη για νέα πορεία. Που πρέπει πρώτα το ίδιο το κράτος να ακολουθήσει. Τα «αν» που θέτει ο κ. ΠτΔ, για έξοδο από την κρίση είναι ουσιαστικά. Πιθανόν και εφικτά: «? Αν η κοινωνία, οι πολίτες πειστούν ότι το κράτος, ο μέχρι τώρα μεγαλύτερος παραβάτης, εφαρμόζει πρώτα το ίδιο τους νόμους, ότι η ισονομία ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις για τους ισχυρούς, ότι οι προβλέψεις του Συντάγματος δεν είναι κενό γράμμα, ότι τα οικονομικά βάρη κατανέμονται δίκαια, ότι η παιδεία και η υγεία δεν προσφέρονται μόνο στους προνομιούχους, τότε, παρά την κρίση, παρά τη φτώχεια, που αναπόφευκτα πλήττει μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού, μπορούμε να περιμένουμε διέξοδο»
ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΣΤΕ την αισιόδοξη προοπτική του κ. Κ. Παπούλια, αν και οι προϋποθέσεις για να ξεφύγουμε από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη είναι δυσβάστακτες για ένα λαό που μέχρι σήμερα είχε μάθει (ή του μάθανε) να ζει διαφορετικά. Όμως, ένα είναι σίγουρο, πως λαοί που δεν καταφέρνουν να ορθοποδήσουν με τις δικές τους δυνάμεις-ενώ τους δίνεται η ευκαιρία-είναι καταδικασμένοι να διαιωνίζουν μιζέρια κι αδυναμίες.
(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα