Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Συνάντηση Τ. Μπιρμπίλη με την Μ. Δαμανάκη
Αθήνα
Τη σημασία ανάπτυξης στενότερης συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην προοπτική απορρόφησης περισσοτέρων κοινοτικών πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αλιεία”, υπογράμμισε η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη κατά τη συνάντησή της με την Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μ. Δαμανάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η υπουργός και η Επίτροπος αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει σημειώσει ο ελληνικός κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, που πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την πλευρά της, η Μ. Δαμανάκη επεσήμανε τη συμβολή του σχεδίου νόμου για την χωροταξία των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς προχωρά άμεσα στην επίλυση καίριων ζητημάτων και συμπλήρωσε πως έχει ζητηθεί ως σχέδιο πρότυπο από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Στη Βουλγαρία ο πρωθυπουργός

Αθήνα
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη επίσημη επίσκεψη στην Βουλγαρία.
Αμέσως μετά την άφιξή του στη Σόφια, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη δε συνέχεια έχει προγραμματιστεί η έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας.
Ακολούθως οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες από υπουργούς των δύο χωρών.
Το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.
Την επίσκεψη αυτή κυβερνητικού κλιμακίου, στην Σόφια, υπό τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, η ελληνική κυβέρνηση την έχει περιγράψει ως το αποκορύφωμα των διπλωματικών πρωτοβουλιών, που αναπτύσσει προς την βουλγαρική πλευρά για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Από την πλευρά της, η Βουλγαρία που έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για το έργο, ενώ κάποια στιγμή είπε ότι σκέφτεται να το εγκαταλείψει και να μην συμμετάσχει στην κατασκευή του φαίνεται ότι σιγά-σιγά αλλάζει στάση. Αναλυτές μιλούν για σκληρό «πόκερ» που θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατό οφέλη από το έργο.

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Δημιουργείται Διεύθυνση
Δημοσιονομικής Διαχείρισης
Αθήνα
Τη δημιουργία Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Διαχείρισης, αντικείμενο της οποίας θα είναι η συγκέντρωση, παρακολούθηση, έλεγχος, αξιολόγηση, επεξεργασία και κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων προβλέπει τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.
Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο για τη “δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη”. Σύμφωνα με την αιτιολογικη έκθεση, η δημιουργία και άμεση έναρξη λειτουργίας της διεύθυνσης κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ανταποκριθεί στις νέες υποχρεώσεις του σχετικά με την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του προϋπολογισμού.
Η διεύθυνση συγκροτείται από τρία τμήματα: Γενικής Κυβέρνησης, Δημοσιονομικών Εφαρμογών και Στατιστικής Επεξεργασίας. Η στελέχωση της θα γίνει με προσωπικό του Γενικού Λογιστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού που απασχολείται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Το επιπρόσθετο κόστος για το Δημόσιο υπολογίζεται σε 4.044 ευρώ το χρόνο, από την καταβολή των επιδομάτων ευθύνης στους προϊστάμενους της νέας διεύθυνσης.

Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Παρελθόν για τη Ν.Δ.
“τα πολιτικά ζόμπι”
Αθήνα
«Ο Αντώνης Σαμαράς έχει απομακρύνει τα πολιτικά ζόμπι από τη ΝΔ και ας νιώθουν κάποιοι άβολα για αυτό» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Μαρκόπουλος.
Μιλώντας στο Κανάλι 1 ο κ. Μαρκόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη να σταματήσει η αναψηλάφιση του παρελθόντος:
«Έρχεται η ώρα να περιγράψουμε το μέλλον. Το ταξίδι στο μέλλον είναι πιο ουσιαστικό από την αναζήτηση και την αναψηλάφηση του παρελθόντος. Η κοινωνία κατάλαβε τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει. Ίσως ο κόσμος της ΝΔ έχει αντιληφθεί ότι σήμερα η εντολή που έχε δοθεί στον Αντώνη Σαμαρά είναι το αύριο και όχι το χτες. Το χτες τελείωσε.» Σε ερώτηση για το αν πρέπει να μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν αρνείται ότι πάντοτε έχει αξία μία κουβέντα από πρώην πρωθυπουργό.
«Το πότε και το πώς θα το κρίνει ο ίδιος. Θέλω να σας πως ωστόσο ότι η ΝΔ οφείλει να πορευτεί στο ταξίδι της στο μέλλον, ανεξαρτήτως αυτών των ζητημάτων. Εμείς έχουμε έναν καινούργιο αρχηγό, τον Αντώνη Σαμαρά με μία μεγάλη λαϊκή βάση που κατέδειξε ότι ο κόσμος θέλει έναν αρχηγό που θα ξεφύγει από τα κλισέ της αποτυχημένης αντιπολίτευσης.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα